‘Çip’, ‘Sim’e girdi, cep telefonu kredi kartı oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Çip’, ‘Sim’e girdi, cep telefonu kredi kartı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

AVEA ve Garanti Bankası, Türkiye’de temmuz ayından itibaran cep telefonuyla ödemeyi başlatıyor. Avea CEO’su Erkan Akdemir, insanları cüzdan taşıma zahmetinden kurtaracaklarını söyledi. Garanti Ödeme Sistemleri CEO’su Mehmet Sezgin de, “Bonus Trink’e yeni bir boyut getirdik” dedi.

AVEA ve Garanti Bankası, temmuz ayından itibaren dünyada ilk uygulamalardan biri olarak cep telefonunu Türkiye’de ödeme aracı yapıyor. Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini kullanarak cep telefonundaki sim kartla, kredi kartının ‘çip’ini birleştiren iki şirket, yıl sonuna kadar 100 bin abonenin bu teknolojiyi kullanacağını öngörüyor. Avea CEO’su Erkan Akdemir, dünyada ve Türkiye’de ilk olan uygulamayı temmuz ayında başlatacaklarını belirterek, “Yeni sim kartlarla ödemeler yanında ulaşım gibi farklı çözümler de sunacağız. İnsanları cüzdan taşıma zahmetinden kurtaracağız. Bir yıldır dört iş ortağımızla bu teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Dünyadaki ilk ticari lansmanlardan birini yaptık” dedi.

KGS geçişinde kullanılacak

Akdemir, şu bilgileri verdi: “Daha önceki denemelerde model sayısı çok kısıtlıydı. Yeni bir sim kart geliştirdik. Temmuz ayından itibaren aboneler var olan cep telefonlarını değiştirmeden bu teknolojiden yararlanabilecek. Bina giriş çıkışlarında kimlik kartının, stad ve konserlere girişte biletin hatta yemek kartının ve KGS geçiş kartının bile yerine geçecek. Yüzde 95 oranda sorunsuz çalışabilecek bir ürün.”

100 bin abone yararlanır

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan ise, her bankan ve telekom şirketinin NFC’yi hayata geçirmek istediğini belirterek, “Biz bir yıl önce otobanda sol şerite çıkmışız. Doğru partnerlerle, doğru bir vizyon ve yaklaşımla rekabette çok öne geçtik” dedi. Sim kartın fiyatını henüz belirlemediklerini ancak kısa süre içinde ön talep toplamaya başlayacaklarını dile getiren Kaplan, şunları söyledi: “Fiyat makul seviyede olacak. Sistem teknik olarak başka kredi kartlarıyla çalışmaya da uygun. İlk yıl için 100 binin üzerinde abonenin bu uygulamadan yararlanmasını bekliyoruz.”

Bonus Trink’e yeni boyut

Garanti Ödeme Sistemleri CEO’su Mehmet Sezgin, dünyada ilklerden biri olarak 35 TL ve altı tutarlarda hızlı ödemeyi sağlayan Bonus Trink’e, Avea ile yeni bir boyut kazandırdıklarını kaydetti. Sezgin, şöyle konuştu: “Müşterilerimiz cep telefonlarına, kredi ve ön ödemeli kartlarını veya ikisini birden yükleyebilecekler. Bu alanda deneme amaçlı kullanıma sürülmemiş bir sürü pilot proje var. Bu NFC çalışmalarındaki son nokta olarak değerlendirilmeli.”

40 kişilik ekip bir yıl çalıştı

TÜRKİYE’de 1 milyon 100 bin temassız kart olduğunu ve bunların 900 bininin Garanti Bankası’nda bulunduğunu dile getiren Mehmet Sezgin, “NFC’de en büyük engel telefona bağımlı olunmasıydı. Yeni teknolojiyle donanım bağımlılığını kaldırdık. Avea’yla beraber bir yıl 40 kişilik ekiple bu projede çalıştık. Haziran sonunda kullanıma sunuluyor. NFC uyumlu sim kartlar temassız kart terminali olan Türkiye genelinde 21 bin işyerinde kullanılacak. NFC’de, Türkiye’nin model olmasından heyecan duyarız. Bu işbirliği ile pazarı NFC uyumlu telefonalrın yaygınlaşması konusunda teşvik edeceğiz” dedi.

Bölgedeki NFC kullanımını hızlandıracak

MASTERCARD İnovatif Platformlar ve Mobil Ödemelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı James Davlouros, kart sahiplerinin daha rahat ödeme yapmasını sağlamak için devamlı yeni teknolojiler üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “MasterCard PayPass tüketicilere bozuk parayla uğraşmadan cep telefonlarıyla hızlı ve kolay ödemeyi mümkün kılıyor. Kredi kartları kadar ön ödemeli kartlara da uygulanabilen bu çözümün, Türkiye ve bölgedeki NFC teknolojisinin gelişimini hızlandıracağına inanıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!