Cıngıllıoğlu'ndan rekor bağış: 7 milyon

Güncelleme Tarihi:

Cıngıllıoğlundan rekor bağış: 7 milyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

ERCİYES Üniversitesi, bağışta bulunan 15 işadamına dün düzenlenen törenle ‘‘Fahri Doktora’’ ünvanı verdi. Üniversiteye bağış rekorunu, 7 milyon dolarla Demirbank'ın da sahibi olan Halit Cıngıllıoğlu kırdı.

KAYSERİ'deki Erciyes Üniversitesi'ne 7 milyon dolarlık bağışla rekortmenliği elde tutan Demirbank'ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 işadamına, üniversiteye yaptıkları bağışlar nedeniyle işletme dalında 'Fahri Doktora' verildi. Cıngıllıoğlu'nun yanı sıra Demir Karamancı, İzzet Bayraktar, Hüseyin Bayraktar ve Asım Kibar'ın da aralarında bulunduğu hayırsever işadamları fahri doktora unvanlarını dün 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in elinden aldı.

Eşi Zekiye ve kızkardeşi Sema'yla birlikte geldiği kürsüde cüppesini giyen ve beratını Süleyman Demirel'in elinden alan Halit Cıngıllıoğlu, ‘‘Soy ağacımızın başladığı bu güzel kente katkıda bulunmaktan mutluyuz. Bundan böyle eğitim alanında çalışmalarımız, kurduğumuz Cıngıllıoğlu Vakfı'yla yurdun dört bir yanına olacak’’ dedi.

Cıngıllıoğlu Ailesi tarafından Erciyes Üniversitesi kampus alanına 22 bin 300 metrekare kapalı alanda 7 milyon dolara Nuri Cıngıllıoğlu Fen-Edebiyat Fakültesi yaptırıldı. Halen, eğitim ve öğretim yapılan 6 blok, üniversitenin en büyük bağışı olarak biliniyor. Cıngıllıoğlu ailesinin 7 milyon dolarlık bağışını, 4.5 milyon dolarla Karamancı ailesi ve 3 milyon 750 bin dolarla da Kadir Has izliyor.

Erciyes Üniversitesi'nin ödüllendirdiği işadamlarından Hüseyin Bayraktar da ‘‘Gelin ağalar, şimdi de elimizi cebimize atak, kendi adımıza yeni fakülte binaları yaptırak. Adlarımızı binaların üstüne takak’’ dedi.

27 TRİLYONLUK BAĞIŞ

Erciyes Üniversitesi'ne bugüne dek Demirbank'ın sahibi Cıngıllıoğlu ailesi ve Sabancı aileleri ile Kadir Has'ın aralarında bulunduğu hayırseverler tarafından sağlık sitesi, kültür merkezi, fakülte binaları, laboratuvar, araştırma merkezi, kütüphane, hastane ve konak olmak üzere 27 bina bağışlandı. 27 trilyonluk bu bağış binaların büyük bölümü de yine hayırseverler tarafından donatıldı.

Demirel: Türkiye böyle kampanya görmedi

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel konuşmasında vakıf üniversitelerinin sayısının ve eğitime yapılan katkının artırılmasını istedi. Demirel, Kayserili işadamlarının Erciyes Üniversitesi'ne 27 bina, okul ve hastane yaptırmasını ‘‘Hamiyet Seferberliği’’ olarak nitelendirdi ve ‘‘ Türkiye böyle bir kampanya görmedi. Kayserili işadamları doğdukları topraklara 42 milyon dolarlık eğitim katkısında bulundu. O nedenle Kayseri sınırlarını aşıp, diğer işadamlarımıza da üniversitelere yardımcı olun diyoruz’’ diye konuştu.

Başarının aşk, hırs ve heves istediğini, bunların olmadığı yerde başarının olmayacağını kaydeden Demirel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘‘Yılgınlık asla olmamalıdır. Türkiye'nin bugün sorunları vardır. Dün de vardı, bundan sonra da olacaktır. Gelecekte de olacaktır. Ama, Türkiye birşeyi başardı; O da sorunlar karşısında ezilip, gitmedi, kaybolmadı. Yeni dünyaya uygun olarak yolumuzu çizmeliyiz. Bu yola giden ilk hedef eğitimdir. Devlet vakıf üniversitelerinin yolunu açmalıdır.’’

Sabancı ve Has caddesi

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kampus alanındaki ‘‘Sakıp Sabancı’’ ve ‘‘Kadir Has’’ caddelerinin açılışını da yaptı. Bu törene rahatsızlığı nedeniyle Kadir Has katılamadı. İşadamı Sakıp Sabancı, kendi adını taşıyan caddenin açılışı sırasında ‘‘Şükürler olsun, bunu da gördüm. İnsanlar gelip geçici ama eserleri kalıcı. Herkes böyle kalıcı eserler yapsın. Annem de bunu görüyor, Allah da görüyor’’ diyerek ellerini havaya açtı.

Fahri doktora alan işadamları

Halit Cıngıllıoğlu (Nuri Cıngıllıoğlu Fen-Edebiyat Fakültesi)

Erdoğan Akdağ (Yozgat Mühendislik Mimarlık, Fen- Edebiyat Fakülteleri ve laboratuar Binası)

İzzet Bayraktar- Mehmet Bayraktar (İlahiyat Fakültesi)

Hüseyin Bayraktar (Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu)

Süleyman Çetinsaya (Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Tıp Araştırma Merkezi)

Mustafa Çıkrıkçıoğlu (Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu)

Murat Dedeman (Kemal Dedeman Onkoloji Hastanesi)

Faik Hızıroğlu (Faik Hızıroğlu Konağı)

Demir Karamancı (Demir karamancı Bilim Sitesi)

Şaban Karamancı (Ahmet Karamancı Halk Sağlığı Merkezi)

Asım Kibar (Semiha Kibar Organ Nakli ve Dializ Hastanesi)

N.Mehmet Küçükçalık (Makbule Küçükçalık Yabancı Diller Yüksek Okulu)

Sait Molu (Dr. Sait Molu Üniversitese Hastanesi Acil Servisi)

Yılmaz Öztaşkın (Mehmet Yılmaz Öztaşkın Kalp Damar Hastanesi)

İzzet Özilhan (Fehmi Özilhan Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!