Çin Telekom'una kızdı alibaba.com'la dev oldu

Güncelleme Tarihi:

Çin Telekomuna kızdı alibaba.comla dev oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2002 02:14

Çinli Jack Ma'nın yarattığı ‘alibaba.com’, Türkiye'de Koç Grubu bünyesindeki ‘kobiline,com’la işbirliğine girdi. Jack Ma, ‘alibaba.com’u, Çin Telekom'a kızıp, ortak şirketten ayrılması sonrasında kurduğunu söyledi. ‘alibaba.com’un 210 ülkede 1.5 milyon üyesi bulunuyor.

KOÇ Grubu bünyesinde kurulan ‘‘kobiline.com’’ ile Çin kökenli ‘‘alibaba.com’’ , küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri e-ticaret formuna taşıyacak ‘‘alibaba.kobiline.com’’ için işbirliği yaptı.

alibaba.com ve Kobiline işbirliğini duyurmak amacıyla CeBIT eurasia 2002 Bilişim Zirvesi'nde düzenlenen toplantıya katılan alibaba.com'un yaratıcısı Jack Ma, ‘‘Türkiye'ye gelme nedenimiz daha fazla KOBİ'şi bu platforma taşımak’’ dedi.

210 ülkeden yaklaşık 1.5 milyon üyesi bulunan alibaba.com Başkanı Jack Ma, 25 bin üyesi bulunan Kobiline ile şirket felsefelerinin aynı olduğunu ve dinamik, istekli Türk şirketlerini dünyaya taşıyacaklarını söyledi.

Çin'de üniversitede İngilizce öğretmenliği yaparken 1995 yılında ABD'şe giden Jack Ma, internet üzerinden çalışan dev bir şirketi nasıl yarattığını şöyle anlattı:

‘‘29 yaşındayken İngilizce öğretmeni olarak gerçek bir işle meşgul olmadığı düşüncesine kapıldım ve birşeyler yaratmak istedim. 1995'de ABD'ye gittim. ABD'de internetle ilk tanıştığımda şaşkınlığa düştüm ve bu olanağı Çin'de kullanmaya karar verdim. Döndüğümde en yakın 24 arkadaşımla toplandım, sadece bir arkadaşım benimle hareket etti ve Hope adlı şirketimizi kurduk. Çin'in ilk internet sitesini Wang Hu Oteli için yaptık. 1995 yılında Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Dünya kadın Zirvesi için Çin'e gelen binlerce delege Wang Hu otelinde kalmak istedi. Ancak, Wang Hu oteli Başkent Pekin'e 1200 kilometre uzaklıktaydı. Buna rağmen bazı katılımcılar internet sitesi olan bu oteli tanımak istedi ve Pekin'den kalkıp bu otele geldi.’’

ÇİN TELEKOM OLAYI

Jack Ma'nın bu başarısı üzerine Çin'in tek telekomünikasyon şirketi China Telecom, Jack Ma'ya ortaklık teklif etti. Yüzde 70'i telecom şirketinin kontrolünde olan bir şirket kurdu. Bu şirketle Çin'i dünyaya tanıtan bir çok site kurdu. Ancak Ma'nın deyimi ile, ‘‘China telecom onu boğmak’’ istedi, o da çok başarılı olduğu bu ortaklıktan ayrılarak ‘‘alibaba.com’’u kurdu. Ma, bu ortaklık sırasında şirket Çin Ticaret Bakanlığı gibi çok önemli işleri almış ve 400 bin dolar kár etmişti.

alibaba'yı 1998'de 15 arkadaşından denkleştirdiği 50 bin dolarla kuran Ma, ‘‘Amacımız çok para kazanmak değil sadece 1 dolar kár etmek, şirketin nakit olarak 1 dolar aktifte olması bize yeter’’ dedi. İş felsefesini batı ile doğu düşüncelerini birleştirerek oluşturan Jack Ma, şöyle konuştu:

‘‘Çok büyüyüp dev bir şirket olmak istemiyoruz. Orta ölçekli bir şirket olarak kalacağız ve kendi kurallarımızla bu oyunda yer alacağız. Önemli olan para kazanmak değil, etkin iş yapan yararlı bir şirket yaratmak. Geçtiğimiz yıl 380 kişiyle çalışıyorduk, bu yıl 540 kişiyle çalışıyoruz ve 50 kişi daha alacağız. Şirketi kurduğumuz ilk 2 yıl hiç para kazanamadık.’’

Neden alibaba.com?

ÇİNLİ
bir şirketin ‘alibaba’ adını almasını ise Jack Ma şöyle açıkladı: ‘‘alibaba ismine San Fransisko'da karar verdim. ABD'de bulunduğum sırada sitenin ismi nasıl olsun diye düşünüyordum. Dünyada herkes tarafından bilinen ve akılda kalan bir isim olmalıydı. San Fransisko'da yaşayan, Pakistan, Hint, İngiliz kökenli insanlar Ali Baba'yı biliyordu. Arap kökenli bir hikaye kahramanını siteye isim olarak verdim. Sloganımız da açıl susam açıl.’’

Türk KOBİ'leri ‘alibaba’ ile yurtdışına açılacak

KOÇNET
Genel Müdürü Bülent Yıldırım, ‘alibaba.com’la birlikte geliştirdikleri siteyle temel vizyonlarının KOBİ'lere değer katmak olduğuna dikkati çekerek, ‘‘Amacımız, KOBİ'leri klasik iş süreçlerini yüksek iş teknolojileriyle entegre ederek, verimliliklerini artırmak, yurtdışına da açılabilmelerini sağlamak’’ diye konuştu.

Euro'yu doları ayırıp sayıyor sahteyi yakalıyor

BİLİŞİM
Fuarı'nda geniş bir alan üzerinde kurulu Almanya Bölgesi'nde de Alman teknolojisi sergileniyor. Burada Giesecke Devrient şirketinin para sayma makineleri tanıtılıyor. Almanlar'ın standında değişik çap ve ebatta para sayma makineleri bulunuyor. T.C. Merkez Bankası'nın da kullandığı para makineleri, değişik ülkelerin paralarını tasnifleyebiliyor, sahte paraları ayırabiliyor. Makineler, saatte 36 bin adet parayı işleyebiliyor. Makinenin haznesine konulan, Euro, Dolar, İsviçre Frangı, Arjantin Pezosu, 1'lik, 10'luk, 20'lik, 50'lik, 100'lük olarak makine tarafından ayrılarak ayrı ayrı haznelere gönderiliyor. Paralarda sahte olan varsa ayrı bir hazneye gönderiliyor. Makine bankaların yükünü önemli ölçüde azaltıyor.

İETT'yi sahte bilet belasından kurtardı

İSTANBUL
Büyükşehir Belediyesi, CeBIT Bilişim eurasia 2002'ye bin metrekarelik büyük bir pavyonla katılıyor. e-İstanbul pavyonunda yer alan küçük bir bilet makinesinin marifeti oldukça büyük. Kaçak basılan biletler nedeniyle büyük çaplı kayba uğrayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sonunda sahte biletleri tanıyan bu makineyle sahte biletçilere darbe indirdi.

Sahte biletleri tanıyarak anında imha eden makine, belediyenin bilet satışlarını yüzde 45 oranında arttırdı. Bu makine, kullanılan bilet sayısını da anında gösteriyor ve biletlerin tasnifini de yapabiliyor.


İTÜ'nün çok amaçlı yapay zekalı robotu

İSTANBUL
Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) çok işlevli paletli robotu, CeBIT eurasia Bilişim Fuarı'nda sergileniyor. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek mühendis Sabahattin Okur'un yüksek lisans bitirme tezi olarak hazırladığı robota, yapay zeka teknolojisi uygulandı. Fuarda prototip olarak sergilenen robotun hızı istenilen şekilde ayarlanabiliyor. Daha çok endüstriyel alanda kullanılması için tasarlanan robot, uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor ve çizgi izleme özelliği taşıyor. Robotun tekerlekli sandalyeye uygulanması durumunda, görme özürlü insanlar çizgi izleme özelliğinden, yürüme özürlü insanlar ise uzaktan kontrol özelliğinden faydalanabiliyor. Sesli mesajlar istenildiği şekilde uyarlanarak, görme özürlü insanlara kolaylıklar sağlayabiliyor.

Gebhardt: Liberalleşme kalite getirdi

AVRUPA
Birliği (AB) Bilgi Komisyonu Topluluğu Yöneticisi Hans Peter Gebhardt, Bilişim Zirvesi'nde katıldığı konferansta AB'de elektronik iletişimde liberalleşme ve regülasyonu anlattı. Gebhardt, AB'de liberalleşmenin bütün alanlarda hizmetleri ucuzlattığını ve hizmet kalitesini artırdığını söyledi. Gebhardt, ‘‘Örneğin Almanya'da konuşma ücretleri yüzde 50 kadar düştü. Bunun üzerine birçok Alman yıllarca kazıklandığını kandırıldığını düşündü. Tabii ki bence de öyle değil. O fazla ücretlerden gelen gelirler altyapı için harcanmıştı’’ dedi. Gebhardt, Türkiye'de telekonümikasyon sektörünün liberalleşmesinden seçim yüzünden pek umutlu olmadığını söyledi.

Windows Media Player Hollywood vitrinine çıktı

MICROSOFT'un kurucusu Bill Gates, kuruluşun geliştirdiği en yeni ürün olan Windows Media Player-9'u (WMP-9) Hollywood'da tanıttı. Yeni ürünün tanıtımı için, Hollywood & Highland bölgesinde bulunan ve Oscar ödüllerinin dağıtıldığı Kodak tiyatrosunu da içine alan dev kompekste bir tören yapıldı.

WMP-9'un, internet kökenli eğlencede dev bir adım olduğu belirtiliyor. WMP-9'un başlıca özellikleri arasında 5.1 kanallı çevre ses düzeniyle yüksek-çözünürlükte video izlemeye olanak vermesi de bulunuyor. WMP-9 ayrıca bu kalitedeki video dosyalarını, DVD dosyalarının yarısı kadar küçük boyutta depoluyor. WMP-9, Microsoft'un web sitesinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!