Çin malı laminat parkeler hakkında damping soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Çin malı laminat parkeler hakkında damping soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 10:07

Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve yerli üretime zarar verdiği gerekçesiyle şikayet edilen Çin menşeli laminat parkeler hakkında damping soruşturması açıldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yerli üreticiler Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Çamsan Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çin menşeli "laminat parkeler"in Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretim dalında maddi zarar tehdidine neden olduğu iddiasıyla söz konusu maddelerin ithalatına karşı önlem alınması istemiyle başvuruda bulundu. Başvuru, diğer laminat parke üreticisi Yıldız MDF Orman Ürünleri Sanayi A.Ş. tarafından da desteklendi.

Yapılan incelemede, 2004 başından bu yılın Haziran sonuna kadar olan dönemde laminat parkeler genel ithalatı yüzde 205 artarken, Çin’den yapılan ithalatın yüzde 4 bin 133’le genel ithalat artış eğiliminin çok üzerinde artış gösterdiği belirlendi. 2004 yılından Haziran 2007’ye kadar geçen sürede Çin pazar payını yüzde 2.20’den, yüzde 33.28’e çıkarırken, aynı dönemde yerli üretim dalının pazar payında yüzde 41.46’dan yüzde 36.07’ye doğru bir gerileme yaşandı. 2004 yılından itibaren Çin’den ithalat hem mutlak hem de nispi olarak artış gösterdi; üçüncü ülkelerden ithalatın payı ise ciddi oranda azaldı.

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu yapılan inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiğine ve söz konusu ürünler için soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!