Çin’le Japonya, IMF’ye 300 milyar doları uygun gördü, ABD yanaşmıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin’le Japonya, IMF’ye 300 milyar doları uygun gördü, ABD yanaşmıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2012 00:00

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Meksika’nın başkenti Mexico City’de buluştukları G-20 zirvesi, Yunanistan başta olmak üzere Euro krizinin çözümü için Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kaynaklarının artırılması tartışmalarıyla başladı.

Haberin Devamı

Geçen yıldan bu yana gündemde olan kaynakların artırılması tartışmasında, IMF’nin kredi kaynaklarının Euro Bölgesi’nin zordaki üylerininin kullanımı için 300 milyar dolardan 600 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Zirve öncesinde Çin ve Japonya’dan kaynakların artırılmasını destektleyen açıklamalar gelirken, ABD ve Kanada, destek vermeyecekleri yönünde açıklamalar yaptı. G-20 üyesi ülkelerin çoğunluğu IMF kaynaklarına destek vermeden önce Avrupa’nın krizi çözmek için daha ileri adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

ABD destek vermeyecek

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD’nin IMF’ye destek vermeye istekli olmadığının altını çizerek, “Avrupa Euro krizini çözmek için kendi kendine daha çok çaba göstermek zorunda. Biz IMF’ye bu konuda nakit desteği vermeyeceğiz. Çünkü IMF’yi daha güçlü bir Avrupa için yedek güç olarak görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki heyetin temsil ettiği G-20 zirvesinde ev sahibi Meksika’nın Ekonomi Bakanı Jose Antonio Meade, “IMF’nin kaynaklarının artırılması konusunda bir karara varılması için halen erken aşamadayız. Bu zirveden sonuca yönelik bir karar çıkmasını beklemiyoruz” diye konuştu. Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann da “Bu zirveden IMF kaynaklarının artırılmasıyla ilgili bir kararın çıkması zor” dedi.

Güney Kore: Önce Avrupa karar almalı

GÜNEY Kore Merkez Bankası Başkanı Kim Choong-soo IMF’nin kaynaklarının artırılması için bazı ön koşullar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “IMF’nin kaynaklarının artırılmasından önce Euro Bölgesi’nin kurtarma fonları olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) ve Avrupa Kurtarma Mekanizması’nın (ESM) büyüklü-ğünü 750 milyar Euro’ya çıkarması gerektiğini herkes biliyor. Avrupa’nın kendisi IMF’den önce direnç duvarını büyütmeli. Almanya’nın bu konuya sıcak bakmadığı biliniyor. Bu konuda Avrpu’dan karar gelmedikçe G-20, IMF konusunda adım atmayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!