Çimentocular birleşme hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Çimentocular birleşme hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇİMENTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İlhan Gürel, dünyada tüm sektörlerde dev birleşmeler yaşandığını belirterek, ‘‘Türk çimento sektörü de bundan payını alacak’’ dedi.

Gürel, Türkiye'de yerli ve yabancı birçok çimento şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bunların sayısının çok fazla olduğunu kaydetti. Dünya çimento üretiminin ve pazar hakimiyetinin 5 Avrupa firmasının elinde olduğuna dikkat çeken Gürel, ‘‘Türkiye'de de 5-10 yıla kadar çimento sektörü 3 veya 4 grubun elinde kalacak. Bu nedenle ya bu grupların içinde yer alacaksınız ya da yeni bir grup, oluşum yaratmak gerekir’’ diye konuştu. Türk çimento sektöründe birleşmelerin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Gürel, aksi halde firmaların küçülerek kaybolacağını savundu.

Gürel, uluslararası danışmanlık şirketi Salomon Smith Barney'in Çimentaş için bir çalışma yaptığını, Avrupa ve Türkiye'deki çimento sektörünü etüt ettiğini ve bunun sonunda ortaya bir proje çıkaracağını bildirdi. Gürel, konuya ilişkin raporu yıl sonunda alacaklarını ifade ederek, şöyle dedi:

‘‘Buna göre şirketimize yön vereceğiz. Özellikle dünyadaki gelişmelerden uzak kalamayız. Kendimizi AB'ye hazırlamalıyız ve dünya devleriyle rekabet edebilmeliyiz. Danışman firmanın bize getireceği sonuç ve tavsiyeler bu anlamda son derece önemlidir. Çalışmanın sonuçlarına göre birleşmeye karar verebiliriz.’’

İÇ TALEP DARALDI

Gürel, iç piyasada çimento talebinin çok düştüğünü, bu daralma sonucu çimentoda ihracata daha fazla ağırlık verdiklerini bildirerek, liman kentinde üretim yapmanın ihracat boyutunda önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.

İrlanda, İspanya, Fransa, Kuzey Afrika ve İsrail'e çimento ihracatı yaptıklarını ifade eden Gürel, ‘‘Bu pazarların taleplerinde sürekli artış oluyor’’ dedi.

Çimentaş Grubu'nun çimentonun yanı sıra gazbeton da ürettiğini kaydeden Gürel, gazbetonda da Avrupa'da büyük bir pazar olduğuna işaret ederek, bu üründe de ihracata ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!