Çimento üretimi 10 yılda yüzde 50 arttı

Güncelleme Tarihi:

Çimento üretimi 10  yılda yüzde 50 arttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 22:34

ÇİMENTO Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, “Türk çimento sektörü 10 yılda üretimini yüzde 50 artırdı, Avrupa’nın lideri oldu” dedi.

Haberin Devamı

Ünal, ÇEİS’in Türk çimento sektörü için “Güvenli Geleceğin Çimentosu” sloganı altında yürüttüğü faaliyetlerin sonuçlarını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Ünal, Türk çimento sektörünün 2016 yılında 77 milyon ton üretime ulaşarak Avrupa lideri olduğunu vurgulayarak, “Sadece Avrupa lideri olmakla kalmadık, dünya çimento üretiminde ülkemizi ilk beşe soktuk. Türk çimento sektörü köklü olduğu kadar gelecek de vaat eden bir sektör. Altyapı, yol, köprü, konut projeleriyle Türkiye’nin geleceğini inşa ediyoruz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak Üçüncü Havalimanı, Çanakkale 1915 Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Körfez Geçişi gibi mega projelerin de taşıyıcı gücü olarak çalışıyoruz. Sağlam yapı, güçlü Türkiye anlayışıyla güvenli geleceği inşa etmenin varoluş misyonumuz olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2.8 MİLYAR DOLAR CİRO

Ünal, sektör için önümüzdeki yıllarda ABD, Afrika ve Gürcistan’ın potansiyel ihracat pazarı olabileceğini, İran’ın ise ambargonun tam olarak kalkmasına bağlı olarak hem pazar hem de rakip olabileceğini dile getirdi. Sektörün geçen yıl 77 milyon ton üretimle yaklaşık 2.8 milyar dolar ciro elde ettiğini bildiren Ünal, maliyet düşürücü modernizasyon yatırımlarıyla Avrupa Birliği normlarına uygun üretim yapan sektörün ihracat gelirinin ise geçtiğimiz yıl 500 milyon dolara ulaştığını söyledi.

2023 yılına kadar yaklaşık 7 milyon konutun tekrar inşa edilmesinin gündemde olduğunun altını çizen Ünal, şunları kaydetti: “Bu projelerde ciddi miktarlarda çimento talebi olacaktır. Sektörümüz bugün, tamamen yerli ham madde kullanarak ülke ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Üstüne ihracat da yapıyor. Çimento sektörü yerli ham madde kullanımıyla cari açık yaratmıyor, aksine ihracatla açığı kapatmak için çalışıyor. Cari açık yaratmayan, hatta kapatan bir sektör olmaktan gurur duyuyoruz. Sektör Türkiye geneline yayılmış tesislerle 17 bin kişiye istihdam sağlıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!