Çifte vergilendirme kalkacak, Almanya 5 yıllık vize verecek

Güncelleme Tarihi:

Çifte vergilendirme kalkacak, Almanya 5 yıllık vize verecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2010 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki ülkenin maliye bakanlarının çifte vergilendirmenin kaldırılması amacıyla çalışma yapması için görüş birliğine varıldığını belirterek, 1 yıl içinde bu anlaşmanın yapılacağını açıkladı. Merkel; Türk sanatçı, öğrenci, akademisyen ve işadamlarına Almanya’nın 5 yıllık çok giriş-çıkışlı vize verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, çifte vergilendirmenin kaldırılması için 1 yıl içinde anlaşma yapılacağını açıklarken; Türk sanatçı, öğrenci, akademisyen ve işadamlarına 5 yıllık çok giriş-çıkışlı vize uygulamasına İtalya ve İspanya gibi, Almanya’nın da geçebileceğinin sinyalini verdi. Merkel, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye ile işbirliği yapabileceklerini de söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel’in katıldığı Türk-Alman Ekonomi Forumu yuvarlak masa toplantısı dün yapıldı. Toplantıya, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile işadamları Ahmet Çalık, Cüneyd Zapsu, Rona Yırcalı, Ferit Şahenk de katıldı. Toplantıda enerji ve vize konularının ele alındığı öğrenildi.

Maliye bakanları görüşecek

Forumda konuşan Merkel, “Çifte vergilendirilmenin kaldırılması için görüştük. Maliye bakanlarımızın bu konuyu müzakere etmeleri ve zorlukları ele almaları konusunda görüş birliğine vardık. En geç 1 yıl içinde bu anlaşmayı yapmayı düşünüyoruz” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar Euro olduğunu, krizde bu rakamın azaldığını ancak yeniden artacağını söyleyen Merkel, Nabucco’nun Türkiye’nin büyük yarar sağlayabileceği bir proje olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bir çok alanda iç içe çalışıyoruz. KOBU de Almanya ile etkin bir şekilde çalışmak için örgütlendiklerini duydum. Bu şirketlerle işbirlikleri artabilir. Almanya’da yaşayan başarılı Türk işletmeciler var. Artık ekonomik gelişmelerde daha hızlı harekete etmeliyiz.”

Uzun süreli vize sinyali

Vize konusunda İtalya ve İspanya örneğine dikkat çeken Merkel, “Türkiye tarafından önemli çabalar var. Bunlar pratikle hızlandırmamız gereken konular. Müzakerelerin ilerlemesiyle birlikte ikili iade anlaşmasını sağladıktan sonra özellikle iş adamları, öğrenciler ve sanatçılar için uzun süreli vize verilmesi düşünülebilir” diye konuştu. Almanya’nın yenilenebilir enerjide güçlü bir aktör olduğunu, Türkiye’nin her türlü talebine destek verebileceklerini de kaydeden Merkel, şöyle devam etti: “Almanya’da talep çok arttı. Türkiye de güneşi bol bir ülke ve yenilenebilir enerji daha fazla teşvik edilmeli. Güney bölgeleri ön planda olabilir. Rüzgar da aynı şekilde. Rüzgar enerjisinde Almanya lider durumda. Bu konuda Türkiye ile işbirliği yapabiliriz. İstanbul’da Türk-Alman Üniversitesi kurmak istiyoruz.”

Erdoğan: Stratejik bir işbirliği oluşturulmalı

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, forumdaki konuşmasında Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunu tekrar gündeme getirdi. Türkiye’nin Suriye, Ürdün, Lübnan ve Libya ile kaldırılan vize uygulamaları kapsamına, mayıs ayında Rusya’nın da dahil olmasını umduğunu belirten Erdoğan, “Umarım ki Almanya ile de böyle bir karar alırız” dedi. Erdoğan, Almanya’yı doğal bir müttefik olarak gördüklerini belirterek, iki ülke arasında stratejik işbirliği modeli oluşturulmasını istediklerini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine en fazla destek vermesi gereken ülkenin Almanya olduğunu söyleyen Erdoğan, “Avrupa’daki her ülkede yatırımlarımız ve vatandaşlarımız var. Ama Almanya ile ilişkilerimiz hiçbiriyle mukayese edilemez. Türkiye AB’ye yük olmaya değil, AB’den yük almaya geliyor. Geleceği birlikte inşa etme şansına sahibiz. Gelin bu şansı değerlendirelim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!