Çifte vatandaş vergiden kurtulamaz

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaş vergiden kurtulamaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Soru- (M.A.- Girne): Ben Bağkur emeklisiyim. Çalışmıyorum. Aslen TC vatandaşıyım ancak 1989'da aynı zamanda KKTC vatandaşı oldum. Yani şu anda çift uyrukluyum. Yazın Türkiye'de kışın ise Kıbrıs'ta yaşıyorum. Hem Kıbrıs'ta hem de Türkiye'de kira getiren gayrimenkullerim ve yine hem Kıbrıs'ta, hem de Türkiye'deki bankalardan sağladığım faiz gelirlerim var. Ben nasıl bir statüye sahibim? Hangi gelirlerim için Türkiye'de beyanname vermem gerekiyor?

Bir sorum daha var. Bir Kıbrıs bankasında vadesi 1999 yılında dolacak bir param var. Bu parayı 30 Eylül 1998'de vadesini bozup bir Türk bankasına aktaramadım. 1999 yılında bu parayı bir Türk bankasına aktarırsam bana TC devleti hesap sorar mı?

Cevap: KKTC kanunları ne der bilmiyoruz ama, TC vergi kanunları sizin Türkiye'de tam mükellef olarak vergilendirilmenizi öngörür. Eğer, yurtdışında çalışma izni ile resmen çalışıyor ve devamlı olarak da orada oturuyor olsa idiniz, siz ‘‘dar mükellefiyete’’ tabi olurdunuz ve sadece Türkiye'de stopaja tabi tutulmayan gelirleriniz için beyanname verir ve ne yurtdışındaki gelirleriniz, ne de Türkiye'de stopaja tabi tutulmuş gelirlerinizi, beyannamenize dahil etmezdiniz. Oysa siz şimdi, ‘‘tam mükellef’’ olarak gerek Türkiye'de, gerekse Kıbrıs'ta veya herhangi bir yabancı ülkede sağladığınız Türk mevzuatına göre vergiye tabi bütün gelirlerinizi toplamak ve hepsini beyan etmek zorundasınız. Ancak doğal olarak, gerek Türkiye'de, gerekse yurtdışında stopaj yoluyla ödediğiniz vergileri beyan üzerine hesaplanacak verginizden indirebilirsiniz. Tabii bu kesintiyi geçerli belgelerle ispat etmeniz gerekecektir. Örneğin Kıbrıs bankalarından kesintiyi gösteren alacağınız belgeleri, Kıbrıs'taki Türk Konsolosluğu'na tasdik ettirerek, geçerli belgeye sahip olabilirsiniz.İkinci soruya gelince, Kıbrıs bankasındaki vadeli paranız 29.7.1998‘den beri o bankada duruyorsa ve bunu belirten bir belge alıp saklarsanız, size kimse hiçbir zaman bu parayı nereden buldunuz diye hesap soramaz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!