Çiftçiye dolarla destek

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiye dolarla destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

TARIM Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ilk kez uygulamaya koydukları bir pilot proje ile çiftçiye dönüm başına 5 dolar nakit destek vereceklerini bildirdi. Gökalp, ilk aşamada 4 ilde uygulanan, en geç 2002'den itibaren tüm Türkiye'de uygulanacak projenin kaynağının Dünya Bankası'ndan karşılanacağını söyledi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ilk kez uygulamaya koydukları bir pilot proje ile çiftçiye dönüm başına 5 dolar nakit destek vereceklerini bildirdi. Gökalp, ilk aşamada 4 ilde uygulanan, en geç 2002'den itibaren tüm Türkiye'de uygulanacak projenin kaynağının Dünya Bankası'ndan karşılanacağını söyledi.

Gökalp, mevcut sübvansiyon politikasının çok az çiftçiyi kapsadığını ve ayrılan bütçenin çifçiye ulaşmadığını belirterek, ‘‘Bizim politikamız, sübvansiyondan yararlanan çiftçi tabanını genişletiyor. Biz, destek ve sübvansiyonu doğrudan çiftçiye ulaştıracağız. Bu politika tüketiciyi de sevindirecek, enflasyonun düşmesine de katkı sağlayacak’’ iddiasında bulundu. Gökalp, şunları söyledi:

‘‘Bizim çiftçiye destek projemiz, pazara çıkan ürün üzerinden değil, girdiler ve tarım alanları üzerinden uygulanıyor. Ürün planlamasını içeren 4 pilot bölgede gelir desteği sağlayacağız. Bu bölgeler Polatlı, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçerinin 20 köyü, Adıyaman Merkez ilçe ve Kahta ilçeleri ile Trabzon'un Kahta ilçesi ve bazı köylerini kapsıyor.’’

199 DÖNÜME KADAR

Gökalp, bu pilot bölgelerdeki çiftçilere 199 dekara kadar dekar (dönüm) başına 5 dolar verileceğini, 199 dönümü aşan tarlalarda bu destek miktarının düşeceğini bildirdi. Bu pilot projeyi Dünya Bankası'nın desteklediğini ve finansmanını üstleneceğini anlatan Gökalp, şöyle dedi:

‘‘Dünya Bankası, bu uygulamanın 2002'den itibaren tüm Türkiye'ye yayılabileceğini savunuyor. Oysa, biz tüm hazırlıklarımızı yaptık ve hazır olduğumuzu Dünya Bankası'na bildirdik. Para verirlerse, çok daha kısa süre içinde tüm Türkiye'ye yayabiliriz.’’

TMO'NUN BORCUNU ERİTTİK

Gökalp, TMO'yu 600 trilyon borçla devraldığını belirterek, borçlarının büyükk bir bölümünü erittiklerini söyledi. TMO'nun 1999 Ekim ayında günlük 3.11 trilyon olan açığının bugün günlük 634 milyara indiğini savunan Gökalp, kendisinden önceki dönemde TMO'dan 418 trilyon lira dağıtıldığını ve buna 393 trilyon lira da faiz ödendiğini belirtti. Bakan, ‘‘Bu yıl biz 500 trilyon lira dağıtıp, sadece 60 trilyon lira faiz ödeyeceğiz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!