Çiftçinin elinde kalan ürünü alacak, Türkiye’nin ilk elma cipsini üretecek

Güncelleme Tarihi:

Çiftçinin elinde kalan ürünü alacak, Türkiye’nin ilk elma cipsini üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2010 00:00

Kayseri’nin, kendi özgü elma çeşitleriyle tanınan Yeşilhisar ilçesinde, Yeşilhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 870 bin lira yatırımla meyve, sebze kurutma tesisi açıldı.

Bölgedeki meyve ve sebzeyi 4 saatte kurutup, kullanıma hazır hala getirecek kurutma tesisi ile; bölge çiftçisinin elinde kalan elmanın cipse dönüştürülmesi mümkün olacak.
Domates de kurutuyor
Tesis, Türkiye’nin ilk ‘elma cipsi’ üretim tesisi olacak. Açılış töreninde konuşan Kaymakam Cevdet Ertürkmen, “Meyve-sebze kurutma tesisi için 870 bin lira harcama yapıldı. Tesislerde yöre çiftçilerimizin ürettiği kayısı, elma gibi meyvalar ile domates, patlıcan gibi ürünler, 4 saatte kurutulup, paketlenerek kullanıma hazır hale gelecek. Tesislerde, Türkiye’de bir ilk olarak elma cipsi de üretilecek” dedi. Vali Mevlüt Bilici ise ilçelerin ekonomilerini canlandırmak için İl Özel İdaresi tarafından çok sayıda proje hazırlandığını ve hizmete açılan meyve sebze kurutma tesisinde bu hizmetlerden biri olduğunu dile getirdi.
Elmanın kurutulmasıyla elde edilen elma cipsi, yağ içermemesi nedeniyle daha sağlıklı. 300 ton elmadan 30 ton cips üretimi yapılabiliyor. Maç izlerken, sinema seyrederken elma cipsinin tercih edilmesiyle, obezite ve kolesterol riski azalıyor. Elma her mevsim taze bulunmazken, elma cipsi ile elmaya katma değer katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!