Çiftçi isyanı Trakya'dan başlattı

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi isyanı Trakyadan başlattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF'yle yapılan stand-by çerçevesinde hububat destekleme fiyatlarındaki artışta yüzde 25'lik enflasyon hedefine uyulmasına çiftçiden ilk büyük tepki Trakya'dan geldi. 20 bin çiftçi, Tekirdağ'da, ‘‘Atatürk efendi, siz köle yaptınız. Dff-shorezedeye var, bize yok mu’’ diye haykırdı.

TÜRKİYE'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 20 bin çiftçi, Tekirdağ Cengiz Topel Meydanı'nda hükümetin tarım politikasına tepki gösterdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, ülkenin bir daha tarım yapılamaz konuma getirildiğini belirterek, ‘‘Bu hükemet ya sesimizi duyacak ya da istifa edecek. Şimdi hepiniz şapkalarınızı yere atın. Eğer bu mitingilerde sesimizi duyuramazsak Meclis kapısına dayanacağız’’ dedi.

Mitinge katılanlar, ‘‘Hükümet istifa’’, ‘‘Vur vur inlesin Cottarelli dinlesin’’, ‘‘Nasırlı eller sizi affetmeyecek’’, ‘‘Off-shorezedeye var da bize yok mu?’’ sloganları attı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nce Tekirdağ'da düzenlenen Trakya'nın yanı sıra Çorum, Denizli, Ordu, Antalya, Kırşehir, Afyon, Muğla, Bursa, Manisa, Kütahya gibi kentlerden katılan çiftçiler, ‘‘Buğdayı domuzdan kurtardık Cottarelli'den kurtaramadık’’, ‘‘Traktör icrada, çiftçi hapiste’’, ‘‘Daneler Cottarelli'ye, saplar çiftçiye’’, ‘‘Atatürk, efendi yaptı, siz köle yaptınız’’ ve ‘‘At arpasız, arı ayçiçeksiz, güvercin buğdaysız, kurt etsiz olmaz’’ yazılı pankartlar taşıdı.

Tekirdağ'da 12 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen çitfçi mitingi nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Mitinge katılanlar, kente kara ve deniz yoluyla ulaştı. Cengiz Topel Meydanı'na gitmek için uzun kuyruklar oluşturan çiftçiler, alana sığmadı. Bu nedenle bazı çiftçileri taşıyan otobüsler kente sokulmadı. Mitinge katılanların siyasi partilerle ilgili sloganlar atmaması konusunda sık sık uyarıldı.

Hükümet malınızı çalıyor

TZOB Başkanı Faruk Yücel, iki yıl önce tarım faizleri ve ürün taban fiyatları konusunda hükümetleri uyardıklarını hatırlatarak, ‘‘Sizi buraya hiçbir kaba kuvvet getiremez. Buraya hakkınızı aramaya geldiniz. Size soruyorum; Tarım Bakanı'nın adını biliyor musunuz. Ama İtalyan Cotterelli'nın adını ezberlediniz. Bunların anladığı enflasyonla mücadele çiftçiyi ezmektir. Buğdaya 91 bin 800 lira başfiyat verip 72 bin liradan alıyorlar. 35 bin liralık ekmeği 100 bin liraya çıkardılar. Tüketiciyi korumuyorlar. Bu nasıl enflasyonla mücadele. Şimdi söyleyeceğim sözler nedeniyle cesaretleri varsa beni mahkemeye versinler. Çiftçinin malını, alınterini çalıyorlar. Bu hırsızlıktır. Kaba kuvvet ile çalınmaya ise 'gasp' denir.’’

Bakan Önal: Enflasyon haziranda çok düşecek

DEVLET Bakanı Recep Önal, ne programda, ne de enflasyon hedefinde revizyona gerek bulunmadığını söyledi. Önal, sadece kamu ve özel kesimin değil, işçi kesiminin de enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi kararlılığında olması gerektiğini vurguladı. Önal, Haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin olarak da, ‘‘Haziran beklentim, çok düşük rakamlarda olacak. Tarım ürünleri bollaştı. Rakamları bir önceki ayın altında bekliyorum. Benim isteğim hiç artış olmaması. Ondan sonra da negatife gitmesi. Onları da göreceğiz’’ dedi. Önal, çiftçi eylemleri ile ilgili olarak da, insanların eylem yapabileceklerini, fikirlerini söyleyebileceklerini ve demokratik rejimin de bunu gerektirdiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!