"Çiftçi borçları yeniden yapılandırılsın"

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi borçları yeniden yapılandırılsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 16:02

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, çitçinin kredi ve elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

TZOB’un açıkladığı tarım raporuyla ilgili bir açıklama yapan Nuri Sorman, Anayasa Mahkemesi’nin çiftçilikle ilgili işlemlerde ziraat odalarından belge alınması gerektiğine karar verdiğini hatırlattı.

Bu karara ilgili tüm kişi ve kurumların uyması gerektiğini vurguladı. Türkiye genelinde çiftçinin kamu ve özel bankalar ile tarım kredi kooperatiflerine 15 milyar TL’ye yakın borcu bulunduğunu da belirten Sorman, “Çiftçimiz, bu borçlarını ve elektrik enerjisi borçlarını ödemede sıkıntı çekmektedirler. Çiftçimizin kredi ve elektrik borçları tümüyle yeniden yapılandırılmalı, kredi kullanımında karşılayamayacağı teminatlar istenmemelidir” dedi. Tarım girdilerinde uygulanan vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini kaydeden Sorman, “Bu çerçevede gübre ithalatında gümrük vergisi ve gübrenin KDV’si kaldırılmalıdır. Ayrıca, çiftçilerimizin kullandığı mazotta KDV ve ÖTV indirimi yapılmalı, tarımda kullanılan elektriğe indirimli tarife uygulanmalıdır. Destekleme Bütçesi 2009 bütçesindeki yüzde 10’luk kesinti yıl içinde telafi edilmeli, tarımsal destekleme bütçesi, Tarım Kanunu’nda öngörüldüğü seviyede ve ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmelidir” diye konuştu.

Nuri Sorman, TMO ve hububat alım politikasının da Tarım Raporu’na yansıdığını aktarırken, “Hububat üretiminin yapıldığı bütün bölgelerde çiftçimizin beklentisi vardır. TMO maliyetleri göz önüne alarak, bir müdahale fiyatı açıklamalıdır. Birliğimizce, 2009 buğday maliyeti 61 Krş/Kg olarak hesaplanmıştır. TMO alım merkezlerini artırmalı, ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçileri toplayıcıların eline bırakmamalıdır. Bunu gerçekleştirmek üzere, yeterli depo kapasitesinin şimdiden oluşturulması gerekmektedir. TMO, alımları peşin yapmalıdır. TMO, AB’de olduğu gibi kar amacı gütmeyen bir müdahale kurumuna dönüştürülmelidir. Buğday primleri yeniden gözden geçirilerek artırılmalıdır” dedi.

Küresel krizin de tetiklediği ve acil çözüm bekleyen önemli sorunların bulunduğunu bildiren Sorman, “Tarımsal üretimi sürdürebilmemiz için, bu konudaki taleplerimizin karşılanmasını, acil sorunlarımızla ilgili bir kriz paketi hazırlanmasını bekliyoruz. Tarım krize karşı korumasızdır ve krizden zarar görmektedir. Krizle ilgili önlemler alınırken, bu durumu görüp tarımın da dikkate alınması, çiftçilerimiz için olduğu kadar, ülkemiz için de gereklidir. TZOB olarak, hükümetimizden böyle bir yaklaşım bekliyoruz. Biz inanıyoruz ki tarımın önemi iyi bilinirse, çiftçilerimizin sorunlarına ilgisiz kalınamaz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!