Çiçek, adalet dersi verdi TÜSİAD yargı reformu istedi

Güncelleme Tarihi:

Çiçek, adalet dersi verdi TÜSİAD yargı reformu istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 00:00

TÜSİAD’ın ocak ayında yapılan ve YİK Başkanı Mustafa Koç hakkında suç duyurusunda bulunulmasına neden olan genel kurulu üzerine işadamlarına bilgi verme ihtiyacı duyan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Yargı, kalkınma çabaları açısından da önemli" dedi. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ise, "Hukuk devleti ilkesinin egemen olmasının yolu yargı reformundan geçiyor" görüşünü tekrarladı.

ADALET Bakanı Cemil Çiçek’in istediği üzerine yapılan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda her iki taraf da yargı konusunda yapılan çalışmaları birbiriyle paylaştı. Bakan Çiçek TÜSİAD genel kurulunda yapılan konuşmalar nedeniyle böyle bir ihtiyaç duyduğunu belirtirken, yargının kalkınma çabalarına olan etkisini de dikkat çekti. TÜSİAD’ın ocak ayında yapılan genel kurulunda Rektör Yücel Aşkın ve yazar Orhan Pamuk’la ilgili değerlendirmeler hükümetle gerginlik yaratırken Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç hakkında suç duyurusunda bulunulmasına neden olmuştu.

EKSİKLİK GÖRÜYORUZ: Toplantının basına açık bölümünde Bakan Çiçek, yapılan tartışmalarda bilgilendirme eksikliği gördüğünü belirterek, "Arzu eden kuruluşlara bilgi veririz. Ama sonuçta yine herkes istediği değerlendirmeyi yapar" dedi. Bakan Çiçek, bu toplantının zamanında ve uygun bir zeminde yapıldığını söylerken, toplantının Bruges Ceza Mahkemesi’nin Belçika’da işledikleri suçlardan yargılanan terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 kişiye ilişkin karar ile aynı güne gelmesi dikkatleri çekti.

YARGININ KALKINMAYA ETKİSİ: Avrupa Birliği (AB) müzakereleri hazırlık çalışmaları sırasında yaptıkları yasal düzenlemelerle ilgili de, daha önce TÜSİAD yöneticilerine bilgi sunulduğunu anlatan Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: "Yargı konusu, yargı reformu konusu, Türkiye’nin gündeminde olan ve belli bir süre daha gündeminde kalacak olan konu. Bunda da fayda görüyorum. Çünkü yargı meselesi, sadece ülkede barışın, huzurun, özgürlüklerin teminatı açısından ibaret değil. Bunun ötesinde aynı zamanda ülkenin kalkınma çabalarına olumlu katkı sağlaması açısından da iyi işleyen bir yargı mekanizması en önemli teminatı oluşturuyor. Nitekim aradan geçen 3 seneyi aşkın süre içinde pek çok yabancı yatırımcı veya yabancı heyet, Türkiye ile ilgili yatırım kararlarını verirken, yargı ile ilgili, yargının işleyişiyle ilgili bana müteaddit defa sorular sordular. Bu konuda bilgi almak istediler, kararlarını verebilmek açısından. Anlaşılıyor ki Türkiye’de yargı tahminlerin ötesinde önem arz ediyor."

YARGI REFORMU ŞART: TÜSİAD toplantıda yargı reformuyla ilgili çalışmaları hakkında Bakan Çiçek’i bilgilendirirken Başkan Ömer Sabancı, "Yargı sistemimizin çok uzun süredir bir reforma ihtiyaç duyduğu şüphesizdir. Ülkemizde hukuk devleti ilkesinin egemen olmasının yolunun bu reformdan geçtiğine inanıyoruz" dedi. Bu nedenle TÜSİAD olarak yargı reformunu uzun süredir gündemlerinde tuttuklarını belirten Sabancı, hızlı, adil ve istikrarlı bir yargı sistemi için gerekenler hakkında akademisyenlerin desteğiyle çalışmalar yaptıklarını, bunları da bakanlık ve kamuoyu ile paylaştıklarını bildirdi. En son Ocak ayında yapılan TÜSİAD Genel Kurulu’ndaki konuşmalarında yargı reformu ile ilgili dile getirdiklerinin, bu çalışmalardan süzülen temel noktalardan oluştuğunu ifade eden Sabancı, "TÜSİAD olarak bilimsel temelleri olan çalışmalarla desteklediğimiz görüş ve önerilerimizin soyut zeminlerde kalmadığını görmek, bizleri mutlu ediyor" diye konuştu. Bakan’a gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür eden Sabancı, verimli bir toplantı yaptıklarını da belirtti.

103 maddenin 59’unu çıkardık

TOPLANTININ basına kapalı bölümünde 18 Kasım 2002’den bu yana gerçekleştirilen yasal ve kurumsal düzenlemeler ile yargı reformu konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Çiçek, çıkışta AB müzakereleri ile ilgili çalışmalara yönelik eleştirilere yanıt verdi. Çiçek, buradaki 103 maddeden 55-26’sının çıkarıldığını, AB taleplerinin bir kısmının da tavsiye niteliği taşıdığı, "aynen uygulanacak" anlamına gelmediğini vurguladı. Çiçek, "Böyle olursa ’iyi olur’ denen talepler. Ama benzer uygulamalar AB’nin kendi ülkelerinde de var. Yani münakaşa edilecek, müzakere edilecek, tartışmaya açık konular. Ama Türkiye bu yönde önemli adımlar atıyor, atmaya da devam edecek" diye konuştu.

Dokunulmazlıklar AB standardında olmalı

GAZETECİLERİN sorularını da yanıtlayan Bakan Çiçek, dokunulmazlıklar konusunda "Türkiye’de adına ister dokunulmazlık deyin, ister ayrıcalık deyin, ister imtiyaz deyin, bütün bunları AB standartlarına getirmemiz lazım. Bu siyasetçi için de geçerlidir, kamu görevlileri için de geçerlidir" dedi. Dokunulmazlığın yargılama açısından bir ayrıcalık teşkil ettiğini belirten Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı ülkede sade vatandaş işlediğinde süratle yargılama yapılırken, dokunulmazlığı olan kişiler olduğunda iş başka türlü cereyan ediyor. Türkiye, bu kadar ayrıcalıklarla yargılamada gerekli sonucu çıkaramıyor. Bunun faturası da yargıya çıkıyor." Çiçek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç’un Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü’nün tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarının soruşturma konusu olduğu anımsatılması üzerine de, bu konuda bir şey bilmediğini söyledi.

Maaşımız vergilerle ödeniyor bilgi vermek bizim görevimiz

HÜKÜMET kurulduğunda TÜSİAD yöneticilerinin kendisini ziyaret ederek görüştüklerini hatırlatan Bakan Çiçek, bu görüşmede, "Sizler vergi veren insanlarsınız. Ben de dahil bu ülkede kamu adına görev yapanlar sizlerin verdiği vergilerden maaşlarını almaktadır. Dolayısıyla yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi vermek bizim görevimizdir. Aynı zamanda sizin de bilgi edinme hakkınız vardır" dediğini aktardı. Çiçek, yaptıkları çalışmalar hakkında zaman zaman TÜSİAD yöneticilerini bilgilendirmek istediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!