Chhibber: Siyaset, yapısal reformları etkilemesin

Güncelleme Tarihi:

Chhibber: Siyaset, yapısal reformları etkilemesin
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 01:56

Dünya Bankası'ndan hükümete özerk kuruluşlarla ilgili uyarı geldi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, politik karar alma süreçlerinin, ekonomi ve yapısal reformlarla ilgili politika ve kararları olumsuz etkilememesini istedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, ekonomik krizden kurtulmaya çalışan Türkiye'de politik karar alma süreçlerinin, ekonomi ve yapısal reformlarla ilgili politika ve kararları olumsuz etkilememesi uyarısında da bulundu. Vergi idaresinin organizasyonunun gözden geçirilmesi gereğine işaret eden Chhibber, vergi yükünün daha adaletli dağılımının sağlanmasının da önemini vurguladı.

Ajay Chibber, İstanbul yaklaşımına yönelik finansmanla ilgili olarak verilecek miktarın hala tartışıldığını belirterek, ‘‘Ancak 5 Nisan'daki toplantının sonunda finansmanla ilgili bir açıklama yapabiliriz’’ dedi.

Chhibber, Ankara Dedeman Oteli'nde düzenlenen Vergi Denetmenleri Derneği'nin ‘‘AB Uyum Sürecinde Mali İdare’’ konulu paneli öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ajay Chhibber İstanbul yaklaşımı için verilecek kredi ile ilgili soruyu yanıtlarken, bu konuda bir yol bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Chhibber, ihracatın finansmanı için de desteği artırmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu: ‘‘Bunu 5 Nisan'daki Bakan Derviş'in, TOBB'un, TÜSİAD'ın katılacağı toplantıda tartışacağız. Bu toplantının sonunda finansmanla ilgili biraçıklama yapabiliriz. Mümkün olduğu kadar yardım etmek istiyoruz. Bu yardım ekonominin canlanmasına yardım edecek. Şu andaki en önemli şey ekonominin büyümesi. IFC değil, Dünya Bankası kredisi olacak. IFC adına konuşamamam ama Dünya Bankası kredi sağlayacak.’’

Enerji projeleriyle ilgili bir başka soru üzerine de Chhibber ‘‘Bazı öneriler geliyor bize 6 ay içinde bir sonuç alınacağını düşünüyorum. Gerekçeli karar bekleniyor. Bu yıl sonuna kadar bir yol haritası bulunacak’’ yanıtını verdi.

Şeffaflık ve iyi yönetişim kararnamesi ile ilgili bir soruyu da Chhibber, ‘‘Zaten bu onaylandı. Sadece yayınlanması sorunu var. Hükümetin bize verdiği bilgiye göre önümüzdeki hafta yayınlanabilir’’ dedi.

Chhibber, 1.35 milyar dolarlık PFPSAL-2 kredisi ile ilgili olarak da ‘‘Boarda (yönetim kurulu) Nisan ortasında girmeyi planlıyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!