Chhibber: İhale Kanunu büyük bir reform

Güncelleme Tarihi:

Chhibber: İhale Kanunu büyük bir reform
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 15:17

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, yeni çıkarılan İhale Kanunu konusunda, Türkiye'yi tebrik ettiğini belirterek, "yeni kanun büyük değişiklikler getirecek. Sistem içinde şeffaflığı adaleti artıracak" dedi.

Chhibber, Uluslarası Müteahhitler Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yeni İhale Kanunu ile ihalenin hazırlanması için verilen sürenin uzadığını ve şeffaf ihale prosedürleri getirdiğini bildirdi.

İhalenin değerlendirmesindeki kriterlerin de değiştiğini, büyük miktarda satın almaların, Resmi Gazetde yayımlanacağını, böylece herkesin bilgi sahibi
olabileceğini kaydeden Chhibber, şöyle devam etti:

"Kanun ile birim fiyatlarla ilgili işlemler açık pazar rekabetine dayalı yapılacak. Gerçekçi olmayan ihale fiyatları artık verilmeyecek ve işlerin tamamlanabilmesinde önemli adım atılacak. İhaleye girenler konusunda farklı kriterler kullanılacak ve ihale sistemi için gerekli ön araştırma değişikliğe uğrayacak.

İhaleye sadece yeterli kapasitesi olanlar girebilecek. Böylece geçmiş kapasitede değerlendirmeye dahil edilecek. Eski sistemde yapılacak olan değişiklikler Türkiye'de reform olarak ortaya çıkacak.

Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı şu anda mekanik-elektrik özellikleri içeren yeni sistem getirdi. İhale Yasasının bir diğer önemli noktası, kamu yetkililerine verilen yetki. Bu kanun ilgililere belirli ölçüde yetki veriyor. Böylece ilgililer keyfi karar alamayacak, dolayısıyla istismar olmayacak.

Kanunun diğer önemli bir maddesi, düzenleyici organ kurulması. Bu şekilde politikaların mevzuatın geliştirilmesinde, karar alınmasında, satın alma kapsamıa büyük değişiklikler getirildi. Bu yeni yetkinin en önemli fonksiyonu şikayetlerin en kısa sürede dikkate alınması olacak. Ayrıca yeni kanun ile projeler uygun zaman içinde tamamlanacak. Buda önemli."

Bu yasanın büyük şeffaflık getireceğini ve vergi mükelleflerinin yükünü azaltacağını ifade eden Chhibber, bu yasanın diğer önemli bölümünün "eşik değerler" olduğunu kaydetti.

Chhibber, bu açıyı Türkiye'nin tekrar ele almak isteyebileceğini, çünkü eşiklerin diğer ülkelerde olduğundan daha yüksek bulunduğunu belirterek, "bu açıdan tekrar ele alınması gerekebilir" dedi.

Türkiye Hükümetinin şu anda bu yasayı hayata geçirmeye karar verdiğinive 2003 yılının ocak ayında tamamlanmış olacağını bildiren Chhibber, bu yasanın gelecek için önemli temel teşkil ettiğini, bu konuda yapılacak olan çalışmaları desteklemek istediklerini de kaydetti.

Chhibber, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'deki büyük değişikliklerin küçük bir kısmını dile getirdiğini de sözlerine ekledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mithat Balkan da, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Türk müteahhitlerin yurtdışındaki çalışmalarında bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da yanlarında olacaklarını bildirdi.

Balkan, sorunların aşılmasında güç birliği içinde hareket edilmesinde fayda gördüklerini, son günlerde ekonomik krizin ortadan kalkmaya başladığını da ifade ederek, "artık yurtdışı piyasalar, yeniişler açısından takip edilmeli ve değerlendirilmelidir" dedi.

Balkan, Afganistan konusunda da Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl için 5 milyon dolar katkıda bulunacağını bildirdi.

Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği Başkanı, Andre Sougne ile Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu Başkanı Franco Nobılı'de kuruldaki konuşmalarında, kuruluşları hakkında bilgi verdiler.

Başkanlar, inşaatçıların bir anlamda barış mimarları olduğunu ve kendilerinin sadece ekonomik ve parasal Avrupa için değil adil, sosyalve barış içinde bir ortak vatanda yaşanılması için çalıştıklarını da vurguladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!