Çevreci kredi

Güncelleme Tarihi:

Çevreci kredi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2007 11:38

Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, kredi aldıkları uluslararası kuruluşların isteği doğrultusunda, çevreci olmayan yatırımlara kredi vermediklerini bildirdi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlediği toplantıya katılan TSKB Genel Müdürü Eroğlu, bankanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. TSKB'nin uluslar üstü kuruluşlardan kredi aldığını, bu kredileri de Türkiye'de KOBİ'lere kullandırdıklarını belirten Eroğlu, çevreci olmayan yatırımlara kredi vermediklerini söyledi.
Eroğlu, şunları kaydetti:

“KOBİ'lere kullandırdığımız krediler, bizim bankanın olduğu kadar kredi temin ettiği uluslar üstü kuruluşların da arzu ettiği koşullara dayalı olması gerekir. 2007'den itibaren sosyal sorumluluk projesi olarak biz de çevreye duyarlı yatırımlar konusunda duyarlı hale geldik. Kredi aldığımız bu kuruluşlardan gelen baskıyla çevreye uyumlu olmayan hiçbir yatırımı finanse edemez hale geldik. Çünkü bizim verdiğimiz ve onayladığımız krediler, bu kuruluşlar tarafından da onaylanmaktadır. Çevreye uyumlu olmayan yatırımlara kredi vermiyoruz.”

TSKB'nin Dünya Bankası gibi uluslar üstü kuruluşlardan kredi sağladığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
“Kredi aldığımız bu kurumlar, her ulusun ortak olduğu kuruluşlardır. Bunların reytingi yüksektir. Yani ABD batabilir ama Dünya Bankası batmaz. Bunlar dünyanın en ucuz kaynaklarını bulurlar. Herkes bunlara para vermek için can atar. Bunlar da gelişmekte olan ülkelere kaynak aktarırlar. Ama belirli koşullarla.”

Merkezi Paris'te bulunan Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası'nın KOBİ ve Yenilenebilir Enerji Kredileri, Fransız Kalkınma Ajansı'nın çevre kredisi, İspanyol kredisi hakkında bilgi veren Eroğlu, Avrupa Yatırım Bankası ile 300 milyon avroluk yeni bir kredi paketi hakkında görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Eroğlu, Türkiye'nin, yurt dışından bakıldığında son derece genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğunu, bu nedenle yabancıların gelişi son derece sağlıklı ve onlar açısından doğru olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!