Cevahir Alışveriş Merkezi 750 milyon dolara Kuveyt Hazinesi’ne satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Cevahir Alışveriş Merkezi 750 milyon dolara Kuveyt Hazinesi’ne satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 00:00

Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi olan Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi’nin 750 milyon dolara Kuveyt Hazinesi’nin de ortağı olduğu Kuwait Investment Authority’e (Kuveyt Yatırım İdaresi) satışı konusunda son aşamaya gelindi. Satış, Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki Cevahir Grubu dışındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hisselerini de kapsıyor.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ile Cevahir Holding ortaklığındaki Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi ünvanına sahip Cevahir, 750 milyon dolara Kuveyt Hazinesi’ne satılıyor. Belediyenin ve Cevahir’in hisselerinin tamamının Kuveyt Hazinesi’nin de ortak olduğu yarı resmi nitelikteki Kuwait Investment Authority’e (Kuveyt Yatırım İdaresi) satışı konusunda son aşamaya gelindi. Alışveriş merkezi 250 milyon dolara mal olmuştu. Satışı yapım aşamasındayken gündeme gelen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Cevahir arasındaki hisse uyuşmazlığı nedeniyle satılamayan Cevahir Alışveriş Merkezi’nin 10 civarında talibi bulunuyordu. Belediye ve Cevahir’in yüzde 45’er hisseye sahip olduğu alışveriş merkezinin yüzde 10 hissesinde mülkiyet konusunda yaşanan uyuşmazlık nedeniyle mahkeme süreci devam ediyordu. İki tarafın uzlaşması sonucunda hisseler yüzde 50-50 bölüşülmüştü.

HİSSE ANLAŞMAZLIĞI:
/images/100/0x0/55ea342cf018fbb8f87130a0


Cevahir Alışveriş Merkezi için bugüne kadar ’En az 1 milyar dolarlık’ bir fiyat isteniyordu. Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi Cevahir’in satışı, sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Cevahir Holding hisse dağılımında anlaşamadığı için dava sürecinin bitimine kadar ertelendi. Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki hisselerini satmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Cevahir Holding ortak karar almıştı. Satışın ertelenmesine giden süreç şöyle gelişti: Avrupa ve Körfez kökenli 10’un üzerinde yatırım şirketi ile görüşüldü. En yüksek teklif 750 milyon dolar oldu. İBB yöneticileri yüzde 10’unun, bir bankada yeddieminlerin kontrolünde bloke edilmesini önerdi. Bu paranın mahkemenin sonucuna göre bölüşülmesini istedi. Cevahir, bu teklifi kabul etmedi. Alışveriş merkezindeki yüzde 45 oranındaki hissenin tapusunu istedi. Ancak ondan sona anlaşmaya yanaşacağını ifade etti. İBB yönetimi bu teklife sıcak bakmadı. Bunun üzerine İBB kendi payını satmak istedi. Fakat bu kez de müşteriler bu teklife sıcak bakmadı. Bu anlaşmazlık yüzünden Cevahir’in iki ortağı da satış için mahkeme kararını bekliyordu.

YASTIK ALTINA KOYMAM:

İbrahim Cevahir, bir süre önce Cevahir Alışveriş Merkezi’nin satışı ile ilgili kendisiyle yapılan röportajda, bu merkezi satıp başka bir yatırım yapacağını söyleyerek "Ben üretici bir insanım. Bir tane yaptım, parayı alıp yastık altına koy yapmam. Ülkemizin istihdama ihtiyacı var" demişti.

356 bin metrekare büyüklüğünde

TOPLAM 356 bin metrekarelik inşaat alanına, 102 bin metrekare net kiralanabilir alana ve 2 bin 500 araçlık otoparka sahip olan Cevahir Alışveriş Merkezi’nde 280 mağaza, 34 fast food alanı, 14 adet restoran, 2 bin 500 kişilik sinema kompleksi, biri tiyatro olmak üzere 12 salonu bulunuyor. Yürüyen merdiven sayısı 86 olan merkezde, ayrıca 11 bin metrekare büyüklüğünde bir eğlence merkezi de yer alıyor.

Kuveyt Yatırım İdaresi Başkanı’ndan Topbaş’a ziyaret

CEVAHİR
Alışveriş Merkezi’nin satışında ’Kuveyt’ ihtimali 2005 yılının sonlarına doğru güçlenmeye başlamıştı. Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah El Salim El Sabah, Türkiye ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmede, İstanbul`da düşük gelirliler için ev yapmayı planlarken, Halkbank, Cevahir Alışveriş Merkezi ve gaz dağıtım şebekesiyle de ilgilendiklerini söylemişti. Daha sonra 2005 yılının kasım ayında Kuveyt Yatırım İdaresi Genel Müdürü Bedir El Saad İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ziyaret etmişti. Görüşmede basın mensuplarına bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Kuveyt Yatırım İdaresi’nin dünyanın değişik yerlerinde yatırımlar yaptığını, ortaklıklar kurduğunu belirterek, idarenin İstanbul’da yatırım yapma talebinde bulunduğunu söylemişti. Kuveyt Yatırım İdaresi Genel Müdürü Bedir El Saad da Türk Hükümetinin yaptığı reformları yakından takip ettiklerini belirterek, "Türkiye yabancı yatırımcıların odağında. Türkiye’nin büyümesine katkıda bulunmak istiyoruz. Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Daha sonra bir ekip oluşturarak detaylı görüşmeler yapacağız. Yatırım alanında Türkiye’nin büyümesine katkıda bulunacak adımlar atacağız" demişti.

Erdoğan telkin etti, Cevahir de sattı

CEVAHİR
Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir, Cevahir Alışveriş Merkezi için daha önceleri "1 milyar doların altındaki bir fiyata satmam" diyordu. Cevahir bir süre önce yaptığı açıklamada satış konusunda diğer ortak İstanbul Belediyesi ile her konuda mutabık olduklarını belirterek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, değerini bulduğumuz takdirde satmamız telkininde bulundu. Bu nedenle daha önce satmıyorum desem de şimdi satışı kabul ettim. Belediye ile bir mantık çerçevesi içinde buluştuk. Şu anda firmalarla pazarlıkları bizim adımıza da İstanbul Belediyesi yapıyor" demişti. Belediyenin hukuki prosedürleri tamamladığını belirten Cevahir, satışın eylüle kadar tamamlanacağını da vurgulamıştı. 

İbrahim Cevahir, Cevahir Alışveriş Merkezi’nin dünyada başka bir örneği olmadığını belirterek "Ben Akmerkez kalitesinde bir çarşı yapsaydım yatırımı 43 milyon dolar eksiğine mal edecektim. İstanbul’da açılan hiçbir alışveriş merkezi bizim potansiyelimizi etkilemez. Çünkü Cevahir gerçek anlamda bir çarşı. Bundan başka çarşı yoktur" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!