Çete 30 ilacın sahtesini Türkiye’de yapıp dünyaya yaydı

Güncelleme Tarihi:

Çete 30 ilacın sahtesini Türkiye’de yapıp dünyaya yaydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 01:19

Soruşturmada, çetenin sattığı ilaçları kullanan 95 kanser hastası tespit edildi. Hastalar bulundu ve uyarıldı. 95 kişinin ilaçları kullanmaya başladıktan sonra durumlarının kötüleştiği anlaşıldı. Bu kişiler kendilerine sahte ilaç veren kişilerden şikâyetçi oldu.

Haberin Devamı

İSTANBUL merkezli 10 ilde düzenlenen sahte ilaç operasyonunda, çetenin 30’un üzerinde kanser ilacının sahtesini yaptığı belirlendi. 95 kanser hastasının ilaçlardan olumsuz etkilenerek çeteden şikâyetçi oldukları ortaya çıktı. Soruşturma aşamasında, Şişli Etfal Hastanesi’nde bir hemşirenin dikkati sayesinde, sahte ilacın kullanılmasından son anda vazgeçildiği belirtildi.
Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün, başlattığı projeli çalışma sonrası düzenlenen operasyonda, çete elebaşı D.F’nin de arasında bulunduğu 60 kişi yakalanmıştı. Çetenin, Türkiye’de hazırladıkları sahte kanser ilaçlarını ABD’de dahil bir çok ülkeye gönderdikleri ortaya çıkmıştı.

VİCDANSIZLIĞIN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ!

Soruşturma sürerken, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire, kanser hastasına verilen ilacın yoğunluk hacminin normalden daha az olduğundan şüphelendi. İlacın seri numarası sistemle eşleşti. Ancak son kullanma tarihi eşleşmedi. Gerçek serinin son kullanma tarihi 2013 iken şikâyet konusu ilacın son kullanma tarihi 2014 yılı idi. Etikette de yazı tipi, renk ve metin referans numunesinden farklı olduğu gözlemlendi. İlaç şişesi, Roche firmasına gönderildi. Yapılan incelemede, herhangi bir protein içermediği, su, sodyum klorür, trehaloz, sitrat, propilen, glikol, izopropanol, benzoik asit, tert-butanol, aseton ve aromatik bileşikler saptandı.

Haberin Devamı

Numune için gönderilen kanser ilacın sahte olduğu belirlendi. Çetenin, benzerliği nedeniyle 3 liralık anestezi ilacının şişesine sahte kanser ilacını koyarak 1500 liraya sattıkları anlaşıldı. İlacın fayda bir yana insan sağlığını tehdit eden maddelerle yapıldığı belirlendi. Soruşturma sırasında, çetenin sattığı ilaçları kullanan 95 kanser hastası tespit edildi. Bu hastalar hemen bulundu ve ilaçları kullanmamaları konusunda uyarıldı.

Sahte ilacı nasıl yakaladığını hemşire anlattı

İSTANBUL ile birlikte 9 ilde düzenlenen sahte ilaç operasyonunun fitilini Şişli Etfal Hastanesi Onkoloji bölümünde görevli hemşire Z.A. ateşledi. Z.A. sahte ilacı nasıl farkettiğini operasyonu yürüten polise anlattı. Z.A, polislere verdiği ifadede şunları söyledi: “Tedavisi süren bir hastamız vardı. Altuzan adlı ilacı hazırlıyordum. İlacın solüsyon yoğunluğunun daha önce kullandığımız ilaçlardan daha düşük olduğunu farkettim. İlacın seri numarasını kontrol ettim. Seri numarası SAP İlaç Takip Sistemi’nde eşleşiyordu.
Aynı seriden daha önce kullandığımız ilaçlarla bu ilaç üzerindeki son kullanma tarihlerini kontrol ettim. Daha önce kullandığımız ilaçların son kullanma tarihi 2013 yılının Ekim ayı olduğunu gördüm. Bu ilacın ise son kullanma tarihi 2014 yılının Aralık ayı idi. İlacın üzerindeki yazı tipleri ve etiket renginde de bir anormallik vardı. Hemen durumu doktorumuza ilettim. İlacı yetkililere teslim ettik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!