Cepte üçüncü nesle para harcamayın doğrudan dördüncü nesle geçin

Güncelleme Tarihi:

Cepte üçüncü nesle para harcamayın doğrudan dördüncü nesle geçin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 00:00

Kanadalı ağ iletişim şirketi Nortel Networks’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Darryl Edwards, Türkiye’de cep telefonu iletişiminde üçüncü nesil (3G) yerine doğrudan dördüncü nesile (4G) geçilmesi önerisinde bulunarak, "Dünyada hálá en fazla para sesten kazanılıyor. Türkiye, Çin ve Rusya gibi bazı ülkelerde 3G yok. 4G, 3-4 yıl içinde uygulanabilir olacak. Bugün 3G teknolojisine para harcamak ve bu yatırımın geri dönüşünü beklemek çok zor" dedi.

TÜRKİYE’de 9 milyon dolarla Küresel Yüksek Teknoloji Operasyon Merkezi kuran Kanadalı ağ iletişim şirketi Nortel Networks’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Darryl Edwards, pazara yeni girmiş operatörlere WiMax’i yerleştirip daha sonra dördüncü nesile (4G) geçmeleri tavsiyesinde bulundu. Darryl Edwards, "Üçüncü nesil (3G) yerinde doğrudan 4G’ye geçilmesini öneririm. İnsanlar, Avrupa ve Afrika’da 3G teknolojisini bitiriyor. Artık CDMA ya da WiMax genişbant servisler Avrupa’da bir şey anlam ifade ediyor" dedi.

DOĞRUDAN 4G’YE GEÇİN: Geçen yıl ABD’de Cingular’la IP Multimedya Alt Sistemi (IMS) teknolojisi hizmetini başlattıklarını hatırlatan Edwards, "Türkiye’deki iştirakimiz Netaş’ın da bu teknolojinin gelişimine katkısı olacak. WiMax, 4G teknolojisiyle ilgili. Türkiye gibi bazı ülkelerde Çin ve Rusya’da 3G yok. Bazı ülkeler 3G’ye geçmeden doğrudan 4G’ye geçsek diyorlar. 4G, 3-4 yıl içinde uygulanabilir hale gelecek. Bugün 3G teknolojisi konusunda para harcamak ve bu yatırımın 3-4 yıl içinde geri dönüşünü beklemek çok zor. 4G tamamen farklı bir kazanç. Çok yüksek genişbanta sahip. Türkiye pazarına da bakarsanız genişbant müthiş büyüyor" diye konuştu.

PARA HALA SESTE: Edwards, cep telefonununda dünyada hala bütün gelirin ses hizmetinde olduğunu kaydederek, "Ses çok iyi bir iş. Yapılması gereken bunun ömrünü uzatmaya çalışmak. Türkiye’de GSM ağı yıllardır var. Yapılması gereken Türk abonelerinin genişbant için hazır olup olmadığı sorusunu sormak" değerlendirmesini yaptı.

WIMAX PATLAYACAK: WiMax teknolojisinde dünyanın çok erken safhalarda bulunduğunu denemeler yapıldığını aktaran Edwards, şunları söyledi: "Birçok hükümet bu konuda lisanslar çıkartıyor. Yeni operatörler bu tarz lisanslara başvuruyor. Bu genişbant pazarının nasıl patlayacağını göstermesi açısından çok heyecan verici. Bu mobilite ve uyumun bir araya gelmesini istediğimiz alan. Nortel burada güçlü."

TÜRKİYE’DE YATIRIMA DEVAM: Türkiye’de gelecek yıl 40’ıncı yıldönümlerini kutlayacaklarını anlatan Edwards, "İştirakımız Nortel Netaş, 40’ıncı yılına girecek. 40 yıldır Türkiye’ye yatırım yapıyoruz. Pazara yatırıma devam edeceğiz. Bizim için Türkiye büyük ve önemli bir pazar. Kablosuz ve kablolu hatlar çok iyi büyüyor. Türkiye bizim için heyecan verici pazar. Kurduğumuz Operasyon Merkezi’yle bütün ülkelerdeki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu, Türkiye’den ihracat yapmak anlamına gelecek. Netaş’ta yapılan küresel bir Ar-Ge. Gelecek nesil teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Bunun bir kısmı Kuzey Amerika’da, bir kısmı Kanada ve Türkiye’de yapılıyor" şeklinde konuştu.

3G, 4G ve WiMax nedir?

ÜÇÜNCÜ nesil (3G), bugüne kadar geliştirilen ve geliştirilecek mobil teknolojiden farklı olarak yeni bir frekans bandından ve daha fazla bant genişliğinden yararlanarak multimedya uygulamalarını mobil alana taşıyacak yeni nesil iletişim teknolojisi. 3G’yle görüntülü görüşme, etkileşimli oyun oynamayı olanaklı hale getiriyor. Dördüncü nesil (4G) ise, 2G ve 3G uygulamalarından sonra altyapı ve terminallerin aynı standarda sahip olmasını sağlayacak. Bu sistem yeni icatların yapılabileceği bir platform olarak da hizmet verecek. 4G sistemini sağlayacak bazı standartlar ise, WiMax, WiBro ve 3GPP LTE olarak görülüyor. Dünya Çapında Mikrodalga erişimi için bir arada çalışma anlamına gelen WiMax, standart bir kablosuz teknoloji. Hem evler, hem de kurumlar için genişbant erişimin son bağlantı noktasında DSL ve kablolu teknolojileri tamamlıyor.

Yatırım için hükümet çok yardımcı oldu

NORTEL Networks, İstanbul Ümraniye’de kurdukları Küresel Yüksek Teknoloji Operasyon Merkezi için kendilerine gösterilen yatırım kolaylığından memnun. Darryl Edwards, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda hiçbir engelle karşılaşmadıklarını belirterek, "Hükümetten yatırım teklifi aldık. Tutumları çok destekleyiciydi. Devlet Bakanı Ali Babacan çok özendirici ve cesaret vericiydi. Engel çıkarılmadığı gibi kapıyı açarak içeri girin dediler. Türk hükümeti çok yardımcı oldu. Çok memnunuz. Keşke daha fazla ülkenin bunu yaptığını görsek" şeklinde konuştu. Teknoloji Operasyon Merkezi’ni kurma konusunda Türkiye’yi seçme nedenlerini Ar-Ge kabiliyeti, yetenek, kaynak ve altyapının yeterliliği olarak sıralayan Edwards, iki yıl önce bu merkezi kuracakları taahhütünde bulunduklarını, sözlerini tuttuklarını ve yapacaklarını söyledikleri şeyleri yaptıklarını kaydetti.

Rekabetçi kalın, yabancı yatırımı çekin

DARRYL
Edwards, Türkiye’nin teknoloji yatırımı konusunda merkez olabileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin daha fazla yatırım çekebilmesi için "Kağıt üzerinde bunu yapmak mümkün değil. Rekabetçi kalın. Rekabeti pazarda sürdürün ve yatırım yapmayı kolaylaştırın" tavsiyesinde bulundu. Edwards, şöyle devam etti: "Netaş’la Türkiye’de işlerimizi büyütmeye devam edeceğiz. Pazarın ve ekonominin değişimine göre fırsatlara bakıyoruz. Üç şeye odaklanıyoruz. Girişim, hizmetler, mobilite ve uyum. Türkiye genel pazarda yüzde 6, telekomda yüzde 10 büyüdü. Bu büyümede yeni ve eski teknolojiler var. Avrupa’da yeni nesil teknolojilerde büyümek istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!