‘Cep’te ‘ortak kule’ başlıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’te ‘ortak kule’ başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 00:00

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle bu yıl 8’incisi verilen e-TR ödülleri için düzenlenen törende, Türkiye’deki teknolojik gelişmelere dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yılbaşından itibaren baz istasyonu sayısının azalacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Mutabakat sağlandı
TBMM’de düzenlenen törende konuşan yıldırım Yıldırım, nüfusu 500-1000 arasında olan yerleşim yerlerinde hizmet veren 3 cep telefonu şirketine, ortak tesis kullanılması, yani 3 ayrı kuleden 2 tanesinin kaldırılması ve başka yerlere konulması önerisinde bulunduklarını aktardı. Bu konuda mutabakat sağladıklarını ve uygulamaya yılbaşından itibaren başlayacaklarını bildirdi. Yıldırım, nüfusu 500’in altında olan yerler için de ortak tesis kullanımı paylaşımını esas alacaklarını söyledi.
Brüksel’de giremezsiniz
Konuşmasında Türkiye’nin internet konusunda Avrupa’nın birçok ülkesinden daha hızlı olduğunu belirten Yıldırım, “Brüksel’e gidin, telefonda görüşemezsiniz, internete giremezsiniz. 8 yılda sadece bölünmüş yollar yapmadık, bilişim otoyollarını da kazandırdık” dedi. Türkiye’de 2023 yılında 70 milyon insanı bilgisayar okur-yazarı yapacaklarını belirten Yıldırım, evlerdeki internet erişiminde kapasiteyi 100 megabite kadar çıkaracaklarını söyledi.
111 eylemin 22’si
Bilgi toplumu olma yönünde Türkiye’nin ilk resmi stratejisini hazırladıklarını hatırlatan ve 111 eylem içerisinden 22 tanesinin tamamlandığını dile getiren Yıldırım, Türkiye’nin 2003’te 1 megabit olan toplam internet çıkışının, bugün 600 megabite çıktığını, bunu 2-3 bin megabitlere çıkarmayı düşündüklerini kaydetti. Yıldırım, internetin gelişmesinin, ülkelerin demokrasisinin gelişmesine de katkı sağladığını, milli gelirde de yüzde 120’lik artış meydana getirdiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile başlattıkları 1,5 katrilyon liralık FATİH Projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, projenin Türkiye’yi dünyada ilk 10 ülke arasına yerleştirecek bir proje olduğunu savundu. Yıldırım, 27 ayrı kurumun 223 hizmetle e-devlet uygulamasında vatandaşla buluştuğunu belirtti.

Haberin Devamı

Meclis arşivine internetten ulaşmak mümkün olacak

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM’de 90 yıl içinde çıkan kanunlar, tutanaklar ve önergelere 2 ay içinde internet ortamında ulaşılabileceğini kaydederek, çalışmaların bitme aşamasında olduğunu bildirdi. Vatandaşların milletvekillerine ulaşımını sağlayan e-Randevu sisteminin devrede olduğunu, TBMM Televizyonunun da internet üzerinden izlenebildiğini hatırlatan Şahin, “Meclis olarak eksikliklerimiz var. Onları tamamlayacağız. Çıkardığı yasaları uygulayan en iyi kurumun da TBMM olması gerekir” dedi. Şahin, Türkiye’de kamunun bilişim teknolojisini kullanımının vatandaşların kullanımının gerisinde olduğunu    belirtti.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı: e-Devleti gördük s-Devlette gecikmeyelim

TÜRKİYE Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) 2010 E-Devlet Raporu’nda 183 ülke arasında 69’uncu sırada, BM İnsani Geliştirme Endeksi’nde ise 169 ülke arasında 83’üncü sırada olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, bilişim kullanarak tüm Türkiye’nin sosyal ve ekonomik ivmesini hızlandırmanın çaresinin e-Dönüşüm ilk adımı olarak e-Devleti gördüklerini söyledi. Eczacıbaşı, daha gidilecek çok yol olduğunu belirterek, vatandaşın hala devletin sıcak yüzünü karşısında görmediğini kaydetti. Eczacıbaşı, alfabenin bütün harflerinin devlet için kullanır hale gelindiğini kaydederek, şöyle devam etti: “e-Devlet, m-Devlet, b-Devlet dedik. Bir harfte ben eklemek istiyorum ‘s-Devlet’. e-Devletin sosyal medya kullanarak, s-Devlete yönelmekte geç kalmamalı. s-Devletle ‘sevecen devlet’ demek istiyorum, ‘sıcak devlet’ demek istiyorum.”

Haberin Devamı

TÜSİAD: e-Devlet İndeksi’nde geriledik

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de, e-devlet konusunda Türkiye’de önemli adımlar atılırken, uluslararası alanda e-performansın henüz istenilen düzeyde olmadığının gözlendiğine dikkat çekerek, “Birleşmiş Milletler’in e-Devlet Hazırlık İndeksi’nde, genel olarak dünya ortalamasının üzerinde seyretmemize rağmen, ülke sıralamasında geriledik” dedi. boyner, artık e-Devlet uygulamasını mobil telefonlar üzerinden de yapmanın mümkün hale geldiğini de hatırlattı.

Ödüllü e-hizmetler

BU yıl 8’incisi verilen ‘e Türkiye (eTR) ödülünü alan projeler şunlar:
Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler’ kategorisinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin
Elektronik Ortamda Yapılması’ adlı projesi.
Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler’ kategorisinde Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ‘Çevrimiçi Çevre İzinleri’ projesi.
Gaziantep Şahinbey İlçe Belediyesi’nin ‘Rehber Eşliğinde Sanal Belediyecilik Projesi’,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Yayın Dairesi Başkanlığı’na ‘Web Tarım TV Projesi’,
Sakarya Serdivan Belediyesi’nin ‘Serdivan Kentsel Otomasyon Projesi.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!