Cenevre'yi 'elektrik' çarptı

Güncelleme Tarihi:

Cenevreyi elektrik çarptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2010 11:40

Bu yıl 80'inci kez düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'na elektrikli araçlar damga vurdu. Elektrikli araçların 10 yıl sonra toplam üretimin yüzde 10'unu oluşturması bekleniyor. Fuarın geçen seneye göre diğer büyük bir farkı ise sektördeki karamsarlığın yerini artık iyimserliğe bırakması oldu.

Haberin Devamı

1-3 Mart tarihleri arasında basın mensuplarına açılan fuar, bugün itibariyle de kapılarını ziyaretçilere açıyor. 30 ülkeden 700 markanın katıldığı fuar 14 Mart'a kadar gezilebilecek.

 

BU YIL YÜZLER GÜLÜYOR

Geçtiğimiz yıl krizin gölgesi altında kalan Cenevre'de bu yıl durum biraz daha farklı. Fuarda edindiğim en önemli izlenim, karamsarlığın yerini artık temkinli bir iyimserliğe bırakması. Üreticilerin ve satıcıların yüzleri bu sene biraz daha gülüyor. Bir taraftan ekonomik krizin etkilerini hafifletmesi, diğer yandan 100'ün üzerine dünya ve Avrupa prömiyeri fuara ilgiyi artırıyor. Katılımcıların heyecanı da açık bir şekilde belli oluyor. Özellikle elektrikli otomobillere yoğunlaşan ilgi, otomotiv sanayinin önümüzdeki dönemi hakkında ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

GÜNDEM ELEKTRİK

Bu yıl dünya ve Avrupa tanıtımı yapılan 100'ü aşkın aracın 16'sını elektrikli araçlar oluşturdu. Katılımcılar yeni elektirikli araçları ilgi ile izlerken, teknoloji ile ilgili bilgi almaya çalıştılar. Özellikle araçlardaki pillerin şarj koşulları, pillerin dayanıklılık süresi ve araçların hızı gibi konular öne çıktı.

Cenevre'de düzenlenen toplantılarda verilen bilgiye göre, otomotivdeki önümüzdeki yılların en önemli konusu elektrikli araçlar olacak. Hatta 10 yıl sonra dünya otomobil üretiminin yüzde 10'unun elektirikli araçlar tarafından oluşturulması bekleniyor. Ancak elektirikli araçların satışı konusunda hükümetlerin vereceği teşvikler de çok önemli olacak.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Örneğin Türkiye'de henüz konu ile ilgili atılmış somut adımlar yok. Elektrikli araçlar için bir yasal altyapı da mevcut değil. Hükümet kanadında konu ile ilgili çalışmalar olduğu biliniyor. Fakat otomotivciler konunun bir an önce netleşmesini istiyor. Çünkü Türkiye'de elektirikli araç üretimi başladı bile. Renault, Fluence modelinin elektrikli versiyonunu Bursa fabrikasında üretip Avrupa'ya gönderecek.

Haberin Devamı

Fakat içeride bir pazar olmazsa bu üretimin ne kadar sürdürülebileceği de merak konusu.

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0e1

   
FERRARİ BİLE ELEKTRİKLİ OLDU

Ferrari bile hibrid motora sahip ilk elektrikli aracı olan HY-KERS’i görücüye çıkararak bu teknolojiye ne kadar önem verğini gösterdi. Hem V12 benzinli motora hem de 100 beygirden fazla güç üreten 40 kg civarında 3 fazlı yüksek voltajlı elektrik motoruna sahip Ferrari HY-KERS konsepti, seri üretim 599 GTB Fiorano modeli temel alınarak geliştirildi.

MIA 15 BİN EURO
 
Ünlü tasarımcı Murat Günak ile yatırımcı Alphan Manas’ın beraber geliştirdiği ilk Türk elektrikli otomobili Mia da Cenevre'de ilk kez vitrine çıktı. Fransa'da üretilecek olan aracın fiyatı 15 bin euro olarak belirlendi. Ancak Avrupa'da elektirikli otomobillere önemli teşvikler sağlanıyor. Mesela Fransa 5 bin euro teşvik veriyor. 3 kişilik Mia'nın Fransa fiyatı bu şekilde 10 bin euroya inecek.

Haberin Devamı

Mia, 6 kW’lık ufak pille 100 km, 12 kW pille 180 km, 18 kW pille ise 250 km yol yapabiliyor.

ELEKTRİKLİ FLUENCE BURSA'DA ÜRETİLECEK

Elektrikli otomobiller konusunda en çok çalışmayı yapan firmalardan birisi de Renault. Renault, halihazırda 4 ayrı modelini elektrikli olarak hazırlıyor. Bunlardan bir tanesi de Bursa'da üretilecek olan Fluence. Renault, Fleunce'i Bursa'da üretip yurtdışına ihraç edecek.

Öte yandan Renault 2011 yılından itibaren aşamalı olarak dört elektrikli modeli satışa sunacak. Renault Kangoo Express Z.E., Renault Kangoo Express’in elektrikli versiyonu olacak. Renault Twizy Z.E, özelikle şehir içi kullanımına yönelik olacak. Renault Zoe ise 2012 ortalarında çıkarılacak ve şehir içinde ve çevresinde günlük kullanımda büyük bir çok yönlülük sunacak.

Haberin Devamı

OPEL'İN İLK ELEKTRİKLİ ARACI

Opel'in Avrupa pazarındaki ilk seri üretim  elektrikli otomobili olan Ampera, Cenevre'nin en dikkat çeken araçlarından biri oldu. Araç, Opel Ampera Opel fabrikasının bulunduğu Rüsselsheim'dan Cenevre'ye kadar yaklaşık 500 kilometrelik bir seyahat gerçekleştirdi.

   

 

PEUGEOT'UN ELEKTRİKLİSİ GELİYOR

Peugeot’nun yüzde 100 elektrikle çalışan otomobili iOn, Avrupa’da bu yılın sonunda satışa çıkacak. 3.48 metre uzunluğa sahip olan Peugeot iOn’un elektrikli motoru, 64 HP güç ve 180 Nm tork üretiyor. 130 km/s maksimum hıza ulaşabilen otomobil, tam dolu bataryalarla 130 kilometrelik menzile sahip.

BYD'Yİ BOYNER GETİRECEK

Çinli BYD, Türkiye'ye Boyner Grubu ile birlikte girecek. BYD'nin araçları bu yıl Ağustos'tan itibaren Türkiye yollarında olacak. Boyner Sanayi, 2012 yılında da Türkiye’de BYD için elektrikli otomobil üretmeye başlayacak.

Haberin Devamı

DACIA 30 BİN LİRA İLE ŞOV YAPTI

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0e3
Renault Grubu'na bağlı Dacia, Cenevre Otomobil Fuarı'nda merakla beklenen 4*4 modeli Duster'ın tanıtımını yaptı. Romanya'daki fabrikada üretilecek aracın Türkiye fiyatı 29 bin 990 liradan başlayacak. Şirket yetkilileri fabrikadan 2 bin 900 civarında araç tedarik edebileceklerinin ve bunun da tamamını rahatlıkla satacaklarını söyledi.

ALFA GIULIETTA'YI TANITTI 

Alfa Romeo, merakla beklenen yeni modeli Giulietta'yı Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Giulietta, yaz aylarında Türkiye’de de satışa sunulacak. Üçü benzinli ikisi turbo dizel olmak üzere toplam 5 adet motor seçeneğine sahip Alfa Romeo Giulietta’nın en performanslı versiyonu ise 1.8 litre 235 HP’lik benzinli motorlswaa üretilmiş olarak yollara çıkacak.

VOLKSWAGEN’DEN DÖRT YENİ MODEL

Volkswagen Cenevre'de 4 yeni modelinin; Sharan, Polo GTI, CrossPolo ve CrossGolf’ün dünya tanıtımını yaptı. Volkswagen ayrıca hibrid Yeni Touareg’in de ilk fuar gösterimini gerçekleştirdi. Araç, 100 km’de 8,2 lt’lik yakıt tüketimiyle SUV sınıfında öne çıkıyor.

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0e5

Polo GTI ise 1.4 TSI motorla 180 beygir güç üretiyor. Araç, 7 ileri DSG şanzımanla 229 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Yakıt tüketimi ise 100 km'de 5,9 lt. Golf ailesinin 6’ıncı neslinin üyesi olan CrossGolf'ün 1.4 TSI versiyonu, 160 beygir güç üretiyor. Araç 6 ileri şanzımanla 207 km/s maksimum hıza ulaşıyor.

HİBRİD MOTORLU DOBLO

Bursalı Fiat Doblo, Cenevre'de ilk kez çevreci hibrid motoruyla boy gösterdi. Fiat Doblo Natural Power (Doğal Güç) adıyla tanıtılan ve doğalgazla çalışan 1.4 litre 120 HP’lik T-jet motorla kombine edilen Yeni Fiat Doblo versiyonu, 635 km’ye varan menziliyle de dikkat çekiyor.

TÜRKİYE YERİNİ ALDI

Bu yıl Cenevre'deki fuarda Türkiye'de üretilen otomobiller de yerini aldı. Fuarda Türkiye'yi Bursa'da üretilen Renault Fluence Elektrikli, Clio, Fiat Doblo ve doğalgazlı versiyonu, Toyota Verso ve Auris ile Hyundai i20 temsil etti.

A1 ŞOV YAPTI

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0e7
Audi'nin küçük sınıftaki iddialı modeli A1 gün yüzüne çıktı. A1'in Cenevre'deki tanıtımını ünlü şarkıcı Justin Timberlake gerçekleştirdi. Hatta Timberlake, A1’in ilk müşterisi olacağını söyledi.

YENİ FOCUS GELİYOR

Ford, Cenevre  Otomobil Fuarı'da, yeni nesil Focus SW ve Kuga Powershift Otomatik gibi ilk kez sergilediği modellerin yanı sıra Focus BEV gibi çevreci teknolojik çözümlerini de  tanıttı.

İlk kez Detroit Otomobil Fuarı'nda sergilenen yeni Focus'a Cenevre'de station wagon seçeneği eklendi. Focus SW, diğer Focus'lar gibi 1.6 litrelik  benzinli EcoBoost 150 ve 180 PS'lik motorların yanı sıra 105 PS ve 125 PS 1,6  litrelik benzinli ve 115 PS gücünde 1.6 TDCi turbo dizel motor seçenekleriyle  satışa sunulacak. Yeni Focus Türkiye pazarında 2011 yılının ilk yarısında satışa  sunulacak.
       
NİSSAN'DAN JUKE VE YENİ MICRA
       

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0e9
Nissan dördüncü jenerasyon Yeni Micra'yı dünya basınına tanıttı. Yeni Micra'da iki motor seçeneği bulunacak. Araçta,  Nissan'ın yeni nesil 1,2 lite benzinli motoru görev alacak. Bu motor Note ve  Qashqai'de kullanılan 4 silindirli versiyon baz alınarak yeniden geliştirildi. Yeni Micra mart ayında Tayland'da, Avrupa'da ise sonbaharda satışa  sunulacak.

Nissan Juke ise Nissan’ın Avrupa’daki Crossover ürün serisinin dördüncü modeli olarak hayata geçti.

RENAULT ÜZERİNİ AÇTI

Renault, iki yeni cabrio modelinin tanıtımını yaptı. 3,83 m uzunluğunda 2 koltuklu yaratıcı bir açılır tavan sistemine sahip Renault Wind'in üstü 12 saniyede açılabiliyor. Araç, bu yazdan itibaren Avrupa’da satışa sunulacak.

Yeni Mégane Coupé-Cabriolet ise yeni Megane ailesinin son üyesi. Hem coupe hem de cabrio bir araç olan Megane CC Fransa’da Renault’nun Douai fabrikasında üretiliyor. Sürücüler özel bir kumanda butonuna basarak aracın tavanını 21 saniyede açabiliyor. Motor seçenekleri açısından, Yeni Mégane Coupe-Cabriolet benzinli ve dizel yedi motordan oluşan zengin bir yelpazeye sahip. Yeni Mégane Coupé-Cabriolet, 2010 ilkbaharında satışa sunulacak.

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0eb

YENİ S60 ÇOK BEĞENİLDİ

Volvo'nun Cenevre'de tanıttığı yeni S60 fuarın en dikkat çeken modellerinden oldu. Çok kompakt bir tasarıma sahip olan araç, ilk üretim yılında 115 beygirlik ekonomik DRIVe versiyonundan daha iddialı ve yüksek performanslı turbolu 304 beygire kadar uzanan dizel ve benzinli motor seçenekleri sunacak.

CITROEN C3'TEN ÇOK UMUTLU

Citroen'in en iddialı modeli yeni C3 Cenevre'de de yerini aldı. Citroen Uluslararası Operasyonlar Direktörü Jean-Louis Chamla, yeni Citroen C3'le birlikte Türkiye'deki pazar paylarını hızlı bir şekilde artıracaklarını ve rekor kıracaklarını söyledi.

Öte yandan Citroen DS3 de Mayıs ayında Türkiye'ye gelecek.

/images/100/0x0/55ea4417f018fbb8f874e0ed

SEAT'I SHAKIRA TANITTI

SEAT Cenevre Fuarı’nda Ibiza serisinin üçüncü modeli, sportif station wagon Ibiza ST’yi ve ‘Elektrik Çağı’nın sportif coupesi IBE Concept’i Shakira’yla tanıttı. SEAT’ın Cenevre Fuarı’ndaki en önemli yeniliği, Ibiza’nın üçüncü üyesi olan Ibiza ST. Dünya lansmanı yapılan araç son derece sportif bir görünüm sergiliyor.

CORVETTE AVRUPA İLE AYNI ANDA TÜRKİYE'DE

80. Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda bugün düzenlenen Chevrolet basın konferansı sırasında GM Başkan Yardımcısı Bob Lutz, efsanevi Corvette spor otomobilinin Avrupa’lı müşterilerin beğenisine sunulmaya devam edeceğini söyledi.

Chevrolet Türkiye Genel  Müdürü Murat Aydın da “Tüm zamanların en ikonik modeli Corvette’in diğer Chevrolet modellerimiz ile birlikte sunulmasından dolayı son derece gururluyuz. Dünyanın dört bir yanındaki diğer müşteriler gibi Türkiye’deki otomobil müşterileri de Avrupa ile eşzamanlı olarak Corvette’i diğer Chevrolet modellerinin yanında göreceklerdir.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!