Cementir, Elazığ Çimento’yu 110 milyon dolara Oyak’a verdi

Güncelleme Tarihi:

Cementir, Elazığ Çimento’yu 110 milyon dolara Oyak’a verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 00:00

İtalyan çimento şirketi Cementir’in Türkiye’deki ana ortağı Çimentaş, Elazığ Çimento’yu 110 milyon dolara Oyak Grubu’ndan devraldı. Yıllık çimento kapasitesi 900 bin ton olan Elazığ Çimento ile birlikte Cementir’in Türkiye’deki fabrika sayısı da 4’e yükseldi.

Elazığ Çimento’nun satışına ilişkin olarak konuşan Oyak Grubu Otomotiv ve Çimento Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, diğer ortağın şirketi satmak istediğini kaydederek, sektörde çimento şirketlerine karşı büyük bir iştah olduğunu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Uzan Grubu çimento şirketlerinin satışı sırasında da değişik bir psikoloji oluştuğunu söyledi. Çağlar, "TMSF satışlarında oluşan fiyatları da göz önüne alarak hisselerin tamamını satmanın iyi olacağını düşündük" dedi.

DİĞERLERİNİ SATMAYACAĞIZ: Oyak Grubuna bağlı Elazığ Altınova Çimentonun, Çimentaş Topluluğuna satışı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Çağlar, bu şirketin yüzde 70 Oyak, yüzde 30 Gama grubuna ait olduğunu anımsatarak, 27 milyon 857 bin dolara satın alındığını, şirkete bir o kadar da yatırım yapıldığını söyledi. Oyak Grubunun yüzde 51 ve üzerinde hisse sahibi olduğu Adana, Bolu, Ünye ve Mardin çimento şirketlerinin satışının kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayan Çağlar, bu şirketlerle ilgili yakın gelecekte bir satış stratejisi geliştirilmediğini aktardı.

45 MİLYON EURO YATIRIM: Çağlar, Oyak Grubunun yüzde 51’in üzerinde hisse sahibi olduğu çimento şirketlerinin Türkiye’de açık ara birinci olduğunu vurgulayarak, 45 milyon Euro’luk yatırımla Mardin Çimento’nun kapasitesini 1 milyon tondan 1 milyon 700 bin tona çıkaracaklarını belirtti. Çağlar, "Sıfırdan yapmak her zaman satın almaktan daha iyidir. Elazığ Çimentonun kapasitesini artıracak yer yoktu. Bu yatırım Cementir için gerçek bir sanayi yatırımıdır. 110 milyon dolar Türkiye’nin olmuştur, gelen para sıcak para değildir" diye konuştu. Satışa çıkarılacak bir çimento grubuyla ilgilendiklerini tekrarlayan Çağlar, Cementir’in de bu grupla ilgilenip ilgilenmediğini bilmediğini belirterek, "Çimentocular da futbolcu gibidirler. Sahada acayip kavga ederler, bir araya geldiklerinde böyle çay kahve içerler" dedi.

PARA NAKİT OLARAK ÖDENDİ: Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi de, devir işlemiyle ilgili olarak 110 milyor dolarlık kontrat imzalandığını belirterek, bedelin nakit olarak ilgili taraflara ödendiğini bildirdi. İtalyan Cementir Grubunun 5 yıl önce Türkiye pazarına girdiğini anımsatan Montevecchi, şirketin bu süre içerisinde kendi kültürünü Türk kültür ve iş etiğiyle uyumlaştırarak faaliyetlerini geliştirdiğini söyledi. Montevecchi, satış işleminin her iki tarafa ve bölge halkına hayırlı olmasını dileyerek, Cementir’in bu alım işlemiyle Türkiye’nin geleceğine ilişkin inancını gösterdiğini dile getirdi. Elazığ Çimentoya yapılacak yatırımların önümüzdeki yılın Mart-Nisan ayında tamamlanacağını kaydeden Montevecchi, bundan sonra kapasitenin yılda 3,5 milyon ton olacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!