Çek suçundan hapiste yatanlar çıkacak, 70 bin dava düşecek

Güncelleme Tarihi:

Çek suçundan hapiste yatanlar çıkacak, 70 bin dava düşecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 10:31

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof.Dr. Adem Sözüer, Çek Yasası, TCK'ya uyumlu hale getirilmediği için görülmekte olan 70 bine yakın çek davasının düşmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yürürlükteki 3167 sayılı Çek Kanunu'nun yeniden yazılmasıyla ilgili çalışmalar ve çek istismarını önlemeyi öngören mevcut hazırlıkları sürerken, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof.Dr. Adem Sözüer, Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklama ile yeni bir tartışma başlattı.

Sözüer, Çek Yasası'nın 2004 yılında yürürlüğe giren TCK'ya uyumlu hale getirilmediği için halen görülmekte olan 70 bin civarında çek davasının düşeceğini söyledi. Sözüer, çek suçundan dolayı cezaevinde yatanların da çıkması gerektiğini savundu.

Özellikle TCK'nın 711'inci maddesindeki hükümden hareketle 'çeki rızam dışı imzaladım' diyerek bankayı çeki ödemekten men eden kötü niyetli kişilerin artması üzerine başlayan hukuki sorunu giderme çalışması tamamlanmadan yeni bir tartışma daha başladı. Hukukçu Prof.Dr. Adem Sözüer DÜNYA'ya yaptığı açıklamada yürürlükte olan TCK'nın cezaların niteliği ve ceza sorumluluğuna ilişkin kurallarla, 3167 sayılı Çek Kanunu'nda yer alan kuralların birbirine uymadığını söyledi. TCK'ya atıfta bulunarak ceza verilmesini düzenleyen kanunların, TCK'nın ilgili maddelerine uyumlu hale getirilmesi için 31 Aralık 2008 tarihine kadar süre bulunduğunu söyleyen Sözüer, "Çek Kanunu'nda ilgili değişiklik yapılmadı. 31 Aralık 2008'den itibaren TCK'nın genel kuralları Çek Kanunu'nun cezalarına ilişkin kuralları ortadan kaldırmış oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Bu durumda Çek Kanunu'ndaki cezaların uygulanma dayanağı kalmadığını ifade eden Adem Sözüer, "Şu andaki 60 bin 70 bin dava hakkında bu cezalar uygulandığı için bu cezalar kaldırılacak. Ayrıca hapiste olanların da çıkması gerekecek" diye konuştu. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılsa bile failin lehine olan hükümleri uygulanacağı için belirsizliklerin ortaya çıkacağını vurgulayan Sözüer, "Yeni kanunun yürürlük tarihi geçmişe yönelik olsa bile aleyhte olan hükümler uygulanamaz. Çek yüzünden artık hiçbir yaptırım uygulanamaz durumda" dedi.

Aynı durumun TBMM gündeminde bekleyen Paten Kanunu'nda da geçerli olduğunu belirten  Prof. Dr. Adem Sözüer, bu konuda düşen davalar için de bir şey yapılamayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Çek Kanunu beklemede

Ceza uyumlaştırılmasıyla ilgili hükümlerin yanı sıra karşılıksız çekler ve ileri tarihli çekle ilgili pek çok düzenlemeleri içeren 3167 sayılı kanunun yeniden yazılmasını öngören düzenleme halen TBMM'ye sevk edilmedi. Adalet Bakanlığı bünyesinde hazırlanan ve görüşler alındıktan sonra Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e iletilen tasarı, çeklerin üzerinde yazılı tarihlerin geçerli olmasını öngörüyordu.

Bu arada çek istismarcılarının arkasına sığındığı TCK'nın 711'nci maddesinde değişikliğin nasıl yapılacağı ise henüz netleşmedi. TBMM Genel Kurulu'nda bulunan bin 500'ün üzerinde maddesi olan tasarının şu ana kadar görüşülen kısmında, çek istismarını önleyecek düzenleme yapıldı. Ancak yasanın tamamı Genel Kurul'dan geçmediği için bu düzenleme işlerlik kazanmadı. Bunun dışında ilgili düzenlemenin bir torba kanunun içine eklenebileceği gibi tek maddelik bir kanunla da çıkarılabileceği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!