Cefasını onlar çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Cefasını onlar çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 16:17

Kırklareli'de bir grup orman köylüsü, güçlükle ürettikleri odun kömüründen elde ettikleri gelirle yaşamlarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Trakya'nın tek odun kömürü üretimi yapılan yeri Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Evrencik köyü sakinleri, geçimlerini, geleneksel yöntemlerle ürettikleri meşe odunu kömürcülüğünden sağlıyor.

Haberin fotoğrafları için tıklayın

Her yıl Orman İşletme Şefliklerince verilen ve adına “makta” denilen orman kesim yerinden elde ettikleri meşe odununun bir kısmını kendi yakacak ihtiyacı için kullanan orman köylüleri, geri kalanından elde ettiği odun kömürünü satarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Yıl boyunca ateş karşısında, duman ve is kokusuna aldırış etmeden karınca misali bir parça ekmek için mücadele eden odun kömürü üreticileri, “Halk arasında mangal kömürü olarak da adlandırılan odun kömürümüzü geleneksel yöntemlerle üretiyoruz. Istranca ormanlarındaki ağaçlardan elde ettiğimiz kaliteli kömürlerimiz nargile ve ızgarada kullanılıyor. Onlar sefasını, biz cefasını çekiyoruz” dediler.
Evrencik Köyü Muhtar Heyeti Baş Azası Tacettin Elçin, 200 hane olan köyün 40 hanesinin odun kömürü üretimi yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın Drama kenti köylerinden, mübadeleyle geldikleri Evrencik köyünde, o tarihten bu yana meşe odunu kömürcülüğünün yapıldığını anlatan Elçin, meşeden yılda 300 ton odun kömürü üretildiğini belirtti.

Orman İşletme Müdürlüğünce köylüye verilen makta odunlarından kömür üretildiğini ifade eden Elçin, şöyle devam etti:

“Üretilen kömürün tonu 850 liraya satılıyor. Pek karlı bir iş değil ancak köylünün geçim kaynağı bu. Başka iş bilmez, ormanda yapacağı başka bir işte yok. Geçmiş yıllarda odun kömürü daha karlıydı. Odun kömüründeki kar miktarı düşünce üretim de azaldı. Her şeye rağmen köyümüzde yılda 300 ton odun kömürü üretiliyor. Üretilen kömürler iç piyasada satılıyor.”

YÜZLERİNİN KARASI, HİÇ GİTMİYOR

Cefasını onlar çekiyor



Odun kömürü üreticisi 49 yaşındaki Yusuf Ecer de tek başına yılda 100 ton civarında kömür ürettiğini ve iç piyasaya satarak geçimini sağladığını bildirdi. Yaptıkları işin çok emek istediğini belirten Ecer, üretimi şu şekilde anlattı:

Haberin Devamı

“Ormandan kestiğimiz meşe ağaçlarını ocaklarımıza getiriyoruz. Ocaklarımıza getirdiğimiz ağaçları bir birine yaslayarak tepe yapıyoruz. Yapılan tepenin üzeri saman veya ağaç yaprakları ile örtülüyor. Torluk adı verdiğimiz bu odun istifi, ateşe veriliyor. Her bir torluğa 20 ile 50 ton arasında odun koyuyoruz. 20 ton odundan 4 ton kömür elde ediliyor.”

Maddi anlamda sıkıntı çektiklerini vurgulayan Ecer, 'Yaklaşık 3 yıldır odun kömürünün fiyatı aynı. Devamlı toz içerisindeyiz, yüzümüzün karası hiç gitmiyor. Yine de 20 yıldır bu işi yaparak ekmek yiyoruz” şeklinde konuştu.

Elçin, yakılan bir torluğun yaklaşık 15 gün boyunca yandığı ve bu yüzden başından ayrılmadıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!