Caterpillar'ın dünyadaki 3’ncü büyük pazarı olduk

Güncelleme Tarihi:

Caterpilların dünyadaki 3’ncü büyük pazarı olduk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yatırım hamlesi, iş makinalarına yaradı. Türkiye, hızla süren altyapı çalışmalarıyla Caterpillar'ın gözdesi oldu. Cat iş makinalarının Türkiye temsilcisi Borusan Makina geçtiğimiz yıl 185 milyon dolar ciro elde etti. Türkiye şu anda Caterpillar satışları açısından Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye'yi ‘‘koca bir şantiye’’ olarak nitelendiren Borusan Makina Genel Müdürü Tayfun İşeri, altyapının tamamlanmasının uzun yıllar alacağını vurgulayarak, bunun inanılmaz bir potansiyel olduğunu söyledi.

Türkiye'de yıllık 3 bin adetlik bir pazarın oluştuğunu ve kendilerinin de yüzde 30 pazar payına sahip olduklarını ifade eden İşeri, ‘‘Bizim fiyatlarımız en yakın rakibimizden yüzde 20 pahalı. Fiyat ve ciro olarak bakıldığında pazar payımız yüzde 50'lere ulaşıyor. Türkiye'de iş makinalarının fiyatları 50 bin dolarla 500 bin dolar arasında. Dünyada 194 temsilci var. Biz Caterpillar için en önemli müşteriyiz. Avrupa'da 3'üncü sıradayız’’ dedi. 1997 yılında Borusan Makina'nın 18 ayrı noktaya yayıldığını vurgulayan İşeri, Türkiye'de en fazla ekskavatörün satıldığını belirtti.

İşeri, Türkiye'de Cat makinalarının üretimi için de görüşlerini şöyle açıkladı:

‘‘Öyle bir ürün seçeceksiniz ki üretimi cazip olsun. Şu anda ithalat daha avantajlı. Kendi fabrikalarının kapasiteleri dolarsa, biz de pazarı genişletirsek, belki düşünürler. Ama yerel ortaklı hiçbir yerde üretim yapmıyorlar. Türkiye'de 70-80 model satılıyor. En çok satılan ekskavatör ve yükleyici. Geçen yıl makinaların önemli bir bölümü Ege Bölgesine gitti. Bu yıl ise büyük bölümü Güneydoğuya gidiyor.’’

500 BİN DOLAR

Azerbaycan ve Gürcistan'daki faaliyetlerinin de geçen yıl başladığına değinen İşeri, bu bölgelerin de temsiliğini aldıklarını vurguladı. Hazar Denizi'nin etrafında önümüzdeki yıllarda önemli faaliyetler oluşacağına değinen İşeri, ‘‘Daha önce girip teşkilatımızı oluşturduk. Pazar oluştuktan sonra girmek çok zor. Caterpillar imkan verirse diğer Türk Cumhuriyetlerini de almak istiyoruz. Türkmenistan'da bize verildi’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!