’Castro ölmeden görelim’ Küba’yı patlattı, turlara 1 Mayıs da girdi

Güncelleme Tarihi:

’Castro ölmeden görelim’ Küba’yı patlattı, turlara 1 Mayıs da girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 00:00

Fidel Castro yaşamını yitirmeden Küba’yı görmek isteyen Türk turistlerin sayısı yüzde 100 artarak rekor kırdı. Türkiye’den Küba’ya artan ilgi nedeniyle, belki de Castro’nun bu yıl son kez konuşma yapacağı 1 Mayıs törenleri de tura dahil edildi.

KÜBA’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun sağlığının bozulmasıyla birlikte, bu ülkeye Türkiye’den giden turist sayısı son yıllarda yüzde 100 artışla rekor kırdı. Küba’nın geçen yıl görevi kardeşine devreden eski lideri Castro ölmeden ülkeyi görmek isteyenlerin sayısı her yıl ikiye katlanarak artınca, belki de Castro’nun son kez 1 Mayıs törenlerinde yapacağı konuşma da Küba seyahatine eklendi. Havana’da yapılacak 1 Mayıs törenine katılmak isteyen Türkler, nisan sonunda düzenlenen tura büyük ilgi gösteriyor. Küba için vize yetkisine de sahip olan Pronto Tour’un sahibi Ali Onaran, Avrupa aktarmalı gidilen Küba’nın söz konusu tarihlerde çok ilgi görmesi nedeniyle Türkiye’den tur düzenlemenin imkansız olduğunu hatırlatarak, "Son yıllarda Türkiye’den gidenler rekor kırınca Avrupalı havayolu şirketleri bu tarihlerde bize de koltuk ayırdı. Geçen yıl bu talebimiz reddedilmişti" dedi.

1 Mayıs’ta Fidel’i dinlemek

İlk kez münferit ziyaretlerin dışında Türkiye’den 1 Mayıs’ı da kapsayacak şekilde tur düzenlediklerini belirten Ali Onaran, Havana’da yapılacak törenlerin de tura dahil edildiğini söyledi. Sağlık sorunları yaşayan Fidel Castro’nun bu törenlerde konuşma yapmasının beklendiğini dile getiren Onaran, "Castro belki de son kez 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda konuşma yapacak ve halkı selamlayacak. Bu tarihi anı kaçırmak istemeyenler 28 Nisan-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen geziye büyük ilgi gösteriyor" dedi.

Ali Onaran, Türkiye’den Küba’ya daha çok bayram gibi uzun tatil dönemlerinde gidildiğini anımsatarak, geçen yıl Türkiye’den 2 bin civarında kişinin Karayipler’in en büyük adası olan Küba’yı ziyaret ettiğini, bunların yüzde 25’inin Pronto Tour’la gittiğini söyledi. "Bir kaç yıl hayali kurulduktan sonra gidilen bir yer Küba" diyen Onaran, 15 yıl Küba’ya gitmeyi hayal edenlerle karşılaştığını belirtti.

Yetişkin Türkler gidiyor

Fidel Castro’nun öleceği yönünde çıkan haberlerle Türkiye’den ve dünyadan daha çok insanın ülkeyi yönetim sistemi değişmeden görmeye çabaladığını söyleyen Onaran, şunları anlattı: "Türkiye’den gidenlerin çok büyük bir kısmı olayın politik tarafını yaşayıp görmek istiyor. Bir nostalji olarak görüyorlar Küba’yı. O yüzden Türkiye’den adaya gidenlerin yaş aralığı 35-50’de yoğunlaşıyor. 68 kuşağından ciddi bir ilgi var. Avrupa’dan ise daha çok deniz-kum-güneş ve eğlence için gençler akın ediyor. Havana’nın yanında Varadero’ya da gidip, bu seyahate Karayip tadını ekliyoruz. Varadero’da Küba’nın bedenine dokunabilirsiniz ama ruhuna asla. O yüzden Havana’da ülkenin ruhunu da yaşatıyoruz."

Krize rağmen, indirimle ocakta yüzde 21 büyüdü

YURTDIŞI turların fiyatlarında önemli ölçüde indirim yaşanmasının olumlu yansımalarını gördüklerini anlatan Ali Onaran, "Böyle olunca ocak ayında biz döviz bazında yüzde 21 büyüdük. Seyahate giden kişiler bazında ise yüzde 45 büyüme yakaladık. Çalışan çıkarmadık, reklamı kesmedik. 2009’da, 2008 yılı rakamlarını korumaya gayret edeceğiz" dedi.

68 kuşağına özel tur hayali var

ALİ Onaran, 68 kuşağı için özel tur hayali kurduğunu belirterek, "Küba’da 68 kuşağına özel bir tur yapılabilir. Küba Devrimi’nde önemli rolü olan Ernesto Che Guevara’nın Santa Clara’da bulunan mezarı da dahil 68 kuşağının ilgi göstereceği yerleri kapsayan özel bir tur çok güzel olur. Ve Türkiye’den çok talep geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

500 Euro’luk yurtdışı turu 200 Euro’ya indi

KRİZİN turizme etkisini Ali Onaran, şöyle değerlendirdi: "Ciddi bir kriz geliyor diye aralıkta çok korktuk. Krizden ilk turizm ve tatiller etkilenir. Bu yüzden önlemler aldık. Bir yıl öncesine göre fiyatlarda önemli bir düşüş oldu. 500 Euro’luk tur 200 Euro’ya, 299 Euro’luk ise 99 Euro’ya indi. Hem biz kárlılığımızdan feragat ettik hem de tüm dünyada otel, konaklama, uçak fiyatları geriledi. Bunları da fiyatlara yansıttık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!