Cansızlar: Mortgage enflasyonu indirir

Güncelleme Tarihi:

Cansızlar: Mortgage enflasyonu indirir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2005 00:00

Sermaye Piyayası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Mortgage’nin orta vadede enflasyonun düşmesini sağlayacağını söyledi. SPK ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen ‘Konut Finansmanı ve Türkiye 2’ konferansının açılışında konuşan Cansızlar, ‘Mortgage sisteminin iyi bir zemine oturtulup uygulamaya konulmasıyla orta vadede enflasyonun daha da aşağılara indirilmesine de katkı sağlayacak.

Hatta enflasyonun çok daha düşük seviyelere düşürülmesine de imkan sağlayacaktır’ derken, sisteminin yaşaması ve iyi işlemesi için en önemli koşulun ekonomik istikrar olduğunu vurguladı. Bu arada sistemin konut fiyatlarının artmasına tek başına neoen olmadığını savunan Cansızlar, ‘Kriz döneminde epey baskılanmış olan gayrimenkul fiyatları, şu anda olması gereken seviyeye geldi diye düşünüyorum. Yoksa herhangi bir köpük yok’ diye konuştu. Mortgage taslağının tasarı haline dönüşmek üzere olduğunu belirten Cansızlar, ‘Sayın Başbakan’ın imzasının kaldığını öğrendik. 2006’nın ilk yarısında sistem devreye girecektir’ dedi. Konut kredilerinde düşen faiz oranlarına da değinen Cansızlar, ‘İyi bir mortgage sisteminin oturabilmesi için orta vadede yüzde 1’in altına mutlaka düşmeli. 2006’dan itibaren göreceğiz ki, faizler gittikçe azalacak ve yüzde 1’lerin altına düşecek’ diye konuştu.

Olay kahve otomatına düşmesin

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, İMKB’deki tasarruf tedbirleriyle ilgili olarak, ‘Olayı kahve otomatlarına kadar düşürmemek lazım’ dedi. Cansızlar, İMKB’den savunma geldiğini, ancak olayın neden bu kadar büyütüldüğüne anlam veremediğini söyledi. Cansızlar ‘Bu genelgeyi SPK olarak biz çıkarmadık, biz sadece uygularız’ derken, ‘Biz sadece İMKB’yi denetlediğimiz sırada mevzuata uyum sağlayıp sağlamadığına bakarız, bakmak zorundayız’ diye konuştu. Olayı kahve otomatlarına kadar düşürmemek gerektiğini söyleyen Cansızlar, ‘Bizde de tasarruf genelgesi var ama bizde kahve otomatları falan yok. Normal seyirinde devam ediyor. Bazı kamu kuruluşlarında olduğu gibi o kadar çarpıtarak uygulamak da doğru değil’ dedi. Savunmayı değerlendirerek Başbakanlık’a göndereceklerini belirten Cansızlar, 3 yıldır İMKB’nin özelleştirilmesi gerektiğini söylediklerini belirterek, ‘Dünyadaki trendler de bu yönde’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!