Can Bey hayal etti Ziraat Bankası ilk görüntülü şubeyi yaptı

Güncelleme Tarihi:

Can Bey hayal etti Ziraat Bankası ilk görüntülü şubeyi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2008 00:00

Ziraat Bankası, Türkiye’de ilk kez görüntülü hizmet noktaları VTM’yi (Video Teller Machine) hayata geçirdi.

Genel Müdür Can Akın Çağlar’ın isteği üzerine yapılan bu çalışma ile başta emekliler ve Ziraat Bankası’nın şubesinin bulunmadığı yerlerde, içinde eleman bulunmayan şubelerde her türlü bankacılık hizmeti verilecek. Görüntülü çağrı merkezi olarak nitelendirilebilecek VTM’lerde, video bağlantısı ile iletişim kurulabilecek banka personeli ile karşılıklı olarak anında sesli ve görüntülü işlemler yapılabilecek.

Maliyetleri düşürecek

Yurtdışından bir teknoloji fuarından dönerken uçakta bu fikrini geliştirdiği, Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri, Tümsaş Endüstriyel Bilgiyar Ürünleri ve Bilişim A.Ş.’nin de ortaklaşa bir çalışmayla gerçekleştirdiği VTM’yi, İstanbul’daki şube müdürlerinin de katılımıyla tanıtan Can Akın Çağlar, şu bilgileri verdi: "Türkiye’de ilk olan bir alternatif kanalını geliştirdik, tam olarak bilemiyorum ama dünyada da bir ilk olabilir. Bu makineyi iki gerekçeyle icat ettik. İlki, Türkiye’de bir grup müşteri teknolojiyi kullanmak istemiyor, şubeyi tercih ediyor. İstedik ki onları şubeye kadar yormadan, bankacılık hizmetlerini kendi mahallerinde verelim. İkinci nedenimiz de bankalarda kár marjlarının artıyor olması. Şubede bir işlemin maliyeti 2 dolar 93 sent, bir yıldır üzerinde çalıştığımız VTM ile maliyetleri aşağı çekmeyi planlıyoruz."

33 milyon hesap var

Türkiye’de tüm bankalarda 70 milyon civarında hesap olduğunu ve bunların 33 milyonun Ziraat Bankası’nda bulunduğunu belirten Çağlar, "Türkiye’da 450 ilçede tek banka olarak Ziraat var, 43 ilçede hiç şube yok. Son 3 yılda Türkiye’de 3 bin civarında şube açıldı, sadece bizim olduğumuz yerlere 7 banka geldi. VTM ile şube açmadan yaygınlığımızı artıracağız. Banka şubesinin bulunmadığı ilçe ve beldeler ile büyük şehirlerde yoğun nüfus barındıran yerleşim alanlarında VTM’lerin hizmet vermesini planlıyoruz."

Hedefte emekliler var

Ziraat’in 4 milyon 800 bin emeklinin maaşına aracılık ettiğini hatırlatan Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: "VTM’yi onların da rahatlıkla kullanabileceğini düşünüyoruz, sabah erkenden gelip sıraya girmek zorunda kalmayacaklar. Personel tasarrufu da yapacağız, değişik yerlere 2 bin tane VTM koysak, 500 kişiyle yönetebiliriz."

365 gün 24 saat hizmet verecek

TOPLANTI alanına getirilen ilk VTM ile uygulamayı anlatan Genel Müdür Yardımcısı Mesut Güraylı, 365 gün 24 saat hizmet verecek olan VTM’lerde, gerek Ziraat müşterisi olan gerekse olmayan kişilere temel bankacılık hizmetleri verilebileceğini gösterdi. Para transferi işlemlerinden kredi kartı işlemlerine kadar, bir banka şubesinde yapılabilen tüm işlemlerin VTM’lerde yapılabileceğini belirten Güraylı, Ziraat müşterisi olmayanların da fatura ve para transfer işlemlerini yapabileceklerini açıkladı. Güraylı, VTM’lerin kameralı olmasının bir avantaj olduğunu söylerken, ATM’lerde yaşanan "vandallığın" buralarda da olmaması için ilk etapta güvenliğin mevcut olduğu yerleri tercih edeceklerini söyledi. Fintek Genel Müdürü Ali Araz da, ilk VTM’nin maliyetinin 60-70 bin Euro civarında olduğunu belirtirken, patent başvurusunun da yapıldığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!