Çalışanların gözü yeni yıl zammında

Güncelleme Tarihi:

Çalışanların gözü yeni yıl zammında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 07:00

İnsan kaynakları konusunda uzun yıllardır danışmanlık hizmetleri veren, özellikle üst düzey yönetici yerleştirme alanında faaliyet gösteren Egon Zehnder Türkiye Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, herkesin merakla beklediği yeni yıl zamlarına ilişkin gözlemlerini anlattı.

Haberin Devamı

2024 yılı için ücret artışlarının belirlenmesi aşamasında birden fazla verinin etkili olacağının altını çizen Yeşildere, “Öncelikle asgari ücret görüşmelerinin sonuçlanması ve anlaşılacak oran önemli bir baz teşkil edecektir. Önceden 2024 yılı içinde asgari ücrete tek ayarlama yapılacağı açıklanmıştı. Merkez Bankası’nın 2024 yılı için öngördüğü yüzde 36 enflasyon hedefi, şirketlerin bazıları için minimum artış seviyesi olarak belirlenecektir” dedi.

‘TEK ZAMLA SINIRLI KALMAZLAR’

Bugüne kadar gerçekleşen enflasyonu, ücret artışları için baz alan şirketlerin Temmuz-Kasım 2023 arasındaki beş ayda gerçekleşen yüzde 33.65’lık enflasyona Aralık 2023 oranını da ekleyeceğini söyleyen Yeşiltere, şöyle devam etti: “2024 yıl başında yapılacak zam oranı yüzde 36’nın altında olmayacaktır. 2024 zam oranı konusunda öngörüde bulunurken, yıl boyunca tek artış uygulamasına şirketlerin ne kadar uyacağı belirleyici faktörlerden biri olacaktır. Şu ana kadar aldığım hissiyat, kurumsallaşmış, büyük şirketlerin 2024 yılında da en az iki, hatta daha fazla sayıda ücret düzenlemesi yaparak, çalışanlarını enflasyon ve hayat pahalılığına karşı koruma konusunda azami gayreti göstereceği yönünde. Benzer şekilde, 2024 yılı içinde gerçekleşen ya da hedef enflasyona göre zam yapma politikası da önemli bir yol ayırımı olacaktır. Diğer taraftan yurtdışına raporlama yapan uluslararası sermayeli şirketlerde, son 12 ay içinde döviz kuru artışının enflasyon artışının gerisinde kalması da döviz bazında çalışan maliyetlerin yükseldiği algısını yaratmaktadır. Sonuç olarak beklentim 2024 yılı başında yapılacak zam oranının, Türkiye’nin önde gelen, kurumsal şirketleri bazında, ortalama olarak yüzde 40 ve üzerinde gerçekleşeceği yönünde. Bu düzenlemenin devamında, ekonomik şartların gelişimine paralel olarak, bu şirketlerin en az bir kez daha (Temmuz 2024) ücret düzenlemesini planlarına alacaklarını söyleyebilirim.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!