Buz müzesi yaptı ‘365 gün kutup havası’ yaşatacak

Güncelleme Tarihi:

Buz müzesi yaptı ‘365 gün kutup havası’ yaşatacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2010 00:00

Norveçli yatırımcılar Lofoten Holding, Terje sandlie Evensen (Tilvekst AS) ve Odd Roar Olsen (MAGIC ICE Norway AS) tarafından kurulan “Lofoten Trading Türkiye”, 3.5 milyon Euro’luk yatırımla Türk aileleri için bir cazibe merkezi yaratmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Projenin mimarı Odd Roar Olsen, mevsimlere bağlı olmadan kapalı bir alanda 365 gün kutupları yaşatma fikrinden fikrinden yola çıkılarak kurulan bir buz müzesi olan Magic Ice’ı, “Geçen mayıs ayında kendi kendime birden ‘acaba Magic Ice’ı Türkiye’de yapabilir miyim’ diye sordum. Türkiye’de Viking müzesi, İskandinav gemisi ve kutup ışıklarıyla tam bir doğa harikası olan Lofoten adalarını buz müzede canlandırmanın çok iyi yatırım olacağını düşündüm. Türkiye’de en çok Forum İstanbul alışveriş merkezi heyecan duydu. 64 günde Magic Ice’ın inşası tamamlandı” sözleriyle anlattı.

Magic Ice için gerekli 150 ton buzun İsveç’ten getirildiğini belirten Olsen, şunları anlattı: “Dünyanın en kaliteli buzlarının çıkarıldığı ve ünlü Buz Otel’in inşasında kullanılan Torne nehrinden Türkiye’ye getirildi. Buzun özelliği mavi renkte olması ve farklı ışık kırılmaları sağlaması. Ancak nakliyat çok pahalı ve masraflı olduğundan duvar yapımında Türkiye’den alınan 200 bin ton buz ve kar da kullanıldı. Buzun korunması için ABD’de ilk olarak geliştirilen bir sistem kullanıldı. Bu teknikle yüzeyi işlenen buz ek bir yüzey kaplaması ile sıcağa ve el ısısına dayanıklı hale geliyor. Bu fikri çekici yapan İstanbul’du. Ilıman ve sıcak iklimli başka ülkelerde de yapılacak proje için İstanbul bir örnek olacak.”

Magic Ice projesine kaynaklık eden Norveç’in Lofoten takım adaları kutup çizgisinin 200 kilometre üzerinde yer alıyor. Yazın geceyarısı güneşi, kışınsa büyüleyici kuzey ışıkları ve lezzetli deniz ürünleri ile dünyanın pek çok yerinden turist çekiyor.

Haberin Devamı

Ziyaretçiler Eskimo elbisesi giyecek

YILDA 500 -750 bin ziyaretçinin hedeflendiği Magic Ice’ın ana hedefi aileler. Magic Ice ziyaretçileri sinema bileti parasına özel Eskimo kıyafetleriyle dolaşacakları 1.412 metrekareli kapalı alanda müzede buzdan yapılan bardaklarda meyve suyu içecek. Eksi 5 derecelik ısıda buzdan tünellerde yürüyecek ve 3 ayrı bölümde Viking teması, İskandinav doğası ve vitamin bar alanında kar ve buzdan heykeller, 8 metrelik ilk Viking gemisini görecek. Ayrıca Viking tarihi duvarı ve Lofoten’de kazılardan çıkan kalıntılardan esinlenilerek yapılan Viking evini dolaşacak. Lofoten adalarındaki kutup ışıkları ve sesler müzede yeniden canlandırılacak. İsteyenler hediye eşya malzemeleri alma ve kafede Norveç lezzetlerini tatma imkanı bulacak. Müzede evlilik törenleri de düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!