Büyük pazarlık başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük pazarlık başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2011 08:58

Seçim nedeniyle ara verilen toplu sözleşme pazarlığı başlıyor… 320 bin kamu işçisini ilgilendiren, 2 yıllık dönemi kapsayacak zam pazarlığında işçiler masaya ‘öncelikle vergi kaybımızı telafi edin, bize net maaş verin’ şartıyla oturuyor.

Haberin Devamı

Hükümet adına toplu sözleşme görüşmelerini yürütecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün öncelikle üçlü danışma kurulunu toplayacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya geleceği toplantıda çalışma hayatındaki tüm sorunlar ele alınacak.

 

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Bakan Çelik, bu toplantının ardından 320 bin kamu işçisi adına toplu sözleşme görüşmelerini yürüten Türk-İş yönetimi ile bir araya gelecek. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Cuma günü yeni Bakan Çelik ile bir araya gelmiş, öncelikli taleplerinin ‘vergi kayıplarının telafisi olduğunu’ iletmişti.

 

Haberin Devamı

Kamu işçileri, Ocak’ta aldıkları zammı, vergi dilimlerinden dolayı Mart-Nisan ayından itibaren kaybettiklerini ileri sürüyorlar. Bu nedenle yıllık gelirlerinde yüzde 15 ila 17 oranında erime olduğundan şikayet ediyorlar. İşte pazarlık masasına da ‘öncelikle vergi kaybımızı telafi edin, bize net maaş verin’ talebiyle oturuyorlar.

 

FORMÜL ÜRETİLDİ

 

Eski Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘imkansız’ dediği bu talebe karşın yeni Bakan Çelik, Kamu İşveren Sendikası’na ‘çalışın ve bir formül üretin’ talimatı vermişti. Sendika yöneticileri hafta sonu üzerinde çalıştıkları formülü, dün Hükümet Programı için TBMM’de bulunan Bakan Çelik’e sundular. İşte bugünkü toplantıda bu formül üzerinden görüşmeler yapılacak.

 

Sendika yetkilileri, “Vergi kaybımız telafi edilirse, bu yüzde 12 zamma tekabül eder. Dolayısıyla ondan sonraki zam oranı enflasyona endekslense de sorun olmaz” diyorlar.

 

2011 yılı uygulamasına göre işçiler 9 bin 400 liraya kadar olan gelirleri için yüzde 15; 23 bin liraya kadar olan gelirleri için yüzde 20; 53 bin liraya kadar olan bölüm içinse yüzde 27 gelir vergisi ödüyorlar.

 

Haberin Devamı

Örneğin, Ocak ayında eline geçen aylık gelir 2 bin 500 lira olan bir kamu işçisi; Nisan ayında yüzde 20’lik; Ekim ayında ise yüzde 27’lik vergi dilimine takılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!