‘Büyük kedilere’ veda

Güncelleme Tarihi:

‘Büyük kedilere’ veda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2014 01:06

Belgesel kanallarının formatı değişiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin belgesellere olan ilgisi malum. Ancak klasik belgesel formatı artık tarihe karışıyor. Dünyanın en büyük belgesel kanallarını bünyesinde bulunduran Discovery Channel geçen hafta New York’ta gerçekleşen sezon lansmanında reality şov kıvamındaki programlarını tanıttı.

50 farklı kanalıyla 224 ülkede yaklaşık 2.5 milyarlık bir izleyici kitlesine ulaşan Discovery Network, global operasyonlarına yıllık 1.5 milyar dolar harcıyor. Geçen yıl İstanbul’da bir ofis açan şirketin Discovery Channel, Animal Planet, Science, ID, Turbo ve HD Showcase kanalları yayınlanıyor. 105 ülkeyi kapsayan Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Rusya pazarlarını yöneten Kasia Kieli, “Yerel takımlarımızla stratejilerimizi ülkelere göre özelleştiriyoruz. Türkiye de yerelleşme stratejimizin en iyi örneklerinden biri. Seyirciler, izleyecekleri programlarla ilgili çok talepkar. Bu anlamda onlara geniş bir yelpazede değişik formatlar sunmaya çalışıyoruz” diyor.

BELGESEL ‘OUT’ ÖĞRETİCİ EĞLENCE ‘IN’

Kanal, geçen hafta New York’ta projelerini ve yeni sezon programların tanıttığı bir lansman partisi düzenledi. Peki yeni sezonda Discovery Channel’da neler izleyeceğiz? En dikkat çeken programlar Dave Salmoni’nin kayıp adaları keşfettiği ‘Ölümcül Adalar’, 25 yıldır dünyanın en ıssız nehirlerindeki balıkların peşinden koşan Jeremy Wade’in sunduğu ‘Nehir Canavarları’, Aaron Kaufman ve Richard Rawlings ikilisinin eski arabaları modifiye ettiği ‘Fast n’Loud’ ve Pete Nelson’un dünyanın çeşitli yerlerinde ağaç evler tasarladığı ‘Treehouse Masters (Ağaçev Ustaları). Discovery Channel’da ağaç ev tasarımı ve araba modifiyesi gibi klasik anlamda ‘belgesel’ gibi durmayan şovlar olmasının sebebi ‘gerçeklere dayalı eğlence’ ismi verilen yeni format. Eski tip geleneksel ve klasik belgeseller artık yerini reality şovla harmanlanmış bu yeni tarza bırakıyor.

CEZA NİYETİNE BELGESEL YAYINLANMASI HARİKA

Discovery Networks’ün CEO’su JB Perette, belgellerdeki bu format değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Bu programlara ‘belgesel’ demek artık çok sınırlayıcı. Aynı kalite devam ediyor ama bilimsel bilgileri insan öyküleriyle daha eğlenceli hale getiriyoruz. Sırf bilginin olduğu programı izleyecek seyirci bulmak zor. Örneğin altın bulmak için Alaska’ya giden insanların hikayesine belgesel demeyebilirsiniz. Ama bu, bir çok açıdan bilinmezlik ve merakla ilgili bir insan keşfinin hikayesi.” Bu arada Perret, Türkiye’de RTÜK’ün kanallara ceza olarak belgesel yayınlatmasıyla ilgili ne düşündüğü sorusuna “Bu inanılmaz!” diye şaşkınlıkla karışık bir heyecanla cevap verdi: “Daha fazla belgesel seyredilmesine sebep olan her tür kuralı seviyoruz! Bu bizim için de ideal olurdu. Belgesel kelimesi içerik açısından geleneksel olabiliyor ama insanların tutkuyla bilgilenmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

Discovery Channel’da yeni sezonda Pete Nelson’un dünyanın çeşitli yerlerinde ağaç evler tasarladığı ‘Treehouse Masters’ (Ağaçev Ustaları) gibi şovlar yer alacak.

Haberin Devamı


Oprah’ın semazenleri

Discovery Network’ün dünyadaki en popüler kanallarından biri, Oprah Winfrey’e ait OWN. Kanalın New York’taki yeni sezon sunumunu Oprah Winfrey bizzat kendi yaptı. Aralarında en dikkat çekici olanı dünyadaki tüm dinleri mercek altına aldığı ‘Belief (İnanç)’ isimli belgeselinin tanıtımıydı. Programın İslam’la ilgili bölümleri Konya’da çekilde. Tanıtım filminde semazenlerin yer aldığı sahne gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!