Büyük eyleme Köşk'te final

Güncelleme Tarihi:

Büyük eyleme Köşkte final
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ankara'da Kızılay Meydanı'na 150 binden fazla çalışanı toplayan 15 örgütün temsilcileri, dün eylemin hemen ardından Çankaya Köşkü'ne çıktılar. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, örgüt temsilcilerine ‘‘olgun eylem’’ için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Emek Platformu’’nu oluşturan konfederasyon ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, kabul sonrası Çankaya Köşkü çıkışında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Demirel'e 3 önemli konuyu arzettiklerini bildirdi.

Bunlardan birisinin, memurlara sendika hakkı verilmesi olduğunu kaydeden Meral, bütün Avrupa ülkelerinde memurların, hatta bazılarında polislerin ve askerlerin bile sendikalı olduklarını söyledi. Meral, Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye'nin memurlara sendikal hakkını vererek bu sorunu aşması gerektiğini ifade etti.

Demirel'e, memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 20'lik zammın yetersizliğini de anlattıklarını belirten Meral, hükümetin düşük zam oranına ‘‘ekonomik sıkıntıyı’’ gerekçe gösterdiğini, ancak sermaye kesimi için açılan ekonomik paketin, hükümetin bu gerekçesinin doğru olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Türk-İş Genel Başkanı, yüzde 20'lik zammın yükseltilmesi gerektiğini belirttiklerini de anlattı.

Meral, ‘‘Mezarda emeklilik’’ diye adlandırdığı, emeklilik yaşını da yükselten yasa tasarısı konusundaki eleştirilerini de Demirel'e illettiklerini bildirdi.

Söz konusu tasarının, çalışanların yüzde 70'inin emeklilik hakkını elinden aldığını, çalışanların prim ödeme gün sayısını ve prim oranını arttırırken, emekli maaşını düşürdüğünü anlatan Meral, Cumhurbaşkanı Demirel'in, ‘‘TBMM'nin bunu mutlaka çözeceğini’’ söylediğini kaydetti.

Meral, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dün Kızılay Meydanı'nda yapılan mitingin demokratik bir hak olduğunu belirterek, gösterilen olgunluktan dolayı memnuniyetini ifade ettiğini de söyledi.

NOTLAR

Her örgütten ayrı tabut

Son yılların en kapsamlı memur ve işçi yürüyüşüne Türkiye'nin dört bir yanından emekçi katıldı. Başkentin göbeği sayılan Kızılay Meydanı sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatıldı. Bir çok mağaza ve işyeri kepenklerini açmadı. Ankara Metrosu ve Ankaray'ın son durakları olan Kızılay istanyonuna girmesi yasaklandı, yolcular bir önceki istasyonlarda indirildi.

AKIN akın Kızılay'a toplanan işçi ve memurların talebi su ve simite oldu. Simitçiler ve sucular çalışanlara yüzde 100'e varan zamlı tarife uyguladılar. Sabahın erken saatlerinde 50 bin liraya satılan simit, öğle saatlerinde yükselen tapleple birlikte zamlanladı. Simitin fiyatı 100 bin liraya çıkarken, 100 bin liraya satılan su ise 150 bin liraya fırladı.

KÖPEKLERE TAKVİYE

Eylem nedeniyle çok sıkı güvenlik önlemi alındı. Helikopterler havadan kontrolllerini sürdürürken, Kızılay'da bulunan tüm çatı katlarına keskin nişancı polisler ve dürbünlü görevlilerin yerleştirildi. Çevre illerden Çevik Kuvvet'e polis ve polis köpeği takviyesi yapıldı. Ayrıca Jandarma Alay komutanlığına bağlı askeri birlik İçişleri Bakanlığı bahçesinde hazır bekletildi.

HÜKÜMET zammından umduklarını bulamayan işçi ve memurlar yürüyüş için geldikleri Ankara'da umutlarını lotoda aradılar. Yürüyüş sonrası loto kuyruğuna giren memurlar milyarder olma umutları için ilk adımı attılar.

KALABALIK sayısına oranla meydana gelen tabut sayısınında fazlalığı gözden kaçmadı. Miting ve yürüyüşe katılan hemen her kuruluş tabutunu yanında getirdi. Tabutların yanında imam ve azrail kılığına giren işçiler dikkat topladı. Yürüyüş sonunda kuruluşlar tabutları Kızılay meydanında yakıp ateşin etrafında halay çekti. Birçok çalışan da, mitinge eş ve çocuklarını da getirdi. Özellikle kadın katılımcılar tencere tava çalarak protestolarını sürdürdüler.

HAVANIN sıcak olması nedeniyle bunalan eylemciler, kendilerini cadde kenarlarında bulunan süs havuzlarında serinlediler. Ankara'da hava sıcaklığının 30 dereceye çıkması dolayısıyla çalışanlar kendilerini binaların ve ağaçların altındaki gölgelere attılar.

Eyleme CHP ve FP'den destek

Miting için yürüyüşte FP Genel Başkan Yardımcısı Abdüllah Gül, Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, Şeref Malkoç, Bedri İncetahtacı, Metin Kalkan, Niyazi Yanmaz, Mahfuz Güler ve Hüseyin Karagöz, DSP'li Rıdavan Budak ile yan yana yürüdüler ve otobüsün üzerine çıkıp birlikte kalabalığı selamladılar. Yürüyüş ve mitinge partilerden en büyük ilgiyi CHP gösterdi. CHP, Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Selvi ve Yaşar Seyman, Genel Muhasip Nihat Matkap, Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Yurdagül, MYK üyesi Sabri Ergül temsil etti.

Bir dakika saygı duruşu ve İstiklar Marşı söylenerek başlayan mitingde, Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin yaygınlığı dikkat çekti.

Mitingde emeklilerin temsili cenaze namazları da temsili imamlarca kıldırıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!