Bütçeniz yoksulu vuruyor bizden destek beklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Bütçeniz yoksulu vuruyor bizden destek beklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2003 01:44

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Chhibber bütçeye karşı çıktı: "Yoksul oylarıyla geldiniz ama bütçe yoksul karşıtı. 1.3 milyar dolarlık kredi tehlikeye girer."

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, 2003 yılı bütçesinin çiftçi ve yoksulları desteklemediğini ve vergi ödeyeni cezalandırdığını savundu. Chhibber, ‘‘Dünya Bankası AKP Hükümeti'nin bu bütçesine destek vermeyecek’’ dedi.

Dünya Bankası, Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber kanalı ile hükümete yönelik beklenmedik sertlikte bir çıkış yaptı. Ajay Chhibber, dün Reuters Ajansı'na verdiği demeçte Meclis'te görüşülmekte olan 2003 yılı bütçesini yerden yere vurarak, ‘‘Dünya Bankası olarak bu bütçeyi desteklemeyiz’’ dedi. Chhibber, bütçenin çiftçi ve yoksulları desteklemediğini, vergi ödeyeni cezalandırdığını ve büyümeyi engelleyeceğini savundu. Bu açıklama ile Türkiye'nin Dünya Bankası'ndan alacağı 1 milyar 375 milyon dolarlık kredinin tehlikeye düştüğü ortaya çıktı.

AKP'nin iktidara yoksul kesimden aldığı oylarla geldiğini belirten Ajay Chhibber şöyle konuştu: ‘‘Bu destekleyebileceğimiz bir bütçe değil. Şaşırtıcı olan sosyal adalet programı olan AK Parti'nin böyle bir bütçe ile gelmesi. Bu bütçenin düzeltilmesi gerektiği görüşlerimizi hükümete açıkça ifade ettik. Düzeltilene kadar Dünya Bankası'nın kredi desteği sağlaması zor olur.’’

BU HALİYLE ZOR

Ajay Chhibber, çiftçilerle orta sınıfa zarar vereceği ve büyümeyi olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle bu haliyle Meclis'teki 2003 yılı bütçesini desteklemelerinin güç olduğunu söyledi.

Chhibber, hükümetle birçok konuda anlaşmaya vardıklarını ancak bütçede sorun gördüklerini belirttiklerini de vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘‘Bu bütçenin gerçekten oldukça yoksul karşıtı olduğunu düşünüyoruz. Çiftçilere zarar veriyor, doğrudan gelir desteği için para ayırmıyor. Hükümet bunu bütçeden çıkardı. Bu bütçe büyümeye de zarar verecek nitelikte. Türkiye'nin orta sınıfına zarar veriyor, her zaman orta sınıf eziliyor. Bu vergi ödemeyenleri destekleyen bir bütçe çünkü onlara vergi affı getiriyor ve vergisini ödeyen orta sınıf azınlığı da tekrar vergilendiriyor.’’

Chhibber, özellikle Uluslararası Para Fonu (IMF) destekli ekonomik programın, önemli yapısallarından olan tarımda yeniden yapılandırma kapsamında, belli bir aşamaya gelen doğrudan gelir desteği ödemeleri için bütçeye ödenek konulmamasını eleştirerek, şunları söyledi:

‘‘Doğrudan gelir desteği kalıcı bir program. Bütçeden çıkarılmasının yapısal reformlar açısından önemli geri dönüş olabileceği endişesindeyiz. Bundan memnun değiliz. 31 Mart'a kadar anlaşmaya varamazsak Dünya Bankası'nın kalan 1 milyar 375 milyon dolarlık kredileri tehlikeye girer.’’

Irak olmasa büyümede 2003 hedefi tutabilir

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Irak Savaşı'nın Türkiye ekonomisini etkileyeceğini belirtti. Chhibber, ‘‘Irak krizi olmasaydı 2003 programında yüzde 5'lik yıl sonu büyüme hızına erişilebilir. Çünkü ihracat iyi gidiyor, tüketici talebi yine de artıyor’’ dedi.

‘Yaklaşım’ iyi, parayı ihracat ve KOBİ'ye verelim

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber, Türkiye'ye başarılı sonuçlar elde edilen ve Dünya Bankası'nın desteğine ihtiyaç kalınmadığı görülen İstanbul Yaklaşımı yerine, Ülke Yardımı Stratejisi (CAS-Country Assistance Strategy), çerçevesinde 300'ü ihracat, 150'si de KOBİ'ler olmak üzere toplam 450 milyon dolar finansman sağlanabileceğini belirtti. Chhibber, bu noktada da ‘‘Ancak önce bütçe sorununun aşılması lazım’’ dedi. Chhibber, Türkiye ile Dünya Bankası'nın 2003-05 yıllarını kapsayacak şekilde 1.5-4.5 milyar dolarlık yeni bir CAS programını görüştüğünü de açıkladı.

Neyse ki İhale Yasası işliyor

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber , yılbaşında yürürlüğe giren ancak AKP'nin bir ara değiştirme girişiminde bulunduğu İhale Yasası konusunda ise ‘‘İhale Yasası şu anda işliyor ve hükümet mevcut yasayı değiştirme niyetinde olmadığını bize söyledi’’ dedi.

Chhibber'dan zehir zemberek uyarılar

Yoksul oylarıyla geldiniz ama bütçe yoksul karşıtı.

Vergi vereni cezalandırıyorsunuz.

Bu bütçe büyümeye de engel.

Çiftçiye destek vermiyorsunuz.

Bütçe, yapısal reformlardan geri dönüş endişesi veriyor.

Memnun değiliz, anlaşamazsak 1.3 milyar dolarlık kredi riske girer.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!