Bütçe onaylanmazsa ordu devreye girer iddiası

Güncelleme Tarihi:

Bütçe onaylanmazsa ordu devreye girer iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 00:00

Yunanistan parlamentosu borç veren kuruluşların onaylanmasını istediği tasarruf paketini görüşmeye başladı. AB’nin 3 Temmuz’a kadar süre tanıdığı Yunanistan’da, ‘darbe’ tartışmaları da alevlendi. Başbakan Yardımcısı Pangalos, paketin reddedilmesi halinde ordunun müdahale edebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İÇİNDE bulunduğu ekonomik krizden çıkabilmek için almak istediği desteğin ön koşulu olan tasarruf paketini dün görüşmeye başlayan Yunanistan’da darbe tartışmaları gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos dün parlamentoda görüşülmeye başlanan ve Çarşamba günü oylanacak 28 milyar Euro’luk orta vadeli bütçe tasarısının (tasarruf ve kemer sıkma tedbirleri ile özelleştirme programı) kabul edilmemesi halinde ordunun müdahale edeceğini söyledi.

Bankaları korumak için
Pangalos İspanyol “El Mundo” gazetesine verdiği demeçte “Orta vadeli bütçe parlamentoda kabul edilmez ve drahmiye dönersek, ülkede anarşi hüküm sürer. Halk paralarını çekmek için bankalara hücum eder. Ordu da bankaları korumak için tankları sokağa çıkarmak zorunda kalır” dedi. Pangalos, ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı: “Kısa ve orta vadeli önlemler paketinin zorlanmadan onaylanacağını düşünüyorum. Acı veren mali reformlar ve özelleştirmelerle ilgili özel yasaların onaylanması daha zor olabilir. Burada bazı sorunlarla karşılaşabiliriz. Bizim bazı milletvekillerimizin karşı oy kullanıp kullanmayacağını bilmiyorum. Bu mümkün.”

Savunma Bakanı’ndan tepki
Savunma Bakanı Panos Beglitis “Silahlı Kuvvetlerin iç güvenlik ile hiçbir ilgisi yoktur. Silahlı Kuvvetler dış güvenlik içindir. Silahlı Kuvvetlere değinirken herkes dikkatli olmalıdır. Silahlı Kuvvetleri iç meselelere karıştırmayalım. Mübalağaya gerek yok” diyerek Pangalos’a tepki gösterdi.

Öte yandan, orta vadeli bütçe programı için gerisayım başladı. Çarşamba günü yapılacak oylamada 151 “evet” oyu çıkmazsa, Yunanistan kaosa sürüklenecek. AB ve IMF, bütçenin reddedilmesi durumunda, 12 milyar Euro’luk krediyi vermeyeceğini açıkça ilan etmiş durumda. PASOK milletvekillerini ikna etme rolünü, parti içinde çok eleştirilen Başbakan Papandreu yerine, Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos üstlendi.

Şüpheli 5-6 vekil var
Bu arada 300 sandalyeli mecliste 155 milletvekiliyle iktidar olan Pasok’ta milletvekilleri arasında da görüş farklılıkları bulunuyor. Pasok’dan bir milletvekili ret oyu kullanacağını açıkladı. Bir diğeri önce ret oyu vereceğini söyledi, sonra “son anda karar vereceğim” diye ağız değiştirdi. PASOK’ta ne oy kullanacağı şüpheli 5-6 milletvekili daha bulunuyor.  Pakete destek vereceğini açıklayan vekiller bile bazı çekinceler getiriyor. PASOK’tan milletvekili Odysseas Voudouris, “Maalesef kötü ya da daha kötü arasında seçim yapmak zorundayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çalışanlar kemer sıkmaya karşı greve gidiyor

Haberin Devamı

HER Yunan’ın en az 5 yıl süreyle yılda 1 maaş kaybedeceği, yeni vergiler, kısıtlamalar ve zamlar içeren orta vadeli bütçe parlamentoda görüşülürken, genel grev nedeniyle Yunanistan’da hayat 48 saatliğine felce uğrayacak. Devlet daireleri, KİT’ler ve bankalar kapalı kalacak. Hastanelerde sadece acil vakalara bakılacak. Havalimanlarındaki kontrol kulelerinde çalışanların da greve dörder saatlik iş paydoslarıyla katılacak olmaları nedeniyle pek çok iç ve dış sefer iptal edildi. Gerek işçi (GSEE) ve memur (ADEDY) sendikaları, gerekse beş haftadır her akşam parlamento binasının bulunduğu Sintagma meydanında eylem yapan “Bıkkın-Öfkeli Vatandaşlar Hareketi”, protesto gösterileri düzenleyecek. Orta Vadeli Program çerçevesinde alınan önlemlerin “sosyal sefillik önlemleri” olduğunu savunan, çalışanlar ve emeklilerin maaşlarının korunmasını talep eden sendikalar, salı ve çarşamba günleri Atina merkezinde gösteriler yapacak. Diğer yandan, Mücadeleci İşci Kolları Birliği’nin (PAME) de yine kent merkezinde 3 ayrı gösteri gerçekleştireceği öğrenildi. Yunanistan’ın Mora Yarımadası (Peloponissos), Arkadia, Megalopoli, Tripoli, Argolida, Korint, Argos, Kalamata ve Sparti kentlerinde çalışanların da başkent Atina’da gelip gösterilere katılacaklar.

Haberin Devamı

Bartholomeos Papandreu için dua etti: Allah kuvvet versin

İSTANBUL Fener Rum Patriği Bartholomeos, kendisine ilham verdiğini söyleyen Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya “Allah kuvvet versin” dileğinde bulundu. Zihinsel özürlüler için düzenenen “Özel Olimpiyatlar”ın açılış töreni nedeniyle Atina’ya gelen Bartholomeos, dün (pazartesi) Papandreu ile görüştü. Papandreu görüşmede “Siz sadece Patrikhane için değil, tüm Ortodoks alemi için zor bir mücadele veriyorsunuz. Yunan halkının yaşadığı bu zor günlerde sizing mücadeleniz bize ilham veriyor. Bu zor saaatlerde sizin Yunanistan’da olmanız bize güç veriyor. Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkması ve Yuhah halkının refah yolunda ilerlemesi için mücadele veriyoruz” dedi. Bartholomeos da “Ana kiliseden (Fener) Yunan halkına takdisimizi getirdik. Dualarımız zor günler geçiren Yunan halk ile beraberdir. Yunan halkı, hükümetin ve sizin yönetiminizle dereyi geçmeyi başaracaktır.Biz dualarıızla daima yanınızdayız” diye cevap verdi. Papandreu “Sağolun” deyince, Bartholomeos “Allah kuvet versin” diye ekledi. Bartholomeos, “fahri hemşehri” ilan edildiği Atina’nın Marusi ilçesinde ise Yunanlılara “Krize teslim olmayın. Her fırtına sonunda diner. Millet olarak olarak geçmişte daha kötü şeyler de yaşadık ama üstesinden geldik”diyerek moral vermeye çalıştı.

Haberin Devamı

Sarkozy, AB’de ‘gönüllü katılımı’ sağlamak için Yunan tahvil alacak

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkoy, Yunanistan’ın tahvillerinin yüzde 70’ini almak için Fransız bankalarının hazır olduğunu açıkladı. Sarkozy’nin diğer AB üyelerinin de gönüllü katılımına hareket kazandırarak Euro’yu kurtarmak için böyle bir adım attığı tahmin ediliyor. Avrupa bankalarının da katılımıyla toplamda 30 milyar Euro’luk bir tahvil alımının gerçekleştirilmesini hedefliyor. Sarkozy, Fransız bankalarının Yunanistan’ın borçlarını 30 yıllığına almaya hazır olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!