Bütçe, komisyondan 20 bin bardak çayla geçti

Güncelleme Tarihi:

Bütçe, komisyondan 20 bin bardak çayla geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2003 02:09

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 10 gün süren bütçe görüşmelerinde milletvekili, gazeteci ve bürokratlar 20 bin bardak çay tüketti. Komisyonda çay parasını, o gün bütçesi görüşülen bakanlık ödüyor. 10 günde tüketilen 20 bin bardak çay, bütçeden 2 milyar lirayı şimdiden götürmüş oldu.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu 10 gün boyunca gece yarılarına kadar süren bir maraton sonunda önceki gece sabah saat 07.00'de bütçe çalışmalarını tamamladı. 10 günlük bütçe görüşmeleri süresince görüşmelere katılan milletvekili, bürokratlar ve gazetecilerin toplam olarak yaklaşık 20 bin bardak çay içtikleri ortaya çıktı.

Bütçe görüşmeleri boyunca Meclis'deki bir çay ocağı sürekli Komisyon için hizmet veriyor. Çay ocağı günde 7-8 kez tüm katılımcılara toplu çay servisi yaparken, sadece isteyen milletvekilleri için çay aralarında kahve servisinde de bulunuyor.

70 KİLO ŞEKER

Bu şekilde yapılan hesaba göre günde yaklaşık 2 bin bardak çay içildi. Çay ocağı görevlileri, 300 bardak çay için bir kilo şeker tüketildiğini belirterek, bütçe görüşmelerine katılanların günde yaklaşık 7 kilo olmak üzere 10 gün boyunca 70 kilogram da şeker tükettiklerini bildirdiler. Bu şekerin yanında 20 bin bardak çay için de yine 10 gün boyunca yaklaşık 100 kilogram kuru siyah çay tüketildi.

PARALAR BÜTÇEDEN

Meclis lokantası da 10 gün boyunca bütçe görüşmelerine katılan milletvekili, bürokrat ve gazeteci olmak üzere toplam 4 bin 600 kişilik yemek verdi. Komisyonda oluşan teamüle göre görüşmeler sırasında içilen çaylar ile Meclis lokantasında yenilen öğle ve akşam yemeklerinin parası, o gün görüşülen bakanlık bütçesinden karşılanıyor. Bazı bakanlar bu geleneğin dışına çıkarak, yemek paralarını kendi cebinden ödemeyi tercih ederken, bu yıl genel olarak yemek ve çay paralarının ilgili bakanlıklarca ödendiği öğrenildi. Lokanta yetkililerinin verdiği bilgiye göre 230 kişilik Meclis lokantası bütçe görüşmelerinde öğle ve akşam yemeği olmak üzere günde iki kez doldu. Bu yemeklerde biri tatlı olmak üzere 4 çeşit yemek verildi.

Fiks menü olarak verilen yemeklerde kişi başına 4 milyon lira yemek parası ödendi. Buna göre günde 1 milyar 840 milyon lira olmak üzere Meclis lokantasında 10 gün boyunca yaklaşık 18 milyar liralık bütçe yemeği yendi. Böylece çay ve yemek bedeli olmak üzere, daha Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşmadan 2003 yılı bütçesinin yaklaşık 20 milyar lirası harcanmış oldu.

7 bankaya karapara incelemesi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Yasa kapsamında 7 banka hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Unakıtan, inceleme başlatılan bankaların isimlerini yasa gereği açıklayamayacağını, ancak bir bölümünün yargıya gizlilik ilkesi nedeniyle veremeyeceğini, ancak bir kısmının yargıda olduğunu belirtti. Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre MASAK'a 1997-2002 döneminde bin 95 olay geldi. Bunların 520'si 4208 sayılı Kanun kapsamında değerlendirildi. Cumhuriyet Savcılıklarına 113 olayla ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Bunların 80'i yargılama aşamasında. Dört kişi mahkum edildi. 2.5 trilyon liralık malvarlığı hakkında müsadere kararı verildi. 349 dosyayla ilgili inceleme ise sürdürülüyor.

Devlet hastanesinde özel muayene

Bütçe tasarısına konulan bir hükümle, devlet hastanelerinde çalışan doktorlara da saat 16.00'dan sonra hastanede özel muayene hakkı getiriliyor. Buna göre, Sağlık Bakanlığı talep ve hizmet özellikleri dikkate alarak eğitim hastaneleri ile en az 100 yataklı hastanelerde şef, şef yardımcısı ve uzmanlar tarafından acil vakalar hariç saat 16.00'dan sonra mesai saatleri dışında özel sağlık hizmeti verebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!