Bürokratlarda 99 bütçesi sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Bürokratlarda 99 bütçesi sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Siyasiler hükümet alternatiflerine kafa yorarken, ekonomi bürokratları 1999 bütçesinin dengelerini nasıl tutturacaklarını kara kara düşünüyor. Tarımsal ödemelerin yaklaşması bütçede dengelerin oturtulmasını zorlaştırıyor.

Geçici bütçe süresinin 30 Haziran'da dolacak olması nedeniyle zamana karşı yarışan 1999 bütçesi, çığ gibi büyüyen ödemelerin kapıya dayanması nedeniyle, bıçaksırtı dengeler üzerine oturtulmaya çalışılıyor.

Kurban Bayramı'nda bağıtlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS)'nin, Hazine portföyündeki iki KİT'in finansman ihtiyacına getirdiği yükün program hedefinin üzerine çıkması, yaklaşan tarımsal ürün alımları ve müteahhitlerin geçen yıldan kalan alacakları gibi kritik önem taşıyan konular, ekonomi bürokrasisini kara kara düşündürüyor.

Kurulacak yeni hükümette yer alacak partilerin, ekonomi yönetiminde oynayacakları rolün belirsizliği, Maliye ve Hazine bürokrasisinin, 1999 bütçe dengeleri üzerinde tahminde bulunmasını güçleştiriyor.

Otoyol ve baraj müteahhitlerinin 1998 yılından kalan hakediş alacakları 30 trilyon liraya yaklaşırken, Hazine portföyündeki DDY ve TTK'da çalışan personelle ilgili, TİS'den kaynaklanan ücret farklarının yaklaşık 50 trilyon lira olduğu belirtiliyor.

1999 programına göre yüzde 60.7 olarak öngörülen ücret artışının, TİS hükümlerine göre yüzde 75'lere çıkacağı belirtildi. Yetkililer, 1999 yılı tarımsal ürün alımlarında izlenecek politikanın, bütçe dengeleri açısından önemine işaret ettiler.

Bütçenin 1 Temmuz'a yetişebilmesi için, TBMM'ye sunulduktan sonra, her gün bir kuruluş yerine, bir günde birden fazla kuruluş bütçesinin görüşülmesi öngörülüyor. Çiğdem TOKER/ANKARA

Ekonomi yönetiminde değişiklik söylentisi

Ekonomide yönetiminde kurumsal bir yeniden yapılanma modeli hazırlığı başlatıldığı iddiaları Ankara'yı karıştırdı. Kulislerde, ekonominin şu anda olduğu gibi bir devlet bakanlığı yerine, bağımsız bir Ekonomi Bakanlığı'na bağlanacağı ve Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nın bazı birimleri arasında yeni bir hiyerarşik örgütlenmeye gidileceği konuşulmaya başlandı. Ancak Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay, ‘‘Böyle bir çalışma yok’’ karşılığını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!