Burkayı yasaklamayı tartışan Fransa, İslami bankacılığa kucak açtı

Güncelleme Tarihi:

Burkayı yasaklamayı tartışan Fransa, İslami bankacılığa kucak açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2009 00:00

Burkayı yasaklamayı tartışan Fransa, Paris’i İslami finansın Avrupa başkenti yapmayı hedefliyor. Parlamento geçen ay İslami ‘sukuk’ bonolarının çıkarılmasını yasalaştırdı. Katar banka açmak için müracaat etti . Dünyada şeriata uygun finansal varlıklar 1 trilyon dolara yakın.

FRANSA bir yandan burkayı yasaklamayı tartışırken diğer yandan Paris’i İslâmi finansın Avrupa başkenti yapmayı hedefliyor. Fransa Parlamentosu, geçen ay İslami ‘sukuk’ bonolarının çıkarılmasının kapısını açan bir yasa çıkardı ve ülkede bu tür bir banka açmak isteyen ilk kurum Katar İslâmi Bankası oldu. Daha önce ABD ve İngiltere’de İslami finansal varlıkları çekebilmek için benzer adımlar atılmış ve büyüklüğü 1 trilyon doları çoktan açan İslami varlıklara duydukları ilgiyi göstermişlerdi. İslâmi azınlığın Avrupa’daki vatanı olarak kabul edilen Fransa, şu anda İngiltere’nin sahip olduğu ‘Avrupa İslâmi bankacılığın merkezi’ konumunu ele geçermek istiyor. Fransa şeriata finansal ürünler ile çoğu Körfez’den büyük yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi amaçlıyor.

Büyüklüğü 1 trilyon dolar

İslâmi bankacılık, bir dönem rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları nedeniyle 750 milyar dolarlık büyüklüğü çoktan geçti. 2010 yılında şeriata uygun finansal varlıkların 1 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Özellikle yaşanan ekonomik krizde varlıklarını artırmak isteyen finans dünyası gözünü şeriata uygun bankacılığa çevirdi.

10.5 milyar dolar Fransa’dan

Geçen yıl Fransa Hükümetine, bir rapor sunan Elyes Jouini, vergilendirme ve bankacılık kurallarında yapılacak yasal düzenleme ile Fransa’nın 120 milyar Euro (180 milyar dolar) İslâmi sermayeyi çekebileceğini söylemişti. Sadece Fransa’da yaşayan 5 milyon Müslümandan toplanabilecek varlıkların büyüklüğü ise 7 milyar Euro (10.5 milyar dolar) olarak hesaplanıyor. Jouini, “Körfez ve Güneydoğu Asya’da inanılmaz önemli finansal rezervler var. Bu ülkeler yatırım yapmak için sadece belli başlı yasal düzenlemeler ve yatırım seçenekleri arıyor. Eğer Fransa bu parayı çekmeyi planlıyorsa ona uygun düzenlemeleri yapmalı” dedi.

Laikliğin altını oyar mı

Ülkedeki bu açılım bir taraftan da yoğun eleştirilere neden oluyor. Bazı politikacılar, hükümetin laikliğin altını oyduğunu belirtiyor. Yasayı engelleyecek oy çoğunluğuna ulaşamayan Sosyalist Parti’nin Başkan Yardımcısı Henri Emmanuelli, “Zengin Müslümanlar endişelendiğinde onlara kucak açıyoruz fakat yoksul Müslümanları uçağa koyup geri gönderiyoruz. Bu çok üzücü” diye konuştu. Emmanuel, şeriatın Fransız hukuk sisteminin içine girmemesi gerektiğini vurguladı. Fransa da pek çok ülke gibi ekonomik krizden çıkışta ‘İslami bankacılığı’ bir destekleyici olarak görüyor.

İslami varlıkların dünyadaki dağılımı

EN büyük payı 178 milyar dolar ile GCC (Körfez İşbirliği Konseyi) Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE alıyor.

Onu GCC olmayan olmayan MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) 176.8 milyar dolar ile yakından takip ediyor.

Üçüncü sırada ise Malezya, Brunei ve Pakistan’ın içinde bulunduğu Asya 139 milyar dolar ile izliyor.

Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika 21.5 milyar dolar ile dördüncü, Sub-Sahara Afrika 4.7 milyar dolar ile beşinci sırada yer alıyor.

Sukuk nedir?

İSLÂMİ Bono olarak anılan ‘sukuk’ varlık bazlı bir bono. Sukuk faizsiz tahvil olarak da değerlendiriliyor. Faizsiz menkul kıymet kullanımı olarak da adlandırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!