Bulgar elektriği artacak

Güncelleme Tarihi:

Bulgar elektriği artacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Bulgaristan'dan halen alınan yıllık 1.8 milyar kilowatsaatlik (kwh) elektrik miktarının, 2.5 milyar kwh'ye çıkarılacağını söyledi. Ersümer, artan kapasitenin, Hamitabad'a döşenen yeni hatla taşınacağını kaydetti.

Ersümer, Türkiye'de bulunan Bulgaristan Enerji Bakanı Ivan Silyaski ile makamında görüştü. Ersümer, görüşmeden sonra enerji darboğazı nedeniyle Bulgaristan'dan alınan elektrik miktarının arttırılacağını açıkladı.

İki ülke arasındaki, enerji işbirliğinin arttırılması amacıyla, Bulgaristan'da yapılacak olan 63 adet hidroelektrik santral yapımı için Türk firmaları da davet edildi. Bulgar Bakan Silyaski, Rusya'dan gelen ve Bulgaristan üzerinden transit geçen doğalgaz hattı konusunda da her türlü görüşmeye açık olduklarını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Görüşmeler sırasında, milli menfaatlerimize uygun bir şekilde çözüm bulmak istiyoruz. Ve biz Gazprom ile Bulgargas firması arasında anlaşmaların imzalanmasına hazırız. Aynı zamanda transit konusunda, Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye giden transit hattında direkt görüşmeler yapmaya hazırız. Böyle bir anlaşma imzalayabilirsek o zaman biz, bu alanda daha iyi çalışabiliriz. Ayrıca, transit gaz artışı için hazırız.’’

Bulgaristan toprağında ikinci bir boru hattı yapılması projeleri de olduğunu söyleyen Silyaski, Türkiye ile işbirliği yapılması halinde, doğalgazda artış olabileceğini söyledi. Silyaski, Moskova ile aralarındaki doğalgaz anlaşmazlığının faturasının Türkiye'ye yansıyabileceği haberlerinin hatırlatılması üzerine, ‘‘Gazprom'la sorunlarımızı halledeceğiz. Sayın Bakanınız da çok anlayışlı davrandı’’ dedi. Silyaski, Türkmen doğalgazının gerçekleşmesinin, Bulgaristan için de çok önemli olduğunu söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!