Bu ülkelerde önümüzü göremiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bu ülkelerde önümüzü göremiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2014 11:30

Wall Street Journal’ın analizine göre aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden ciddi bir fon çıkışı yaşanıyor. Analistler Türkiye özelinde de Mart ayında yapılacak seçimlerin politik riskleri artırıp öngörülebilirliği azalttığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yatırımcılar Türkiye, Brezilya, Tayland ve Endonezya gibi ülkelerdeki ekonomik ve politik risklerden dolayı çıkmaya başladı. Çıkışlar geçen senenin sonunda başlarken 2014 yılında da devam etmesi bekleniyor. Wall Street Journal’ın analizine göre Mark Mobuis’un sahibi olduğu Franklin Templeton ise yatırımcıları varlıklarını Güneydoğu Asya’ya yönlendirmeleri yönünde tavsiyeler veriyor. MSCI’in 21 ülkeden oluşan gelişmekte olan ülkeler endeksi 2014’ün ilk 4 gününde yüzde 3.1 düştü. 2013’te endekste gerçekleşen toplam kayıp yüzde 5 düzeyindeydi. Avrupa, Japonya ve Amerika’da ise borsalar geçen yılı yükselişte kapamıştı.

SEÇİM BELİRSİZLİK YARATIYOR

Habere göre gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımcıların alışkanlıkları da değişmeye başladı. Bu ülkelere hızlı büyüme oranları yüzünden akın eden yatırımcılar artık yatırımlarını tekrar değerlendirmeye başladı. Bu kararda Fed’in geçen haziran ayında tahvil alım programını yavaşlatacağının sinyallerini vermesi de önemli oldu. Aynı zamanda Çin’den gelen büyüme verilerinin istenen şekilde olamaması tercihleri gelişen ekonomilere yöneltiyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımcılar için politik riskler de ortada. Mevcut durumun yan sıra Endonezya, Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika’da seçim yapılacak olması ülkelerdeki belirsizliğin düzeyini artırıyor..

Haberin Devamı

DEĞERLEMELER DİKKATİMİZİ ÇEKİYOR

19 milyar dolarlık bir fonu yöneten Marketfield Asset Management isimli finans şirketinin başında bulunan Michael Shaoul, “Şu anda yaşadığımız gelişmekte olan ülkelerde umudun yitirilmesidir” diyor. Shaoul, Türkiye ve Thailand gibi ülkelerde politik risklerin giderek artabileceğine işaret ediyor. Pasific Investment şirketinin sahibi Francesc Balcells son dönemlerde doların yükselişini Fed’in tahvil alım programına bağlarken yaşanan sürecin son derece normal olduğunu ifade etti. AllianceBernstein’da portfolyo yöneticisi olarak çalışan Daniel Loughney şu “Henüz alım yapmıyoruz ama değerlemeler dikkatimizi çekiyor. İlk çeyrekte gelişmekte olan piyasalarda alım yapmaya başlayabiliriz," diye konuştu. Lion Global Investors’ın başında olan Jan de Bruijn gelişmekte olan ülkelerden çıkacak olan paranın Güneydoğu Asya ülkeleri için çok önemli olduğunu söyledi. Jan de Bruijn’e göre önümüzdeki 2-3 yıl içinde Güneydoğu Asya’ya nakit akışı sıklaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!