Bu ofisten milyarlık servet çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu ofisten milyarlık servet çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 18:52

TÜRKİYE’nin gizli bankerlerinden biri olan Hacı Mustafa İpekçi’nin Fatih’teki küçücük bir ofiste elde ettiği 1 milyar TL’ye ulaşan serveti büyük bir miras kavgasına neden oldu. İpekçi’nin biri imam nikahlı iki eşi ve 12 çocuğu 5 yıldır büyük miras kavgasına tutuştu.

Haberin Devamı

İSKENDERPAŞA Cemaati mensubu olarak bilinen Rizeli Mustafa İpekçi, 5 yıl önce 77 yaşındayken vefat etti. Çevresinde Hacı Mustafa İpekçi olarak biliniyordu. Ticari hayatına 1953’te İstanbul Fatih’te çorap üretimi ile başladı.

Zamanla tekstil ve ticaretin kalbi olan Eminönü Sultanhamam’ın sayılı zenginlerinden biri oldu. 1967’de çorap üreticileri ile Bursa’da İpsan Naylon İplik Çorap ve AŞ. İsimli fabrikayı kurdu, ardından fabrikanın tüm hisselerini aldı. Sanayideki faaliyetlerinin yanı sıra 1980’lerde gizli bankerliğe başladı ve kendisine gelenlere faizle para dağıttı. Serveti o kadar büyüdü ki 2001 krizi sonrasında orta ölçekli bankalardan biri olan Şekerbank’ı satın almak üzere bile pazarlığa girişti.

İMAM NİKAHI İLE EVLENDİ
Mahkemede tanık olarak konuşan çok sayıda banka müdürü, İpekçi’nin haftanın 2-3 günü kendilerine tomarla çek-senet getirdiğini belirtirken, ifade veren bir banka müdürü “Bizdeki mevduatı, toplam mevduatımızın yarısına denk geliyordu, üstelik bir tek bizimle değil çok sayıda banka ile çalışırdı” dedi.

Haberin Devamı

Tüm hesap işlerini birebir kendisi takip eden, para ile ilgili işlerinde gizliliği esas alan Mustafa İpekçi’nin müthiş serveti, çalıştığı bir banka şubesindeki personel Aysel Kıran’ın dikkatini çekti.  İpekçi, 1977’de Aysel Kıran ile imam nikâhı ile evlendi. Anılan tarihte Kıran 29 yaşında bekar biriyken İpekçi 47 yaşında evli 9 çocuk babasıydı.

147 MİLYON İÇİN TEDBİR
Mustafa İpekçi ikinci eşinden de üç çocuk sahibi oldu. İkinci eşe de kiralık bir ev tuttu. Kıran olan soyadını, mahkeme kararı ile İpekçi yaptı. Zaman-zaman ilk

 
Gizli Banker gibiydi

Devam eden dava kapsamında ifade veren tanıklar Mustafa İpekçi ile ilgili çarpıcı bilgiler veriyor. Söz konusu ifadelerden bir bölümü şöyle:

Hüseyin İpekçi: “Borç para verirdi. Ancak parasını almadığı zaman icra yolu ile gayrimenkullerini alırdı. Bankadaki para işlerini kendisi takip ederdi. İnşaat yaptırırken bilinmesin diye tabelasını gizlerdi.”

Mustafa Oğuz: Bizim bankaya geldiğinde faiz pazarlığı yapardı. Bizim şubedeki mevduatı toplam mevduatımızın yarısına denk geliyordu. Paraları kendisi tek başına getiriyordu.

İbrahim Yıldırım: “Mustafa İpekçi gizli bir banker gibiydi. Onun parasını kimse bilmezdi... Parası ile ilgili hiç kimse ile bir şey konuşmazdı.

Arif Boşdurmaz: Kendisinden başka kimseye güveni yoktu. İkinci eşinden olan çocukları namaz kıldıkları için onları severdi.

Remzi Vural: Birgün bana ‘benim ölümümden sonra siz çok uğraşacaksınız. Çocuklarım param için çok uğraşacaklar’ dedi. 2001 krizi sonrası Şekerbank’ı satın almak üzere pazarlık yaptı. Ancak anlaşamadılar. Bunu bana Mustafa İpekçi bizzat söyledi.

Haberin Devamı

eşi ile birlikte kalırken 2003’te ikinci eşin olduğu binaya taşındı. 12 Mayıs 2007 günü ise ani bir biçimde vefat etti. Ancak vefatı sonrası ortaya çıkan müthiş servet başta şaşkınlığa yol açarken kısa sürede zorlu bir miras davasına yol açtı.

Zira, İpekçi daha hayattayken bir yakınına “Benden sonra param için çok uğraşacaklar” sözünü haklı çıkarırcasına miras davası 5 yıldan bu yana sürüyor. Ortaya çıkan servetin büyüklüğü ise kavganın nedenini ortaya koyuyor.  Mahkeme kararı ile tedbir kararı verilen nakit miktarı 147 milyon TL. İstanbul ve Yalova’daki gayrimenkullerin değeri 22 milyon TL,  Bursa’daki İpsan Tekstil fabrikasının değeri ise 30 milyon olarak belirlendi.  Ancak çocukları babalarının mal varlığının 1 milyar lira seviyesinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

HESAPLAR HEMEN BOŞALDI
Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 14 Eylül 2007 Cuma günü verdiği kararda, ikinci eş ve çocuklarının üzerinde bulunan paraya bloke konulmasını istedi. Aynı gün 18.5 milyon TL’ye tedbir kararı uygulandı. Ancak 17 Eylül günü Aysel İpekçi ve çocuklarının hesaplarında bulunan yüklü miktarlarda paralar çekilmeye başlandı.

Hazırlanan bilirkişi raporuna göre 17 Eylül günü hesaplarda bulunan 42 milyon 235 bin TL ile 7.9 milyon doların nakit olarak hesap sahiplerine ödendiği yönünde makbuz tutuldu.  Bir diğer yüklü para çekme işlemi ise bir başka banka şubesi üzerinde yapıldı. Yine bilirkişi raporuna göre 1-4 Haziran 2007 tarihleri arasında nakit çekilmiş gibi gösterilen paranın miktarı 74 milyon 26 bin TL.  Davacı taraf avukatları ise savcılıklara yaptıkları itirazlarda söz konusu miktarların nakit olarak ödenmesinin fiziken mümkün olamayacağı, sahte makbuz düzenlendiği yönünde savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

'BANKADA ÇALIŞTI KAZANDI'

28 Mayıs 2009 tarihli bilirkişi raporuna göre Mustafa İpekçi’nin hesaplarından imam nikahlı eş Aysel İpekçi ve üç çocuğunun hesaplarına 95 milyon 910 bin TL ile 1.6 milyon dolar aktarıldığı belirlendi. Davalı taraf avukatı Ahmet Özel, mahkemeye sunduğu dilekçe ve yaptığı savunmalarda söz konusu paranın Aysel İpekçi’nin kendi kazancı olduğu iddia edildi. Ancak bilirkişi incelemelerinde bu savunmayı destekler belge edilmedi.

'BİR MAAŞ İLE BU SERVET BİRİKMEZ'

Barlas&Partners Hukuk bürosundan davalı taraf avukatı Müslüm Karataş ise Aysel İpekçi’nin lise çağında bir eczanede çalıştığını daha sonra bankada çalışmaya başladığını, Mustafa İpekçi ile evlendikten sonra işten ayrıldığını hatırlatarak Aysel İpekçi’nin böylesi bir kazancının olmasının hayatın olağan akışına ters olduğunu ifade etti. Mahkemede dinlenen bazı tanıklar ise söz konusu gayrimenkuller ve paraların Mustafa İpekçi’den kaldığını anlattı.

Haberin Devamı

ESKİ EŞ VE ÇOCUKLAR YARDIMLA DAVA AÇTI

Mustafa İpekçi’nin eski eşi ve çocukları adli yardım yolu ile dava açabilirken, ikinci eş ve çocukların yaşamındaki değişim de dava dosyasına yansıyan bilgiler arasında. İkinci eşinde olan Bayram Fatih İpekçi (30) babası hayattayken yaptığı tüm harcamaları tek tek kalem altına almış. 22 Mayıs 2002 tarihli el yazısı ile tuttuğu notlar arasında 19 liraya kontör, 1.5 liraya yemek, 1 lira yol parası verdiği notunu tutmuş. Ancak baba İpekçi’nin vefatı ile yüklü bir servetin sahibi olan Bayram Fatih İpekçi şimdilerde korumalar eşliğinde zırhlı araçla geziyor.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!