Bu illerde de 1 Mayıs kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Bu illerde de 1 Mayıs kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2014 13:51

İstanbul ve Ankara'daki olaylı 1 Mayıs etkinlikleri dışında Türkiye'nin bir çok ilinde kutlamalar yapıldı. Anılan bölgelerde kutlamalar olaysız geçti. Kimi yerde ise İstanbul'daki polis müdahalesi protesto edildi.

Haberin Devamı

İşte il il 1 Mayıs kutlamaları:

POLİS MÜDAHALESİNE TEPKİ

ADANA: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerine yapılan polis müdahalesini protesto etti.

Merkez Seyhan İlçesi’ndeki İnönü Parkı’nda toplanan yaklaşık 100 KESK üyesi, ’Her yer Taksim, her yer direniş’, ’Faşizme karşı omuz omuza’ ve ’Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları attı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Tekin Müjde, "Silahlara karşı karanfillerle yürüyen emekçilere gaz bombalarıyla saldırılarda bulunulmuştur. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi.

'ÖZGÜR TAKSİM'E HOŞGELDİNİZ'
ESKİŞEHİR: Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde bir film çekimi için kurulan platoda inşa edilen Taksim Meydanı alandaki etkinlik, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türk-İş, KESK, DİSK, TMMOB ve çeşitli partilerin temsilcilerinin ve işçilerin yürüyüşüyle başladı.

Haberin Devamı

Bu illerde de 1 Mayıs kutlandı
İZMİR'DE OLAY YOK HALAY VAR

Yürüyüşün ardından Büyükerşen, Ataç, parti ve sendika temsilcileri meydandaki temsili anıta çelenk koydu. 1 Mayıs 1977'de İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırası çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Büyükerşen, burada yaptığı konuşmada, hükümetin, İstanbul Taksim meydanında hiçbir gerekçe göstermeden, yasak koyduğunu savunarak, "Eskişehir'deki bir yerel yönetim, belediyelerimiz Eskişehir'de meydana gelen bu Taksim Anıtı'nın önünde özgürce bayramınızı kutlama imkanını size sağlaması Eskişehir'in farkıdır. İnşallah gelecekte önümüzdeki 1 Mayıs'ta demokrasinin, özgürlüğün ve hukuk devleti atmosferinin ciğerlerimizi doldura doldura teneffüs edeceğimiz günlerde kutlamak dileğiyle hepimizin 1 Mayıs bayramınızı kutluyor, birlik ve beraberlik içinde olmanızı özellikle işaret ediyorum" dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç ise kürsüden "Özgür Taksim'e hoşgeldiniz" diyerek halkı selamladı.

Konuşmaların ardından Tepebaşı Belediyesinin temizlik işçilerinden oluşan Ritim Grubu'nun, süpürge, çöp kovaları, konteyner malzemelerini kullanarak verdiği konser ilgi gördü.

Haberin Devamı

YÜRÜYEN GRUP ’YUHALANDI’

KAHRAMANMARAŞ:1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yürüyüş yürüyen grup, basın açıklaması yaptı. Yürüyüş yapan grubu yuhalayan bir kişi, polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Eğitim-Sen ve İnsan Hakları Derneği üyesi yaklaşık 60 kişilik grup, öğle saatlerinde Trabzon Bulvarı’nda toplanarak Özel İdare İş Merkezi önüne kadar yürüdü. Ellerinde dövizler taşıyarak ’Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atan grup, basın açıklamasının yapılacağı Özel İdare İş Merkezi önünde Adem Demir adlı vatandaş tarafından protesto edildi. Grubu yuhalayan Demir, bölgedeki polisler tarafından uzaklaştırıldı.

Ölen işçiler için saygı duruşunda bulunan grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı İsmail Tekardıç, işçilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

YAĞMUR ALTINDA KUTLANDI

BOLU: Yağmur altında davul zurna eşliğinde halaylar çeken gruplar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşkuyla kutlarken, bir temizlik işçisinin elinde süpürgeyle çalışmaya devam etmesi ilginç bir görüntü oluşturdu.

Sabah saatlerinde Bankalar Meydanı’nda toplanan Türk-İş’e bağlı sendika üyeleri, İzzet Baysal Caddesi’nde yürüyüş yaptı. İşçilerin çocukları da grubun önünde ellerinde pankartla yürüyüşe katıldı. Üzerinde ay yıldız ve Andımız’ın yazılı olduğu pankart taşıyan işçiler ’İşçiyiz haklıyız kazanacağız’, ’İşçiyiz haklıyız söke söke alırız’ sloganları atarak Hükümet Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda toplanan yaklaşık 300 işçi, Ankara havaları eşliğinde oyunlar oynayıp 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı coşkuyla kutladılar. İşçilerin meydanda cep telefonlarıyla 1 Mayıs selfie’si çekmesi de ilginç görüntüler ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Grubun dağılmasının ardından bu kez de aralarında öğrenciler ve bazı sendika üyelerinin bulunduğu yaklaşık 250 kişilik bir grup İzzet Baysal Caddesi’nde hükümet karşıtı sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Gezi Parkı eylemlerinde ölenlerinin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıyan grup, ’Susma haykır halklar kardeştir’, ’Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’, ’Faşizme boyun eğmeyeceğiz’ sloganları atıp, Hükümet Meydanı’nda, Gezi Parkı eylemlerinde ölenler için saygı duruşunda bulundu.

NEVŞEHİRDE 1 MAYIS KUTLAMASI

NEVŞEHİR: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK, Eğitim Sen, Eğitim- İş, SES ve Tüm Bel- Sel Sendikaları tarafından organize edilen etkinlikle olaysız kutlandı.

Haberin Devamı

Etkinlik, Ticaret Borsası Kavşağı’ndan Hükümet Konağı’na kadar olan yaklaşık bir kilometrelik yolda yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüşe CHP İl ve İlçe teşkilatları, ÖDP, TGB, Hacıbektaş-ı Veli Kültür Derneği’nin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri de katıldı.

Yaklaşık 500 kişilik grup ellerinde ’Kediler trafoya, gençler meydana’, ’Yaşasın halkların kardeşliği’ yazılı pankartlarla, ’Kadına şiddete hayır’, ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’İş, ekmek, özgürlük’, ’Faşizme karşı omuz omuza’, ’Her yer Taksim, her yer direniş’, ’Yaşasın 1 Mayıs’, ’Yaşasın Halkların Kardeşliği’, ’Atatürk gençliği görev başında’ sloganları atarak Hükümet Konağı karşısında bulunan Türk Telekom binası önüne kadar yürüdü. Katılımcılar Türk Telekom Binası önünde halay çekerek ve sloganlar atarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

HALAYLI 1 MAYIS KUTLAMASI

ÇUKURCA (Hakkari)-Çukurca Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Kutlamaya katılanlar ’Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları ile yürüdükten sonra basın açıklaması yapıp halay çekti.

PTT binası önünde bir araya gelen ve aralarında Çukurca Belediye Başkanı BDP’li Servet Tunç’un da bulunduğu, BDP İlçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri, Barış Anneleri İnsiyatifi, Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, KESK, Eğitim-Sen ,Tüm-Bel Sen, Sağlık-Sen Meya-Der ve çok sayıda sendika üyeleri kortej oluşturarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşe katılanlar yol boyunca, ’Her yer Taksim her yer direniş’, ’Savaşa değil emekçiye bütçe’, ’AKP’ye kul sermayeye köle olmayacağız’ sloganları atarak kutlamaların yapılacağı ilçe belediye önüne kadar yürüdü.

KUTLAMALAR SÖNÜK GEÇTİ

ORDU: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, katılımın az olması nedeniyle sönük geçti. Ordu’nun merkez Altınordu İlçesi Sırrıpaşa Caddesi üzerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı ve İlkadım Anıtı önünde iki ayrı etkinlik düzenlendi. İki farklı grup iki farklı yerde kutlama programı yaptı. Sırrıpaşa Caddesi’nde her iki ayrı grubun yürüyüşünün ardından Eğitim İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İlkadım Anıtı önünde, KESK ise Atatürk Anıtı önünde kutlama yaptı. Sönük geçen kutlamalar havanın yağmurlu olması nedeniyle zaman zaman aksadı. İlkadım Anıtı’ndaki kutlamalar sürerken, karşısında yapımı süren Altınordu Belediyesi bina inşaatında çalışan işçiler de kutlamaları izledi.

YAĞMUR, RÜZGAR VE SOĞUK ENGELİ
KARS: Cumhuriyet Meydanında düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılanlar zor anlar yaşadı. Emek ve Demokrasi Platformuna üye sendikalar, siyasi partiler, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, 1 Mayıs’ı şiddetli rüzgar ve yağmur altında kutlamak zorunda kaldılar. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Cumhuriyet Meydanındaki miting alanına gelenler tek tek arandıktan sonra içeri alındılar. Kürtçe, Türkçe ve Azeri müziği eşliğinde halayların çekildiği alanda renkli görüntüler yaşandı. Kutlamalar sırasında aniden bastıran yağmur katılımcılara zor anlar yaşattı.

1 MAYIS COŞKUSU

SİVAS: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kutlandı. Mevlana Caddesi trafiğe kapatıldı. Mevlana Caddesi’nin başlangıç noktası olan Ethembey Parkı önünde toplanan gruplar, polisin oluşturduğu güvenlik noktalarında aramadan geçerek kutlamaların yapıldığı alana alındı. 1 Mayıs etkinliklerine CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile partililer, EMEP ve BDP gibi siyasi partiler ile KESK’e bağlı sendikalar, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Halkevleri ile çeşitli gençlik kuruluşları ve sivil toplum örgütleri katıldı. Etkinliğe katılanların büyük bir çoğunluğunu ise üniversite öğrencileri oluşturdu.

Cadde boyunca döviz ve pankartlar eşliğinde yürüyerek slogan atan gruplar, miting alanında bir araya geldi. Etkinliğe katılanların bir kısmının işçi yeleği giyerek başlarına baret taktıkları görüldü. Mevlana Meydanı’nda yaklaşık bin kişinin katıldığı kutlama programında, çeşitli sivil toplum kuruluşları adına konuşmalar yapıldı.

KUTLAMALARDA ARBEDE

KOCAELİ: İzmit ilçesindeki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında arbede yaşandı. Polisin müdahalesiyle olayın büyümesi önlendi. İzmit'te Merkez Bankası önünde toplanan kalabalık, 1 Mayıs'ı kutlamak için Cumhuriyet Parkı'na yürüdü. DİSK öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamasına Birleşik Metal- İş, Eğitim- Sen, Sağlık- Sen, bazı siyasi parti ve sivil toplum teşkilatı yönetici ve temsilcileri katıldı. Bu sırada polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Yürüyüş güzergahındaki yollar bariyerlerle trafiğe kapatıldı. Yürüyüşte yer alanlar, bariyerlerle çevrilen Cumhuriyet Parkı'na aranarak alındı. Yürüyüşte yer alan bazı gruplar, polis noktasından aranmadan geçmek istedi. Polis ekipleri izin vermeyince arbede yaşandı. Arbede sırasında bazı kişiler aranmadan alana girdi. Bariyerlerin dışında yer alan bazı vatandaşların ellerindeki plastik sopayla göstericilere vurmak istemesi tansiyonu yükseltti. Alanda bulunan eylemcilerin tepkisi üzerine olay büyüdü ve arbede yaşandı. Müdahale sonucu olay yatıştı.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

BURDUR: Belediye Başkanı CHP’li Ali Orkun Ercengiz, Yeşilova Belediye Başkanı CHP’li Nuri Özbek ile sendika ve sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı 1 Mayıs yürüyüşü, Köprübaşı’ndan başladı. Cumhuriyet Meydanı’na kadar Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde yürüyen kalabalık grup, zaman zaman ’Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’ şeklinde slogan attı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki kalabalığa hitap eden Belediye Başkanı Ercengiz, 1 Mayıs’ta birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek, "Türkiye bizimdir bizim olacakTIR. Başka gidecek yerimiz yok, kimsenin farklı bir Türkiye oluşturmasına izin vermeyeceğiz. Bugün burada keyifli bir bayram kutluyoruz. İnşallah bunların devamını getireceğiz. Herkesin bayramını kutluyorum" dedi.

Şarkı ve türkülerin söylendiği meydandaki kutlama halaylarla sona erdi.

Bu arada HDP grubunun kutlama alanına girişi sırasında Türkiye Kamu-Sen üyeleri ’Ne Mutlu Türküm Diyene’ sloganı atınca kısa süreli bir gerginlik çıktı. HDP’li grup ’Ne mutlu insanım diyene’ diye karşılık verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!