BTC petrolü pazartesi Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

BTC petrolü pazartesi Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 13:20

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrolünün en geç Pazartesi günü Türkiye'de olacağını bildirerek, 90 gün sonra da Ceyhan'dan tankerlere yükleneceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı ilgili kurumların bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

3 YILDIR ELEKTRİĞE ZAM YAPMADIK

Enerji Bakanı Hilmi Güler, öncelikle 3 yıldır elektriğe zam yapmadıklarını, geçmişte böyle bir dönemin yaşanmadığını belirtti. Enerji üretiminde yerli kaynakların kullanım oranının iktidara geldiklerinde yüzde 38 olduğunu ve bunu bugün yüzde 50’ye çektiklerini anlatan Güler, bereketli geçen 2 yıl sonunda barajların da dolması ve kömürü de kullanmalarının "kendilerini rahatlattığını" söyledi. TKİ’nin metruk haldeki kömür sahalarını elektrik üretmek üzere özel sektöre açtıklarını anımsatan Güler, mevcut kömür santrallerinin yanına aynı altyapıyı kullanacak yeni santralleri yapacaklarını bildirdi.

ELEKRİKTE ELBİSE ARTIK DAR GELİYOR

Bitmiş tesisleri özel sektöre açtıklarını, altyapısı uzun yıllardır ihmal edilmiş olan elektrik ağını yenilemeye başladıklarını anlatan Güler, "Sadece TEDAŞ hatlarının toplam uzunluğu 800 bin km’yi geçiyor, 255 bin trafosu var. Elbise artık dar geliyor. Bu da bizi sevindiriyor, bu talebin arttığını, yapılan yatırımların yatırımın arttığını gösteriyor" dedi. Yeni su sahaları ve kömür rezervleri bulmak için seferberlik başlattıklarını, "MTA’nın eski güzel günlerine geri döndüğünü" anlatan Güler, konuyla ilgili kurumların arşivlerin birleştirildiğini böylece sondaj bilgilerinin ilgisine göre kurumlarla paylaştırıldığını ifade etti.

Borun kullanım alanlarının artırılması için önemli çalışmalar yürüttüklerini yakında bunları yapılan örnek üretimlerle birlikte basına tanıtacaklarını belirten Enerji Bakanı Güler, geliştirdikleri "mikro besleyicilerle sarımsak üretimini yüzde 4 artırdıklarını" da açıkladı.

KEŞKE DAHA AZ DOĞAL GAZIMIZ OLSAYDI

Güler, BOTAŞ’ın geçmişle değil artık kendisiyle yarıştığını belirtirken, "Elimizde fazla doğal gaz var, keşke bu kadar fazla doğal gazımız olmasaydı. Keşke bu kadar anlaşma yapılmasaydı geçmişte, keşke elektriğe ağırlık verip onunla ısınsaydık. Ama biz bu doğal gazı çevreyi kirletmeden şehirleri ısıtmakta kullanmak istiyoruz. Enerji denildiğinde en az onun kadar önemli olan kavram arz güvenliğidir, bu nedenle bu yeraltı depolarını yapmamız lazım. İyi günümüz var, kötü günümüz var" şeklinde konuştu. Silivri’deki yeraltı deposunun planlanan tarihte, yakında bitirileceğini anlatan Güler, ellerindeki doğal gaz kontratlarının yüzde 64’ünü devretmek istediklerini, bunu yapmak zorunda olduklarını söyledi.

BTC PETROLÜ EN GEÇ PAZARTESİ TÜRKİYE’DE

Mavi Akım’ın açılışının yapılacağını da anımsatan Bakan Güler, "BTC, Gürcistan’da biraz fazla bekledi. Ama petrol bugün veya yarın, en geç pazartesi günü sınırdan girip ülkemize geçecek. Bizden sonra 90 gün sayacaksınız, o da boruların dolma süresidir. Sonra Ceyhan’da tankerlere yüklenecek petrol. Mısır’dan gelecek doğal gazla birlikte böylece Ceyhan önemli bir petrol merkezi olacak. Mavi Akım da oraya gelecek. O bölge çok önemli olacak. Amacımız Rotterdam gibi yapmak orayı" şeklinde konuştu.

Baraj, HES ve su kanallarında kendilerinin "hemen hemen hiç temel atmadığını" ama yüzde 80’i tamamlanmış olanlarla başlayıp yarım kalan işleri bitirdiklerini, şimdi yüzde 70’ler seviyesine indiklerini, bunun giderek yüzde 50’lere doğru gideceğini anlatan Bakan Güler, güneş enerjisi kullanımının Türkiye’de istenilen seviyede olmadığını da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!