Brüksel'e alternatif

Güncelleme Tarihi:

Brüksele alternatif
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 22:39

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un geleneksel, Londra’nın da modern ekonomiyi temsil ettiğini belirterek, “Bu iki şehir arasındaki her türlü işbirliği köklü bir geleneğin evliliği gibidir. İstanbul ile Londra Borsası geliştirdiği işbirliği ile Brüksel’in alternatifi olabilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Borsa İstanbul ile Londra Borsası arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını, modern ve geleneksel ekonominin evliliğine benzetti. Davutoğlu, Borsa İstanbul ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ortak düzenlediği ‘3’üncü İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör’ forumunda konuşan Davutoğlu, İstanbul’un ve Londra’nın dünyanın en köklü kültürlerini temsile eden iki önemli şehir olduğunu belirten Davutoğlu, “İstanbul ve Londra arasındaki her türlü işbirliği iki köklü geleneğin evliliği gibidir. Bugün geleneksel ekonomiyi anlamak için İstanbul’u, modern ekonominin dinamiklerini çözmek için ise Londra’yı anlamak gerekir. Şimdi bu iki şehir işbirlikleri ile kendilerini küresel ekonomi için hazırlıyorlar. 21. yüzyılın zorluklarını birlikte göğüslüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında imzalanan Türkiye menşeli türev ürünlerin Londra Borsası’nda işlem görmeye başlamasını içeren anlaşmanın imza törenine de katılan Davutoğlu, Davos’a geçmeden önce, Londra’daki yatırımcılara seslendi. Borsa İstanbul’un davetlisi olarak katıldığımız Forum’da Davutoğlu, konuşmasının ardından Londra’daki büyük yatırımcılarla da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Düşük büyüme ile mücadele eden Avrupa’nın ayağa kalkmasında Türkiye’nin üstlenebileceği role de değinen Davutoğlu, şunları söyledi: “Türkiye ve İngiltere doğu ile batının birleşmesinden doğan gücü temsil ediyor. Dolayısıyla İstanbul ve Londra’nın geliştirdiği işbirliği ortamı Brüksel’in alternatifi olabilir. Küresel krizden bu yana Türkiye’de 6 milyon kişiye iş yarattık. Eğer Türkiye kriz öncesi AB üyesi olmuş olsaydı, bugün AB’nin işsizlik oranı daha düşük olurdu. Türkiye’nin bu yılki yüzde 3 civarındaki büyümesi görece düşük olabilir. Ancak bu oranın AB’nin ikinci, OECD’nin de 3. hızlı büyüme oranı olduğu unutulmamalı.”

AB VİZEYİ ANLAMADI

Türkiye’nin dünya ekonomisiyle daha entegre bir yapıya kavuşturulması yönündeki çabalar kapsamında 75 ülkeyle vizelerin kaldırıldığını da hatırlatan Başbakan Davutoğlu, AB’nin vize serbestisi konusunda asıl yapılması gerekenleri tam olarak anlamadığını da söyledi. İstanbul’un doğal coğrafi bir merkez olarak yaratıldığını söyleyen Davutoğlu, “Ama finans merkezi doğal olarak olmuyor. Bunu ancak bir dizi politika uygulayarak kazanabilirsiniz. Son 3 yılda İstanbul, Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde 30 sıra birden atlayarak 42. konuma yükseldi. Hükümet olarak açıkladığımız 25 ana başlık ve 1250 adımlık eylem planının en önemli maddelerinden biri de İstanbul Finans Merkezi projesi. Bu konudaki çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu kapsamda Londra Borsası ile yapılan işbirliğinin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Davos öncesi İngiltere Başbakanı David Cameron ile de Londra’da bir araya geldi.

Haberin Devamı

LONDRA TAKSİLERİNE ‘TURKEY’ LOGOSU

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, İstanbul’un Türkiye’nin gözbebeği olduğunu hatırlatarak, ‘Potansiyeli keşfedin sloganı ile duyurulan Turkey logosunun Londra’daki ünlü siyah taksilerin üzerinde yer alacağını açıkladı. Büyükekşi şunları kaydetti: “2023’te İstanbul’un 600 milyar dolarlık ihracat yapması hedefleniyor. 130 ülkeyi geride bırakan nüfusu ile başlı başına önemli bir merkez olan İstanbul’un finansal açıdan bölgesinde güçlenmesi ihracatımızı da büyük oranda desteleyecek.”

HİLAL’İN PARLAYAN YILDIZI İSTANBUL

BORSA İstanbul Başkanı ve Genel Müdür İbrahim Turhan Borsa İstanbul ile Londra Borsası Grubu arasındaki stratejik anlaşmanın bir ilk adım olduğunu belirterek, “Bundan sonra London Clearing House Türkiye menşeli finansal sözleşmelerin dünyadaki işlemlerinde merkezi karşı taraf rolünü üstlenecek ve yatırımcıların çok daha güvenle Avrupa regülasyonuna uygun şekilde Türkiye’deki menkul kıymetlere yatırım yapması tamamen mümkün olacak. Londra’daki ‘İstanbul: Bölgesel Hub, Küresel Aktör’ forumuna özel bir logo tasarladık ve logoda medeniyetlerin doğduğu Ortadoğu’nun sembolü olan hilali kullandık. Bayrağımızda da yer alan hilalin yükselen yıldızı Türkiye mesajanı veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SIRADAKİ ŞEHİR HONG KONG

İBRAHİM Turhan, Asya piyasası ile olan ilişkilerin de son derece önemli olduğunu vurguladı. Turhan, “Aslında bu anlamda dün Londra’da bulunmamdan istifade ederek, Hong Kong Borsası’nın bir iştiraki olan Londra Metal Borsası’nı ziyaret ettim ve onun genel müdürüyle de çok verimli bir çalışmamız oldu. Önümüzdeki günlerde inşallah Hong Kong Borsası’yla da ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!