BP’nin 8 milyar dolarlık yağını bir Türk yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

BP’nin 8 milyar dolarlık yağını bir Türk yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2007 00:00

Uluslararası petrol devi BP’nin 8 milyar dolar cirolu Madeni Yağlar Bölümü’nün başkanlığına Tufan Erginbilgiç getirildi. Erginbilgiç, görevinde 100 ülkedeki 10 bin çalışandan sorumlu olacak. Erginbilgiç, "Madeni yağlarda dünya pazar payımız yüzde 9-10. Gelecek beş yılda pazar payımızı yüzde 10 artıracağız" dedi.

DÜNYA petrol devlerinden BP (British Petrolium), 8 milyar dolar cirolu Madeni Yağlar’ın Dünya Başkanlığı koltuğuna, Türk yönetici Tufan Erginbilgiç’i oturttu. Tufan Erginbilgiç, BP Madeni Yağlar Dünya Başkanı olarak, BP’nin 100 ülkedeki operasyonlarını yürütüyor. Kendisine bağlı çeşitli ülkelere mensup 10 başkan yardımcısı ile birlikte çalışan Tufan Erginbilgiç’in yeni görevinin sorumluluğu alanında 10 bin çalışan var. Son olarak BP’nin Avrupa Akaryakıt Satış&Lojistik Operasyonları Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Erginbilgiç, 12 ülkedeki 10 bin akaryakıt istasyonun satış ve lojistiğinden sorumluydu.

BAŞKAN’IN İLK ZİYARETLERİ: Pazarlama, strateji ve lojistik konularında deneyimli olan Tufan Erginbilgiç, başkan olmasından hemen sonra BP için öncelikli ülkeler arasında başı çeken ABD ve Brezilya’nın ardından üçüncü ülke olarak Türkiye’yi ziyaret etti. Erginbilgiç, "Teknoloji geliştirilmesi, üretim, dağıtım, pazarlama hepsi içinde olan bir görev bu. BP’nin bünyesindeki en büyük pazarlama yapısı" dedi.

PAYIMIZI YÜZDE 10 ARTIRACAĞIZ: BP’nin 2000 yılında Castrol ile birleşmesinin ardından madeni yağda çok daha güçlü bir pazarlama ve dağıtım ağına sahip olduğunu söyleyen Tufan Erginbilgiç, şöyle konuştu: "Madeni yağlar dediğimizde otomotiv, deniz, endüstriyel yağları içeriyor. BP’nin bu üçünde de dünya çapında organizasyonu var. Dünyada 700 limanda deniz satışımız var. Bugün birçok ülkede pazar lideriyiz. Türkiye de bunlardan biri. Dünyada pazar payımızı önümüzdeki 5 yılda yüzde 10 artırmayı düşünüyoruz. Şu anda dünyadaki pazar payımız yüzde 9-10. Pazarın her yıl yüzde 2 büyümesini hedefliyoruz."

10 ÜLKEDE BÜYÜYECEĞİZ: BP Castrol’un dünyada 10 ülkede çok önemli bir konumda olduğunu belirten Erginbilgiç, "Bu ülkeler ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, Hindistan, Türkiye, Güney Afrika, Malezya, Avustralya ve Japonya. Bu 10 ülkede şirket olarak kaynaklarımızı artıracağız" mesajını verdi.

300-400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM: "2007 yılında yatırım tutarımızı yüzde 20 artırıyoruz" diyen Tufan Erginbilgiç, şöyle konuştu: "Bu yıl 300-400 milyon dolar arasında yatırım yaparız. Castrol birçok ülkede lider bir marka. Teknoloji önderliğimiz de var, müşteri hizmetleri anlamında kaliteye de önem veriyoruz. Bu yıl teknoloji yatırımlarımızı artıracağız, verimliliğe de önem vereceğiz. Pazarda kazanmak için oynacağız."

Tufan Erginbilgiç kimdir

BP Madeni Yağlar Dünya Başkanı Tufan Erginbilgiç, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği’nden mezun oldu. 1986’da Boğaziçi Üniversitesi’nde MBA programını ve 1989’da Ohio State Üniversitesi’ndeki Ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1990-1997 yılları arasında Mobil Oil’da çalıştıktan sonra, BP’nin çeşitli departmanlarında görev aldı. Erginbilgiç, son olarak BP’nin Avrupa Akaryakıt Satış&Lojistik Operasyonları Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Başarı için stratejiden çok uygulama önemli

SON yıllarda uluslararası şirketlerde Türk yöneticilerinin zirveleri zorladığını hatırlatan Tufan Erginbilgiç, bu konuda da şunları söyledi: "Türkler’in iş kabiliyeti olarak büyük bir becerisi var. Türkiye’de fırsat verilen yöneticilerin uluslararası alanda bir yere gelememeleri mümkün değil. Ancak yurtdışında başarılı olabilmek için içinde bulunduğunuz ülkenin kültürünü ve dilini çok iyi anlamanız, bunun için özel bir gayret sarfetmeniz gerekiyor. Özgüveninizin olması gerekiyor. Strateji çok önemli ama uygulamak daha da önemli. O yüzden ne yapmak istediğinizi iyi bilmelisiniz. Öğrenmenin sonu yok. Devamlı öğrenmeye çalışmak lazım. Daha çok öğrenecek şey var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!