Boyner, Saks’ı getirmekten vazgeçti Zorlu Center’a dev Beymen açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Boyner, Saks’ı getirmekten vazgeçti Zorlu Center’a dev Beymen açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 00:00

Türkiye’de hızla büyüyen lüks pazarı dünya devlerinin ilgisini çekerken, Zorlu Center’da mağaza açması beklenen Saks Fifth Avenue’nün bir süre daha İstanbul’dan uzak kalacağı anlaşıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de giyim perakendesi ve lüks perakendede en büyük oyunculardan biri olan Boyner Holding, Amerika’nın ünlü lüks mağaza zinciri Saks Fifth Avenue’yü Türkiye’ye getirmek için çalışmalara başlamıştı. Zorlu Holding’in Karayolları arazisi üzerinde gerçekleştirdiği ve 2012 yılı başında açılması planlanan Zorlu Center’da devasal bir mağazaya sahip olma hayali kuran Saks, böylece ABD dışında faaliyette bulunduğu ülke sayısını 5’e çıkaracaktı. Saks’ı Türkiye’ye getirmeye niyetlenen Boyner Holding, Türk tüketicilerin tercihlerini dikkate alarak, bu planından vazgeçti.
Beymen daha iyi
Zorlu Center’da Saks için 8000 metrekare yer ayıran Boyner Holding, Beymen’in Türk tüketicinin beklentilerini çok daha iyi karşıladığı fikrine vararak, kiraladığı alana devasal bir Beymen açmaya karar vermiş. Suudi Arabistan, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi yeni patlayan lüks perakende piyasalarında başarılı olan Saks’ın, bir imparatorluğun devamı olan ve çok daha sofistike tüketici grubuna sahip Türkiye’de beklentileri karşılayamayacağı endişesi vardı.
Saks esnek değil
Bir başka sıkıntı olarak da dünyanın en iyisini isteyen Türk tüketicisi için Saks’ın yeterli esnekliği sunamaması gösteriliyor. Saks’ın Türkiye’ye çok da uygun olmayan formatını uyarlama ısrarının ne kadar başarı getireceği de perakende sektörünün gündemindeydi. Beymen mağazaları lokasyona göre gıda, mobilya gibi reyonlara yer verebiliyor ve bunların büyüklükleri de ihtiyaca göre belirleniyor. Öte yandan Saks, çok büyük kozmetik bölümüne sahipken, Türkiye’deki lüks department store’larda (çok katlı, karma markaların yer aldığı mağaza) daha küçük kozmetik alanları tercih ediliyor.
Başka ortak olur mu
Boyner Holding’in Saks’ı Türkiye’ye getirmekten vazgeçmesi, akıllara ‘Başka bir grup Saks’ı taşıyabilir mi’ sorusunu getiriyor. Türkiye’nin hızla büyüyen lüks pazarı yeni oyuncuları çekmeyi sürdürüyor. Beymen, Harvey Nichols, Brandroom, Blender gibi karma department store’ların pazarın ihtiyacını karşıladığı düşünülüyor. Daha önce de Saks’ı Türkiye’ye getirmek isteyen gruplar olmuştu şimdi ise başka bir ortakla gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Haberin Devamı

2 milyar dolar ciro yapıyor

Haberin Devamı

Saks Incorporated çatısı altında bulunan Saks Fifth Avenue Enterprises’ın yıllık cirosu 2 milyar doların üzerinde.
1924’te Horace Saks ve Bernard Gimbel New York’taki meşhur Saks Fifth Avenue mağazasını açtı.
Saks’ın satışlarının yüzde 35.5’i kadın giyimden, yüzde 20’si aksevuardan ve yüzde 16’sı da kozmetikten geliyor.

Türkiye olmadı, Şili ile idare edecek

SAKS Fifth Avenue, anavatanı ABD dışında Suudi Arabistan (2), Meksika (1), Birleşik Arap Emirlikleri (2) ve Bahreyn’de (1) mağazalara sahip. Türkiye pazarına giriş planları suya düşen Saks, bir yıl içinde mağaza açmayı planladığı Şili ile idare etmek zorunda kaldı. Saks Fifth Avenue Enterprises (SFAE), 54 Saks Fifth Avenue ve 48 Saks Fifth Avenue Off 5th mağazasına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!