Bourguignon: Türkiye’de yoksulluk arttı

Güncelleme Tarihi:

Bourguignon: Türkiye’de yoksulluk arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2004 01:15

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Françis Bourguignon, IMF’yle kredi destekli olmayan bir anlaşma durumunda Türkiye’ye desteklerinin süreceğini açıkladı. Bourguignon, ‘Türkiye’de mutlak yoksul sayısı arttı’ dedi.

DÜNYA Bankası Başkan Yardımcısı ve Baş ekonomisti Françis Bourguignon, ‘Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) olmayacağı bir program, yani finansal ayağı olmayan IMF destekli bir programda da Dünya Bankası desteğini sürdürür’ dedi.

Bourguignon, 4. Türkiye İktisat Kongresi’nde verdiği konferans sonrasında bir gazetecinin ‘IMF ile 2004 sonrası finansal olmayan program yürütülmesi halinde sizin de programınız devam eder mi?’ sorusuna, ‘Evet. IMF’nin olmayacağı bir program, yani finansal ayağı olmayan IMF destekli bir programda da Dünya Bankası desteğini sürdürür’ yanıtını verdi.

Bourguignon, Dünya Bankası’nın krizlerin ilk dönemlerinde IMF’nin yaptığı yardıma katkıda bulunduğunu, kriz olmadığı dönemlerde de sürdürülebilir kalkınma yolunda yol alırken katkılarını sürdürdüğünü belirtti.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ

Bourguignon, yoksulluğu azaltmanın yolunun büyüme ve doğru dağıtımla yapılabileceğini ifade ederek ‘Yoksulluğu azaltmak için pasta artırılmalı ama dağılımı da doğru yapılmalı’ dedi. Türkiye’de yoksulluk ve açlık sınırında olanların sayısının yüksek olduğunu ifade eden Bourguignon, ‘Türkiye’de mutlak yoksul sayısının arttığını düşünüyoruz ve bölgeler arasında ciddi farklılıklar var’ dedi.

Eğitim ve sağlık konularına değinen Bourguignon, eğitim yatırımlarının düşük kaldığını, kadınların ortalama okuma süresinin 4 yıl erkeklerin ise 6 yıl olduğunu kaydetti.

Bourguignon, çocuk ölümlerinin OECD ülkelerinde binde 18, Türkiye’de binde 35 olduğunu belirterek, bu uçurumun kapatılması gerektiğini söyledi. Bölgeler arası farklılıkların varlığına işaret eden Bourguignon, eğitim ve sağlık yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Bourguignon, IMF programlarının etkinliği ile ilgili bir soru üzerine, bu konuyla ilgili bir tartışmaya girmek istemediğini belirtti. Bourguignon tür programların ekonomik kriz anında ‘akut’ olarak uygulandığına dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!