Bosna Hersek’in ’sodası’ 26.7 milyon Euro’ya Şişecam’ın oldu

Güncelleme Tarihi:

Bosna Hersek’in ’sodası’ 26.7 milyon Euro’ya Şişecam’ın oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 00:00

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş’ye bağlı kuruluşlardan Soda Sanayi A.Ş’nin Bosna Hersek Federasyonu’ndaki Lukovac Soda Fabrikası’nın çoğunluk ortağı olduğu bildirildi.

Şişecam’dan yapılan açıklamada, şirketin, bu yatırım ile yurtdışında Bulgaristan’dan sonra soda sektöründe ikinci önemli adımını attığı, Soda Sanayi’nin, Bosna Hersek Tuzla Kantonu’nda bulunan soda üretim tesisi Fabrika Sode Lukavac’ın (FSL) çoğunluk ortağı haline geldiği ifade edildi. Açıklamaya göre, Soda Sanayi ve FSL, yeni bir şirket kuracak ve bu ortak şirkette Soda Sanayi yüzde 80, FSL ise yüzde 20 oranında pay sahibi olacak. Kurulacak yeni şirketin unvanının "Şişecam Soda Lukavac D.O.O" (SSL) olması kararlaştırıldı.

23 MİLYON EURO YATIRIM:

SSL’nin, FSL’nin varlıkları ve yükümlülüklerini devralacağı, Soda Sanayi’nin, ortak şirkete 26.7 milyon Euro tutarında sermaye katacağı, bunun 24.1 milyon Euro’sunun nakdi sermaye katılımı, 2.6 milyon Euro’sunun ise know-how katkısı ile ayni sermaye katılımı şeklinde olacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Soda Sanayi’nin sermaye katkısı, soda sektöründe sahip olduğu teknik ve pazarlama bilgisi ile yeni şirket, derhal büyük bir atılım içine girecektir. Şirketin finansal pozisyonu güçlü hale gelecektir. Teknik eksikliklerini gidererek şirketi soda pazarlarında rekabet gücü yüksek bir soda üreticisi haline getirecek yatırımlar başlatılacaktır. Soda Sanayi ve FSL’nin mutabık kaldığı yatırım programı çerçevesinde, SSL 5 yıl zarfında toplam 23 milyon Euro tutarında yeni yatırım yapacaktır."

ANLAŞMA İMZALANDI:

Ortaklığın gerçekleştirilmesini düzenleyen anlaşmanın, dün Tuzla Kanton Hükümeti’nin bilgi ve onayı çerçevesinde Soda Sanayi ve FSL yetkililerince imzalanarak yürürlüğe girdiği aktarılan açıklamada, yeni şirketin tescil işlemlerinin en kısa sürede başlayacağı ve şirketin faal hale geleceği ifade edildi. FSL’nin mevcut yönetim kadrolarının korunacağı, bunu yanı sıra Soda Sanayi tarafından atanacak yönetici kadroların da görevlerine başlayacakları belirtilen açıklamada, Soda Sanayi’nin Bosna Hersek’teki yatırım ile Bulgaristan/Sodi’deki üretim ortalığından sonra, soda alanında yurt dışında ikinci önemli atılımını gerçekleştirdiği ifade edilerek, şirketin, bu yatırımla soda üretim olanaklarını artırmakta olduğu, bölgedeki ve pazarlardaki konumunu geliştirdiği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!