Boş boş konuşmayın

Güncelleme Tarihi:

Boş boş konuşmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 21:57

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kömürden elektrik üretiminde Türkiye’nin emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Birileri boş boş konuşmasın, eylemlerini en çok kirleten ülkelere götürsünler, boş laflara karnımız tok” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yerli kömürden elektrik üretimi kapasitesinin potansiyeline inandıklarını, geçen yıl sonu itibarıyla elektrik üretim portföyünde yüzde 12 olan payının bu yılın 9 aylık döneminde yüzde 16’ya çıktığını söyleyerek, “Neredeyse 3’te 1 oranında artmış. Ancak yeterli değil. Hedeflerimiz daha yukarılarda” dedi. Kömürün dünya elektrik üretimindeki ortalamasının yüzde 40’ın üzerinde olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Biz bu oranı 12’den 16’ya çıkardık diye kıyamet kopuyor. Türkiye, emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında. Kimin ne dediği çok önemli değil. Burada biz bizeyiz, kömürün öneminin farkındayız. Birileri var kömür karşıtı lobicilik yapmaya çalışıyor, ama çok da önemli değil. Çok da fazla kafamıza takmayacağız. Hele de dünyanın kömürü çok yoğun bir şekilde kullandığı, gelişmiş ülkelerin kömürden bu kadar faydalandığı atmosferde, çok da ne dediklerine bakmayacağız” dedi. 

Haberin Devamı

EN ÇOK SİZ KİRLETİYORSUNUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’da “1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı”na katıldı. Çalıştaya Bakan Albayrak’ın yanısıra Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bakanlık bürokratları ve işadamları katıldı.  Çalıştayın açılışında konuşan Albayrak, şunları söyledi: “Biz bu kaynakları sonuna kadar kullanacağız. ‘Nasıl kullanacaksınız?’ diye sorarsanız, her noktada en iyisini, en doğrusunu yaparak kullanacağız. Burada Çayırhan’da çevre kriterlerine bakmalarını rica ediyorum. Birçok değerde Avrupa’nın, batının kriter kabul ettiği değerlerin neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriterleri koyduk. Şimdi soruyorum, kim daha çevreci? Dünyayı daha az kirletmesine rağmen, AB’den çok daha ileri kriter koyan biz mi? Herkesten daha çevreciyiz. Çünkü biz ceddimizi de neslimizi de biliyoruz. Ecdadımız insan haklarında, çevrecilikte yüzlerce yıllardır hep en önlerdeydi. Bizler de torunları olarak onların önünde olacağız. Tüm canlıları, doğayı, tabiatı, yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz. Sloganik değil. Hem eylemler, hem sloganlar. E dünyayı en çok siz kirletiyorsunuz. Kimse kusura bakmasın Türkiye emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesidir. Birileri boş boş konuşmasın. Eylem yapmaya yeltenen birileri enerjilerini en çok kirleten ülkelere götürsünler, orada yapsınlar.”

Haberin Devamı

YERLİ KÖMÜR KAPASİTESİ 30 BİN MW’A ÇIKABİLİR

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da son 13 yılda Türkiye’nin ortalama yüzde 5, sanayi üretiminin ise yüzde 5.3 büyüdüğüne dikkat çekti. Altunyaldız, bu kapsamda Türkiye’de toplam dış ticaret açığının yarıdan fazlasını enerji ithalatının teşkil ettiğini belirterek, “Bir paradigma değişikliğine gitmek gerekiyor. Enerji Bakanlığımız bunu yapıyor. İthalat bağımlılığımızı düşürmek, kaynak arzını garanti altına almak, kaynak çeşitliliği yaratabilmek adına yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek…” dedi. Altunyaldız, Türkiye’nin yerli kömürdeki mevcut kurulu gücünün 10 bin megavat seviyesinde bulunduğunu, bu miktarın 30 bin megavatlara kadar çıkabileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

ÜRETİM HIRSINA KAPILMAYIN

TÜRKİYE’NİN yerli kaynaklarıyla büyümeye devam edeceğini, kendilerinin de Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini kaydeden Albayrak, “Son 10 yıldaki aramalarımızda 7 milyar tondan daha fazla rezerv bulduk. Bunları değerlendirmeyecek miyiz? Birçok havzada büyük oranda kömür rezervi var. Eski rezervlere oranla kalorifik değer daha yüksek yeni keşifler bunlar. Bu ekonomik açıdan çok önemli, verimliliği ve kaliteyi artıran bir unsur” dedi. Albayrak, özel sektöre ise şu çağrıyı yaptı: “Burada çevre vurgusunu kesinlikle hiçbir projemizde ihmal etmeyin. İnsan ve istihdam boyutunu, onların ihtiyaçlarını ihmal etmeyin. Üretim hırsına kapılarak, daha fazla üreteyim hırsına aman aldanmayın. Tamamen bilimsellik içinde olması gerektiği kadar üretin. Tüm bunlar çok önemli, tüm bunları birleştirdiğimizde Türkiye için çok önemli bir istihdam aracı olan bu sektörü büyüteceğimize inancım tam.” 

Haberin Devamı

REZERV 15 MİLYAR TONA ULAŞTI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’de son yıllarda kömür arama çalışmalarının arttığını belirterek, “Bu çalışmalar sonucunda, Türkiye’nin bilinen kömür yataklarının rezervi yaklaşık 15 milyar tona ulaştı. Bunun yaklaşık 13.5 milyar tonu linyit, geriye kalan 1.5 milyar tonu ise taş kömüründen oluşuyor” dedi. Yılmaz, bugüne kadar EPDK’nın, toplam 14 bin 300 megavat kapasiteye sahip yerli kömür yakıtlı termik santral ve projeye lisans verdiğini belirtti. Uygulanan teşviklerin elektrik üretiminde yerli kömür kaynaklarının kullanımında daha dinamik bir yapı oluşmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, artan rekabet ve sağlanacak üst düzey verimlilikle yerli kaynakların elektrik üretiminde daha fazla paya sahip olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!